Hlavní obsah

Ščasného povzdech: S Rumuny by bylo lepší začínat v Bukurešti

Praha

Jedno kouč fotbalové Sparty Zdeněk Ščasný přiznal hned, jak se výsledek losování kvalifikace o Ligu mistrů dozvěděl. „Lepší by bylo začínat v Rumunsku,“ podotkl, jakmile ve švýcarském Nyonu připadla na jeho mužstvo Steaua Bukurešť. Pražané totiž k prvnímu střetnutí vyrukují doma buď 26., nebo 27. července, o čemž se rozhodne ještě v pátek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.

Článek

„Bereme to jako realitu. Základní informace o rumunském soupeři máme, ale budeme samozřejmě intenzivně shánět další podrobnosti," uvedl trenér Ščasný krátce po losu mezi pátečními tréninky na Letné.

„Steaua skončila pátá v základní, a pak druhá v nadstavbové části, má v kádru šest reprezentantů a hraje systémem 4-2-3-1. To jsou asi nejpodstatnější informace, které mě ihned napadají. Další věci budeme sledovat a studovat," přiznával kouč hned po losu na klubovém webu.

„Ať by nám los určil kohokoliv z pětice možných soupeřů, nemá cenu říkat, co je a co není hratelné. Rozhodne se jako vždy až na hřišti. Musíme se na Rumuny dobře připravit a být sami v optimální formě."

To, že jeho svěřenci vstoupí do kvalifikace doma, ho ale přece jen trochu mrzí. „U ostatních soupeřů bych nad tím asi tolik nepřemýšlel, ale v případě Rumunů by bylo lepší začínat venku. Až si je pořádně nastudujeme, budeme schopní určit, jaký systém a způsob hry na ně bude platit," dodal trenér.

Matějovský: Síla Steauy je obrovská

„Je to nepříjemné, neboť všichni známe rumunské prostředí. Fanoušci jsou hodně temperamentní a odveta může být složitější, než kdyby se hrálo někde jinde," přitakával Marek Matějovský.

„Chtěli bychom samozřejmě postoupit do základní skupiny, což je pro nás velký sen a cíl, ale musíme brát v potaz v úvahu sílu soupeře. A ta je obrovská, i když pro většinu fanoušků nejde o zvučné jméno. Informací zatím moc nemáme, ale trenéři vše pečlivě zmapují a nachystají nás na sto procent," nechal se slyšet jeden z nejzkušenějších hráčů ve sparťanském týmu Matějovský

"Na nedávném mistrovství Evropy jsem Rumunsko příliš nesledoval, takže si nemohu udělat názor ani o reprezentantech, kteří proti nám nastoupí. A ani přípravný zápas se Steauou jsem na soustředění v Turecku nehrál, protože jsem měl střevní problémy a zůstal jsem dokonce na hotelu. Ani na hřiště jsem nešel," přidával.

Pivarník vyrazí do Lucemburska

Plzeňský kouč Roman Pivarník samozřejmě hned po losu plánoval, že se pojede na odvetu potencionálních soupeřů v kvalifikaci - tedy F91 Dudelande a  Karabachu - příští týden do Lucemburska podívat.

„Nejenže vyhledáme všechny informace, ale chtěl bych oba celky vidět naživo, takže se na jejich odvetu pojedu podívat," potvrzoval kouč Viktorie.

Ačkoli připouští, že jeho tým mohl dostat na cestování přijatelnější lokalitu, vymlouvat se nehodlá. "Do Baku je to letadlem čtyři hodiny, což není málo, ale nejde ani o žádný extrém. Musíme se připravit, abychom zvládli vše bez problémů," dodal.

Před dvěma lety v přípravě s Karabachem prohrála

„Raději bych jel také do Lucemburska, než do Ázerbájdžánu," netajil záložník Milan Petržela, že bude fandit v odvetě fotbalistům Dudelange, kteří ovšem první zápas v Baku 0:2 prohráli.

„Jestli ale chceme do Ligy mistrů, nesmí nás zajímat, s kým hrajeme a musíme porazit každého. Trenéři si souboj soupeřů určitě dobře rozeberou a z jejich dvojzápasu udělají nějaký sestřih. Je dobré, že uvidíme, jakým stylem oba týmy hrají, jak zahrávají standardní situace a podobně," byl si jistý stoper Roman Hubník, že Pivarník nic nepodcení.

Blíže do třetího předkola má po úvodní výhře Karabach, s nímž se Viktoria utkala v přátelském utkání v roce 2014.

„Vím, že jsme s Karabachem hráli v Rakousku přátelský zápas a prohráli jsme. Byl to pro nás nepříjemný soupeř, ale my se na ně dobře připravíme a uděláme pro postup maximum," rozpomínal se Petržela.

Postoupí Sparta s Plzní do 4. předkola Ligy mistrů?
Postoupí Plzeň i Sparta
48 %
Dál půjde pouze Plzeň
24,8 %
Postoupí jen Sparta
9,8 %
Ani jeden z týmů nepostoupí
17,4 %
Celkem hlasovalo 5130 čtenářů.

Reklama

Související témata: