Hlavní obsah

Pomsta za výprask z 80. let? Spartě jde o mnohem víc, v Lize mistrů chybí jedenáct let

Praha

Tažení do čtvrtfinále Evropské ligy bylo parádní, bez postupu do Ligy mistrů ale nebude tak docela úplné. Tak to na Letné cítí všichni, tím spíše, že fotbalová Sparta si milionářskou soutěž zahrála naposledy na podzim 2005. V minulých dvou letech vždy vypadla ve 3. předkole, teď ji v této fázi čeká nevyzpytatelná Steaua Bukurešť. Úvodní zápas se hraje na Letné večer od 20:00, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanská radost po vyrovnávacím gólu ve čtvrtfinále EL ve Villarrealu. Kam Letenští dojdou letos?

Článek
Fotogalerie

Když Steaua přijela na Letnou naposledy, byl z toho pro Spartu potupný bůr. Mužstvo vedené Karpatským Maradonou tady v září 1988 vyhrálo 5:1, hvězdný Hagi skóroval hned dvakrát. Ledovou sprchu na trávníku prožili Stejskal, Chovanec, Bílek, Němeček, Skuhravý, Lavička či Siegl.

Od té doby neměla Sparta na pohárové scéně šanci k odvetě. Až nyní. Jde jí však o mnohem víc. Zbořit zeď dělící ji od Ligy mistrů, která za jedenáct let absence vyrostla do obřích rozměrů. Navíc jde hned na startu o dvojzápas, který může do značné míry určit úspěšnost celé sezóny.

Sparta Praha - Steaua Bukurešť
Úvodní zápas 3. předkola Ligy mistrů. Dnes od 20:00, on-line reportáž na Sport.cz. Rozhodčí: Sieber (Něm.).
Pravděpodobné sestavy - Sparta: Bičík - Holek, Brabec, Kadlec - Zahustel, Frýdek, Dočkal, Mareček, Costa - Fatai, Lafata.
Steaua: Nita - Enache, Tamas, Tosca, Momčilovič - Bourceanu, Pintilii, Achim, Stanciu, Aganovič - Golubovič.

První krok postupných cílů

„Je to samozřejmě strašně důležité měření. Na druhou stranu jsme řekli, že máme postupné cíle, od toho se bude sezóna vyvíjet. Pokud by nám to se Steauou vyšlo, je jasné, že jsme znovu ve skupinové fázi evropských pohárů a máme šanci dál hrát o Ligu mistrů," přemítá kouč Zdeněk Ščasný.

Tým z Bukurešti přišel o několik opor. Rumuni se obávají, že Sparta je díky tažení minulým ročníkem Evropské ligy o krok napřed.

„Mužstvo by mělo být zkušenější, to všechno jsou ovšem jen předpoklady. Odehráli jsme hodně těžkých zápasů, ale vždy rozhodne až forma v daném dvojzápase," upozorňuje Ščasný.

Fatai si proti kamarádům věří

Expertem na Rumuny je v letenské kabině nigerijský útočník Kehinde Fatai. Před rokem přišel z Astry Giurgiu, slíben měl dokonce i rumunský pas.

„Všichni hráči ze Steauy jsou mí přátelé, známe se a dokonce spolu pořád komunikujeme. Sice jich několik hraje za reprezentaci, ale my máme kvalitnější kádr," ujistil Afričan ve sparťanské klubové televizi.

„Steaua je silná, ale mně se proti ní vždycky dařilo. Jsem si docela jistý, že se Spartou to bude stejné, protože Steaua podle mého názoru už není tak silná jako dřív," věří Fatai.

Jak dopadne dvojzápas Sparta - Steaua?
Postoupí Sparta
64,7 %
Postoupí Steaua
35,3 %
Celkem hlasovalo 4589 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články