Hlavní obsah

Odhodlání znovu si vyzkoušet nejlepší evropskou soutěž je v Plzni obrovské, vidí Pivarník

Čeká ho premiéra na evropské pohárové scéně, protože v žádném z předchozích trenérských angažmá si na ní Roman Pivarník se svým celkem nezahrál. Až teď s Plzní. A přitom mu s mistrovským týmem Viktorie půjde rovnou o cestu do milionářské Ligy mistrů, kterou si Plzeň už dvakrát vyzkoušela a chtěla by se v ní představit zase. Zvláště, když loňský pokus skončil nezdarem.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Trenér Roman Pivarník se před plzeňským startem v pohárové Evropě usmívá.

Článek

Plzeň se chystá složit reparát za loňskou nevydařenou kvalifikaci o Ligu mistrů a vsadila přitom na vás. V dnešním večeru v první konfrontaci s Karabachem půjde zřejmě o nejdůležitější zápas vaší dosavadní trenérské kariéry...

Pro mě je nejdůležitějším zápasem vždy ten nejbližší. A teď nás čeká Karabach.

Jenže v tažení za vidinou Ligy mistrů se nehraje jen o tři ligové body. V sázce je velký sportovní úspěch. A také peníze. Moře peněz, které z účasti v Lize mistrů plynou...

Za prvořadou považuji sportovní stránku, takže peníze v potaz nikdy neberu. Chystám mužstvo tak, aby uspělo fotbalem, který hraje a výkonem, jenž předvede, to další pak plyne ze sportovní stránky.

Viktoria Plzeň - FK Karabach - první zápas 3. předkola Ligy mistrů se hraje dnes ve 20.15, přímý přenos vysílá ČT Sport.

Mluvíte tak i proto, že hned při vašem letním nástupu klubové vedení zdůraznilo, že úspěch v kvalifikaci o Ligu mistrů není alfou a omegou vašeho dalšího působení na plzeňské lavičce?

Mluvím tak hlavně proto, že v plzeňském klubu jsou všichni naprostí profesionálové. Od vedení přes hráče až po nás trenéry víme, o co v zápasech s Karabachem půjde.

Samozřejmě že o třetí účast v hlavní fázi Ligy mistrů...

A já od první chvíle, co jsem do Plzně přišel, cítím na všech obrovské odhodlání si znovu vyzkoušet nejlepší a nejvyšší klubovou soutěž v Evropě. Na cestě k ní musíme udělat několik kroků, nejprve ale musíme zvládnout ten první. Nesmírně důležitý dvojzápas s Karabachem, protože jedině pak budeme moci uvažovat o dalších.

Takže vlastně ani nemusíte hráče nijak výjimečně motivovat?

Rozhodně je nemusím tlačit k tomu, aby snad něco nepodcenili, musím být naopak připraven eliminovat a stáhnout z mužstva tlak.

Vždyť proti sobě máte Karabach. Mužstvo z Ázerbájdžánu...

Už je asi naší vlastností, že protivníky z těchto destinací podceňujeme. A to přesto, že Karabach je klubem s obrovským rozpočtem, v jehož týmu nastupuje spousta zajímavých hráčů a kde působí řada reprezentantů. Ostatně i to, že vyhrál ligovou soutěž s náskokem dvaadvaceti bodů, vypovídá o mnohém.

I o tom jste se svými svěřenci mluvil?

Nejen o tom. Karabach má stabilizované mužstvo, které hraje už dlouho spolu, takže i proto působí kompaktním dojmem. Ofenzivu obstarávají cizinci, v obraně hrají ázerbajdžánští fotbalisté. Měli jsme dost času, abychom rozebrali zápasy našeho protivníka jak v lize, tak i v evropských pohárech, informací máme dost a jsme na Karabach připraveni.

A vy teď řešíte, jakou jedenáctku na hřiště poslat, protože podobný přetlak na základní sestavu jste určitě na předchozích trenérských štacích nepoznal...

Mohu bohužel vybrat jen jedenáct hráčů, i když o místo v základu si jich říká mnohem víc. Vždyť mám k dispozici třiadvacet fotbalistů, kteří by hráli v každém jiném našem klubu prim.

Hlavně vybrat toho pravého útočníka bude asi obtížné. Vždyť z Liberce se vrátil Bakoš, který Plzni pomohl dvakrát účast v Lize mistrů vystřílet, k dispozici je nejlepší střelec loňské sezóny Ďuriš, o šanci si říkají Krmenčík i třeba Holenda.

Opravdu bude těžké trefit toho pravého. Ale i kdybych sáhl vedle, chybu neudělám, protože všichni jsou připraveni a dělají vše proto, aby v sestavě byli.

Postoupí plzeňští fotbalisté do play off Ligy mistrů přes Karabach?
Ano
67 %
Ne
33 %
Celkem hlasovalo 17084 čtenářů.

Reklama

Související témata: