Hlavní obsah

Za peníze si triumf v Lize mistrů nekoupíte, vzkázal jubilující kapitán Bayernu do Paříže a Manchesteru

Turín/Praha

Vítězství v Champions League si za peníze nekoupíte. A může se vám jich valit z arabského světa sebevíc. Takový vzkaz poslal kapitán fotbalistů mnichovského Bayernu Philipp Lahm před dnešní osmifinálovou partií Ligy mistrů s Juventusem do Paříže i třeba Manchesteru. „Pouze s hráči, kteří v klubu vyrostli, jsou s ním po léta spojeni, identifikují se s ním a tvoří jeho páteř, můžete dosáhnout úspěchu,“ je přesvědčen dvaatřicetiletý Lahm, jenž s výjimkou dvouletého působení ve Stuttgartu prožil celou fotbalovou kariéru v Bayernu, v jehož dresu nastoupí k jubilejnímu stému zápasu v Lize mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Chelsea Oscar (vpředu) si kryje míč před Philippem Lahmem z Bayernu Mnichov.

Článek

O to víc je proto Lahm natěšený na nadcházející osmifinálový souboj s Juventusem. „Vždyť Gianluigi Buffon je přesně symbol, o němž mluvím. Hráč, který je se svým klubem pevně spojen. Tvář Juve. Gólman, který v Turíně zapustil kořeny, z nichž rostou klubové úspěchy," připomínal kapitán Bayernu, že i italský soupeř má ve svých řadách podobnou ikonu, jakou jen on sám.

Xavi, Casillas, Giggs, Terry - to jsou symboly

„Ve všech mužstvech, s nimiž jsem se během kariéry na hřišti potkával a jež dosáhly na evropské scéně velkých úspěchů, tomu tak bylo. V Barceloně třeba Xavi a Andrés Iniesta, v madridském Realu Sergio Ramos a Iker Casillas. A když jsem hrál za Stuttgart a potkal se s Manchesterem United či Chelsea, byli to Ryan Giggs, Paul Scholes, Johny Terry. Všechny tyto týmy měly své symboly a jsem přesvědčen, že i v budoucnu je budou muset mít i celky, které jsou úspěchu lačné."

Bez velkých fotbalistů, jejichž kariéra je s klubem pevně spjatá a kteří tvoří pevné jádro mužstva, bez hráčů ztělesňujících klub, jeho historii, filosofii i kulturu na hřišti i mimo něj není podle Lahma možné na triumf dosáhnout. A tuplem ne v Lize mistrů.

„Když jsme v roce 2013 vyhráli s Bayernem Ligu mistrů, podařilo se nám to s týmem, který pro tento úspěch pracoval celá léta. S týmem, který chtěl vyhrát. Nikoli pro sebe, ale pro klub. I Arjena Robbena a Francka Ribéryho do toho kolektivu samozřejmě počítám, protože identifikace s klubem není otázkou národnosti, ale kořenů, které jste v něm zapustili," připomínal Lahm.

Stovky miliónů na úspěch nestačí

„Ono to ale platí nejen pro Bayern. když se na velkém jevišti, jakým je Liga mistrů, utkají dva velké celky se spoustou mimořádně kvalitních a drahých hráčů, vždy má navrch ten, jehož hráči nemyslí jen na osobní úspěch, ale na úspěch svého klubu."

Do takového Manchesteru City či Paris Saint-Germain se stovky miliónů od arabských majitelů jen hrnou, Philipp Lahm je však přesvědčený, že jen peníze k úspěchu nestačí.

„Opravdu skvělý tým si penězi nekoupíte, i když se o to Paris Saint-Germain či třeba Manchester City snaží. Takový AC Milán by nikdy nebyl tím, co je a nikdy by se nemohl pyšnit podobným výčtem úspěchů, kdyby neměl ve svém mužstvu Paola Maldiniho či Franca Baresiho," argumentuje Lahm, jenž dne večer sehraje stý zápas na scéně Ligy mistrů.

„Bude to velké utkání s velkým soupeřem. Pro mě stý a proti nám Juventus se svým symbolem Buffonem. O to víc jsme všichni natěšeni," přiznával kapitán Bayernu Philipp Lahm, který hraje v Bayernu od roku 1995, tedy od svých třinácti let.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články