Hlavní obsah

Z izraelského k.o. se v Plzni poučili. Další bitva o milióny v LM vede přes podceňovaný Karabach

Plzeň

Jedno cítil od první chvíle, co do Plzně přišel. „Odhodlání znovu si vyzkoušet nejvyšší a nejlepší klubovou soutěž bylo a je patrné na všech hráčích,“ přiznal trenér mistrovské Viktorie Roman Pivarník, že nemusel svým novým svěřencům vůbec zdůrazňovat, o co v úterním večeru proti FK Karabach půjde. „Ale na cestě do Ligy mistrů je třeba udělat víc kroků, i když ten první je nesmírně důležitý. Proto musíme konfrontaci s ázerbajdžánským protivníkem zvládnout, abychom mohli o dalších uvažovat,“ nechal se slyšet před úvodním duelem 3. kvalifikačního předkola Champions League.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Fotbalisté Plzně zleva Michael Krmenčík, Lukáš Hejda a Daniel Kolář.

Článek
Fotogalerie

Jako hráč si Pivarník evropské pohárové soutěže samo sebou vyzkoušel, v roli trenéra ho ovšem čeká premiéra. A půjde v ní o hodně. O účast v dalším předkole Ligy mistrů, jež sebou přináší nejen jistotu dalšího pohárového účinkování, ale i přísun prvních tří miliónů eur.

I neúspěch důležitý, přiznal kapitán

„To ale v klubu ví úplně všichni. Od vedení přes nás trenéry až po hráče," odmítá Pivarník, že by byl na mistrovské štaci konfrontován s tvrdou realitou a povinností stůj co stůj se do další kvalifikační fáze s mužstvem probojovat. Zvláště, když Plzeň loni tento úkol nezvládla a tažení za Ligou mistrů pro ni skončilo vlastně hned na samém začátku. A s izraelským soupeřem Maccabi Tel Aviv k tomu!

„I tento neúspěch byl pro nás důležitý. Donutil každého z nás k zamyšlení nad sebou samým a nad tím, co pro postup udělal. Měli jsme k němu blízko, ale domácí odvetu jsme nezvládli," přiznával kapitán Viktorie Roman Hubník, že by nechtěl zažít reprízu loňského příběhu.

„Hráči si sami nejlépe pamatují, co se tady loni událo," potvrzoval trenér Pivarník, že se v přípravě na úterní duel s Karabachem do minulosti nevracel a ve starých ranách se nepitval. Natož aby jim připomínal, o kolik peněz Viktorii v kvalifikaci o Ligu mistrů jde a půjde. Vždyť postup do hlavní soutěže, kterou si Plzeň už dvakrát zahrála, znamená finanční profit kolem 378 miliónů korun.

„V první řadě mě zajímá sportovní stránka, proto o penězích nikdy nemluvím. Pokud kvalifikační konfrontaci zvládneme fotbalově, dostaví se druhá část našeho úsilí," filosofoval trenér před nejdůležitějším zápasem své trenérské kariéry.

„Nejdůležitějším? Pro mě je tím nejdůležitějším každé nejbližší utkání," pravil diplomaticky, i když si samozřejmě moc dobře uvědomuje, o co Plzni půjde v úterý doma a za týden v dalekém Baku, kde Karabach hraje své domácí zápasy.

Nepodceňujme Karabach, varoval kouč

„Při vyslovení ázerbajdžánský fotbal máme sklony k podceňování soupeře, ale náš protivník má stabilizovaný kádr působící kompaktně v ofenzívě i defenzívě se spoustou zajímavých hráčů a reprezentantů navrch. O jeho klubovém rozpočtu nemluvě," sděloval Pivarník to, co připomíná i svým svěřencům.

Podle jeho slov nachystaných na sezónu - první ostrou konfrontaci nevyjímaje - tak, jak si při příchodu do Plzně představoval.

„Nevznikl skutečně sebemenší zádrhel, v přípravě se neudál jediný exces, neřešili jsme žádný problém. A hlavně - celý třiadvacetičlenný kádr je po zdravotní stránce v pořádku. Největší problém teď proto řeším já... Postavit mohu jen jedenáct hráčů, ale o místo v základní sestavě si jich říká daleko víc. Musím se proto trefit do sestavy," přiznával kouč Viktorie, ale jedním dechem dodával, že o složení mužstva, které v úterý ve 20:15 pošle do prvního kvalifikačního duelu 3. předkola proti FK Karabach, má jasno.

Postoupí plzeňští fotbalisté do play off Ligy mistrů přes Karabach?
Ano
67 %
Ne
33 %
Celkem hlasovalo 17084 čtenářů.

Reklama

Související témata: