Hlavní obsah

Na Plzeň čeká v kvalifikaci o Ligu mistrů nejspíš Karabach, na Spartu Steaua Bukurešť

Nyon/Praha
Aktualizováno

Fotbalisté mistrovské Plzně vstoupí na evropskou pohárovou scénu nejspíše v Ázerbájdžánu, protože los kvalifikace Ligy mistrů ve švýcarském Nyonu jim za soupeře přisoudil postupujícího z druhého předkola, v němž na sebe narazil Karabach s F91 Dudelange. Ázerbájdžánský mistr vyhrál první zápas, který se hrál v hlavním městě Baku 2:0, když obě branky vstřelil brazilský legionář v jeho službách Richard. Sparta má neporovnatelně těžší los, protože na ni čeká rumunská Steaua Bukurešť. První zápasy se hrají 26. resp. 27. července, odvety jsou na programu o týden později.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují zisk titulu mistra, teď na ni čeká zřejmě v kvalifikaci o LM Karabach.

Článek

Losování předcházela minuta ticha, kterou představitelé UEFA i zástupci jednotlivých klubů přítomní v Nyonu uctili památku obětí čtvrtečního teroristického útoku ve francouzském městě Nice.

Hned poté se ujal losování ředitel soutěží UEFA Giorgie Marchetti, který pochopitelně v duchu zvyklostí začal s mistrovskou částí kvalifikace o Ligu mistrů.

Na českého mistra Viktorii Plzeň připadl vítěz duelu mezi Karabachem a lucemburským klubem FC Dudelange. Jako pravděpodobný soupeř  se jeví trojnásobný mistr Ázerbájdžánu, který první zápas 2. předkola vyhrál v Baku 2:0.

Oba góly Karabachu dal jeden z mnoha legionářů Brazilec Richard. V týmu vůbec působí spousta zahraničních fotbalistů - třeba brankář Šehič z Bosny a Hercegoviny, albánský obránce Agolli, Španělé Míchel a Dani Quintana, ale i další Brazilec Reynaldo. V kádru mužstva  je také sedm ázerbájdžánských reprezentantů, na které narazí český národní tým v kvalifikaci mistrovství světa. Jedním z nich je kapitán Rašat Sadygov.

Pražská Sparta dostala za soupeře pro třetí předkolo velmi nepříjemného protivníka, protože se jí postaví do cesty Steaua Bukurešť. Rumunský celek má v kádru také řadu zahraničních fotbalistů. V obraně hraje Srb Momčilovič a kapverdský reprezentant Varela, ve středové řadě třicetiletý záložník z Haiti Alcenat, Srb Aganovič, Alžířan Hamroun a Muniru z Ghany, v útoku Francouz Tadé a Golubovič z Bosny a Hercegoviny.

Steaua je nejslavnějším rumunským celkem s 26 mistrovskými tituly na kontě, v uplynulé sezoně ale skončila druhá za Astrou Giurgiu. Čtyři její hráči reprezentovali Rumunsko na mistrovství Evropy, přičemž největší hvězdou je Nicolae Stanciu.

V přípravě na sezónu sehrála Steaua zatím šest zápasů a neprohrála ani jeden. Porazila mimo jiné moskevská Křídla sovětů, Sporting Charleroi a naposledy 4:3 PAOK Soluň.

První zápasy se hrají 26. a 27. července, odvety 2. a 3. srpna. Oba české celky by měly začít na domácím hřišti a odvetu odehrát na soupeřově půdě. UEFA má definitivně potvrdit termíny ještě dnes.

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů
Viktoria Plzeň - Karabach (Ázerb.)/F91 Dudelange (Luc.)
Sparta Praha - Steaua Bukurešť
Rosenborg Trondheim/Norrköping (Švéd.) - The New Saints (Wal.)/APOEL Nikósie
Vardar Skopje/Dinamo Záhřeb - Dinamo Tbilisi/Alaškert Jerevan
Olympiakos Pireus - Hapoel Beer-Ševa/Šeriff Tiraspol
Žalgiris Vilnius/Astana - Lincoln (Gibr.)/Celtic Glasgow
Olimpija Lublaň/Trenčín - Zrinjski Mostar/Legia Varšava
Astra Giurgiu - Crusaders (Sev. Ir.)/FC Kodaň
BATE Borisov/Seinäjoki (Fin.) - Dundalk (Ir.)/Hafnarfjördur (Isl.)
Ludogorec Razgrad/Mladost Podgorica - Valletta/CZ Bělehrad
Partizani Tirana/Ferencváros Budapešť - Red Bull Salcburk/FK Liepaja (Lot.)
Ajax Amsterodam - PAOK Soluň
Šachtar Doněck - Young Boys Bern
FC Rostov - Anderlecht Brusel
Fenerbahce Istanbul - AS Monako
Pozn: První zápasy 26. a 27. července, odvety 2. a 3. srpna.
Postoupí Sparta s Plzní do 4. předkola Ligy mistrů?
Postoupí Plzeň i Sparta
48 %
Dál půjde pouze Plzeň
24,8 %
Postoupí jen Sparta
9,8 %
Ani jeden z týmů nepostoupí
17,4 %
Celkem hlasovalo 5130 čtenářů.

Reklama

Související témata: