Hlavní obsah

Plzeň - Bayern 0:1Plzeň Bayernu vzdorovala. I k remíze měla blízko, ale střídající Mandžukič ji nakonec porazil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Mandžukič 0 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

Vzdorovali, Bayernu několikrát pohrozili a jednou dvakrát mu dokonce náramně zavařili, dlouhých pětašedesát minut s ním drželi plzeňští fotbalisté ve čtvrtém díle Ligy mistrů bezbrankový stav. Nakonec sice prohráli, neboť neuhlídali střídajícího Mandžukiče, ale závěrečný aplaus si za odpor a statečný výkon zasloužili. V odvetě totiž sehráli s obhájcem trofeje důstojnou partii a po propadáku před dvěma týdny v Mnichově měli k remíze tentokrát blízko. Bayern ji však nepřipustil a s předstihem postoupil už v Plzni do jarního osmifinále Champions League.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Hubník (vpravo) se snaží zastavit Thomase Müllera z Bayernu v utkání Ligy mistrů. Vzadu dobíhá Michal Ďuriš.

Článek
Fotogalerie

Přece jen slib naplnili. Celých 95 minut a 32 sekund sice potřebovali plzeňští fotbalisté, aby vystřelili na bránu Bayernu, ale hned v úvodu odvety se jim to podařilo. Neuer sice neměl s Ďurišovým pokusem přílišnou práci, ale v druhém duelu si vůbec první zákrok v konfrontaci s českým mistrem připsal.

Kozáčik si štěstí přivolal

To Kozáčik musel prokázat mnohem větší kumšt, když v 11. minutě krotil ránu Alaby. A štěstí musel přivolávat na pomoc také, aby mu po pětiminutovém házenkářském kolotoči Bayernu, při němž jeho spoluhráči jen statovali, pomohla tyč, na níž skončila Schweinsteigerova střela.

Štěstí mu naproti přispěchalo, hráči úřadujícího obhájce mu sami také několikrát vypomohli, když ťukesem na jeden dotek hledali ideální střeleckou příležitost příliš dlouho, nebo když v ní jako třeba Kroos promáchli.

Pravdou ale také je, že v porovnání s prvním střetnutím před dvěma týdny si domácí obrana, na jejíž levé straně se místo Limberského objevil Hubník, počínala daleko důsledněji a disciplinovaněji než v Mnichově, takže povolila hostům jen dalekonosné pokusy, s nimiž si Kozáčik tu s větší, tu s menší jistotou poradil.

Spoluhráče tím inspiroval k větší odvaze nejen v defenzivě, ale v útočných výpadech, z nichž jeden málem vyšel. Devět minut před přestávkou totiž  našel Horváth přesným centrem Koláře, který se dostal před Alabu, ale v největší plzeňské příležitosti hlavičkoval metr nad břevno.

Gól musel zařídit náhradník

Hned po přestávce bylo patrné, že trenér Guardiola ke svému týmu v šatně hlasitě promlouval a důrazně mu připomínal, že jen výhra posune Bayern s předstihem do jarního osmifinále. Bayern totiž začal náporem a už po čtyřech minutách Kozáčika překonal. Ovšem jen Kozáčika, protože na čáře zaskočil Čišovský, který střelu Lahma vykopl a plzeňské čisté konto udržel.

Kozáčik vzápětí tuto výpomoc splatil, neboť vyrazil jedovatou ránu Ribéryho, takže Plzeň dál žila a hlavně živila naději. I na Guardiolu už to bylo moc, takže poslal naráz na hřiště Javiho Martíneze a Mandžukiče a za šest minut se vedoucího gólu dočkal.

Právě střídající Mandžukič se o něj postaral, neboť domácí obrana nechala hlavičkujícímu chorvatskému snajprovi čas i prostor, aby Lahmův centr pohodlně zužitkoval.

Vrbův tým se i přes tento úder Bayernu ještě jednou vzepřel a zkoušel zachránit alespoň remízu. Tecl k tomu měl blízko... Čtvrt hodiny před koncem vyrážel Lahm jeho ránu jen s velkou námahou, vzápětí chyběly domácímu útočníkovi jen centimetry, aby v pádu dosáhl na Petrželovu přihrávku a trefil odkrytou bránu.

Plzeň se tak vytouženého vyrovnání nedočkala, i když k němu měla blízko. Bayern si nejtěsnější výhru, kterou vyrovnal rekordní sérii devíti vítězství Barcelony v řadě, už pohlídal a s předstihem tak postoupil do jarního osmifinále Ligy mistrů.

Liga mistrů - skupina D
Viktoria Plzeň - Bayern Mnichov 0:1
Branku:  65. Mandžukič. Rozhodčí: Lahoz - Devis, Rodrigues (všichni Španělsko). ŽK: Hubník, Kolář, Horváth. Diváci: 11 369. Poločas 0:0.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Procházka, Čišovský, Hubník (70. Řezník) - Hořava, Horváth - Petržela, Kolář, Ďuriš (83. Pospíšil) - Tecl (87.Bakoš). Trenér: Vrba.
Bayern: Neuer - Rafinha, Van Buyten, Contento, Alaba - Lahm - Götze (87. Weiser), Schweinsteiger (59. Javi Martínez), Kroos, Ribéry - Müller (59. Mandžukič). Trenér: Guardiola.
Další zápasy Ligy mistrů ZDE.

Reklama

Související témata: