Hlavní obsah

Barcelona v LM překvapení nedopustila, Juventus postoupil s přehledem

Barcelona/Dortmund
Aktualizováno

Osmička čtvrtfinalistů letošního ročníku Ligy mistrů je kompletní. Doplnili ji fotbalisté Barcelony a turínského Juventusu, kteří překvapení nedopustili, v odvetách s Manchesterem City, resp. Dortmundem si hned v první půli jednobrankový náskok z prvního utkání pojistili dalším gólem a pak si už cestu do čtvrtfinále s přehledem pohlídali. Mimochodem - Barcelona do něho postoupila poosmé za sebou, což se ještě nikomu jinému nepovedlo.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Ivan Rakitič (druhý zprava) děkuje Lionelovi Messimu (vlevo) za gólovou přihrávku, střelci gratulují i Neymar (uprostřed) a Luis Suárez.

Článek
Fotogalerie

Po půlhodině nebylo co řešit. Barcelona měla od začátku režii odvety pod kontrolou a bylo jen otázkou času, kdy si náskok z ostrovů pojistí a o postupu do čtvrtfinále definitivně rozhodne.

Pellegrinimu zazvonila hrana

Neymar už po pěti minutách trefil tyč, Messiho ránu po dalších šesti minutách ještě gólman Hart zlikvidoval, jenže po půlhodině byl tváří v tvář Rakitičovi bezmocný. Ten totiž dostal od Messiho tak parádní přihrávku, že by bylo hříchem ji neproměnit.

„Messi je bezesporu nejlepším hráčem, který kdy obul kopačky," složil Argentinci okamžitě na twitteru kompliment někdejší legendární anglický kanonýr Gary Lineker.

Chorvat ji samo sebou zužitkoval, takže kouč Pellegrini musel na lavičce Citizens slyšet, jak mu zvoní hrana. Avizovaný zvrat se v duelu gigantů nezrodil, jeho Citizens na tom byli naopak hůř, než po domácím střetnutí. Že by smazali dvougólové manko? Že by Barcelonu v jejím chrámu přehráli? Že by osmifinálovou konfrontaci otočili?

Pravdou sice je, že měli míč pod kontrolou jen nepatrně kratší dobu, než domácí, jenže z jejich upachtěného a pramálo nápaditého ofenzivního snažení se zrodila vlastně jen zblokovaná střela Nasriho a čtyři žluté karty, které ostrované nasbírali. A mohli být rádi, že zůstalo u žlutých, protože kdyby vynervovaný Nasri dostal za faul na Suáreze červenou, nemohl by se divit.

Pochopitelně že v řadách hostů nervozity hlodala a psychika pracovala. Aby ne, když výpady Barcelony byly smrtící, což dokazoval nejen Messi, ale minutu před přestávkou třeba Suárez, jehož technický pokus skončil podruhé během úvodní půle na tyči.

Výkon Harta? Prostě fantazie

A po půli pak oba a Neymar s nimi, jenže na fantastickém Hartovi pokaždé ztroskotali. Citizens totiž přece jen ožili, začali se tlačit do ofenzívy a tím logicky nabízeli domácím možnosti k rychlým brejkům. Hostující gólman je však suverénně likvidoval, stejně jako mařil domácím šanci za šancí a nechával tak svému celku pořád naději.

Ostrované ovšem usilovali alespoň o vyrovnání marně. Milner, Nasri i Agüero se nedokázali v šestnáctce Barcelony patřičně zorientovat, Yaya Touré trefil jen boční síť a když Agüero selhal dvanáct minut před koncem při exekuci hodně přísně nařízeného pokutového kopu, o který si pádem v šestnáctce vysloveně řekl, bylo rozhodnuto.

Barcelona zamířila poosmé v řadě do osmifinále a ani nemusela litovat, že vyhrála pouze jednogólovým rozdílem.

Rychlý gól Téveze určil režii

S takovou režií kouč Dortmundu rozhodně nepočítal. „Příkaz zněl nepustit soupeře do šance a neinkasovat, což znamenalo počínat si bezchybně v obraně," přiznával rozladěný trenér Jürgen Klopp.

Argetinský legionář v dresu Staré dámy Tévez ovšem jeho svěřence dokonale zaskočil. Při prvním výpadu Juventusu ještě možnost ke střele prováhal, sotva se však naplnila třetí minuta, napřáhl z dobrých dvaceti metrů a trefil šibenici.

„Přesně to jsem od hráčů chtěl. Dát gól. A nejraději přidat ještě jeden, protože pak budeme mít klid a vše bude snazší," mnul si ruce kouč hostů Massimiliano Allegri.

Pro Borussii vyvstal skutečně neřešitelný úkol, neboť musela dohánět dvougólové manko. A to proti soupeři, který defenzívu mistrně ovládá. Pouhých čtrnáct gólů, které inkasoval v sedmadvaceti zápasech italské Serie A, to dokládá víc než přesvědčivě.

Domácí se o to přesto pokoušeli. Drželi míč, kombinovali, jenže z aktivity se pořádná šance nenarodila, natož aby přinesla vyrovnání. Propagační pokusy míjely vesměs bránu, a když už mezi tyče mířily, nemohly Buffona ohrozit.

Po půli mohli Tévez a Morato touhu svého trenéra po druhém gólu naplnit. Pět minut po přestávce k tomu totiž Tévez španělského spoluhráče doslova vyzval, jenže Weidenfeller jeho šanci zlikvidoval a svůj tým tak nechal ještě žít. A pět minut poté se při další šanci Moraty postaral o totéž.

Nedvědovo přání naplněno

Dortmund sice žil, jenže dvacet minut před koncem dodýchal. Nejenže Buffona neohrozil, ale inkasoval podruhé. Morata třetí nabízející se příležitost přece jen využil. Musel, protože Tévez mu naservíroval balón před prázdnou bránu. Výtečně hrající Tévez pak zkázu Borussie dovršil.

Německý celek tak prohrál i v domácí odvetě a s Ligou mistrů se loučí.

„Šance jsou padesát na padesát, ale my dál moc chceme. A je to v našich silách," prohlašoval před konfrontací s Borussií sportovní ředitel Juventusu Pavel Nedvěd a jeho přání se splnilo. Stará dáma se mezi posledních osm dostala.

Odvety osmifinále fotbalové Ligy mistrů:
FC Barcelona - Manchester City 1:0 (1:0)
Branka: 31. Rakitič. Rozhodčí: Rocchi (It.). Diváci: 92 551. První zápas: 2:1, postoupila Barcelona.
Barcelona: Ter Stegen - Alves (90. Adriano), Piqué, Mascherano, Alba - Rakitič (84. Rafinha), Mascherano, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar. Trenér: Enrique.
Manchester: Hart - Sagna, Kompany, Demichelis, Kolarov - Nasri (46. Navas), Touré (72. Bony), Fernandinho, Milner (87. Lampard) - Silva - Agüero. Trenér: Pellegrini.
Borussia Dortmund - Juventus Turín 0:3 (0:1)
Branky: 3. a 79. Tévez, 70. Morata. Rozhodčí: Mažič (Srb.). Diváci: 65 851. První zápas: 1:2, postoupil Juventus.
Dortmund: Weidenfeller - Papastathopulos, Subotič, Hummels, Schmelzer (46. Kirch) - Gündogan, Bender (63. Ramos) - Kampl, Mchitarjan (63. Blaszczykowski), Reus - Aubameyang. Trenér: Klopp.
Juventus: Buffon - Lichtsteiner, Chiellini, Bonucci, Evra - Vidal, Marchisio, Pogba (27. Barzagli) - Pereyra - Tévez (81. Pepe), Morata (78. Matri). Trenér: Allegri.

Reklama

Související témata: