Hlavní obsah

Na Plzeň čeká v Baku v odvetě s Karabachem druhý krok. Rozhodující, aby byl podzim úspěšný

Baku/Plzeň

Jasné je to všem. Plzeňským fotbalistům i trenérovi Romanu Pivarníkovi. „Musíme udělat druhý krok, který nás posune do některé z evropských soutěží. A my ho udělat chceme,“ věří kouč mistrovské Viktorie, že pod jeho vedením mužstvo dnešní odvetu 3. předkola Ligy mistrů zvládne a přes ázerbájdžánský FK Karabach do play off postoupí. Snadné to ale rozhodně mít nebude, protože soupeř na svém hřišti neprohrává. Z posledních 37 soutěžních utkání jako hostitel nestačil pouze loni v listopadu na silný anglický Tottenham v Evropské lize. A nic na tom nemění, že vzhledem k politické situaci v Náhorním Karabachu se musel uchýlit do azylu v Baku, kde své zápasy hraje.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Trenér Roman Pivarník (uprostřed) na tréninku FC Viktoria Plzeň.

Článek

Počty jsou to jednoduché. Postup do další kvalifikační fáze Ligy mistrů s sebou nese nejen jistý příjem 146 miliónů korun, ale i garantovanou účast na evropské pohárové scéně po celý podzim. V případě úspěchu v play off v základní skupině Champions League, v případě eventuality opačné alespoň v Evropské lize.

Odvetný zápas 3. kvalifikačního předkola Ligy mistrů FK Karabach - Viktoria Plzeň se hraje dnes v 18.30 středoevropské času, rozhoduje Turek Göcek, přímý přenos vysílá ČT Sport. On-line na Sport.cz.

„Pochopitelně že to vnímáme. Doma jsme sice uhráli s Karabachem jen bezbrankovou remízu, ale i ta je z hlediska pohárové matematiky přijatelná. Neinkasovali jsme, takže teď prostě musíme v Baku sami gól vstřelit a neprohrát," věděl Pivarník, že se před odvetou, která je na programu v 18.30 středoevropského času a v níž se musí obejít bez Baránka vyloučeného v prvním zápase, není na spekulování prostor.

Úkol je jasný: Vstřelit gól a neprohrát

Myslet jen na bránění bezbrankového stavu a spoléhat na případný penaltový rozstřel by mohlo představovat cestu do pohárových pekel.

„Důležité bude, abychom přistoupili k zápasu jako tým. V ligové generálce proti Jihlavě jsme ve druhé půli už jako tým působili, i když jsem musel o přestávce hodně zvýšit hlas. Věřím, že se stejnou zodpovědností přistoupí hráči k odvetě s Karabachem," nechal se slyšet plzeňský kouč ještě před podvečerním tréninkem, který jeho svěřenci absolvovali na stadiónu Tofika Bachramova.

Po lajnovém sudím, který ve finále mistrovství světa 1966 mezi domácí Anglií a Německem rozhodl o tom, že míč vypálený domácím Hurstem přešel po odrazu od břevna brankovou čáru, i když o tom byl přesvědčen jen on, je totiž pojmenován stadión, na němž dnes čeká Plzeň kvalifikační odveta, která rozhodne o tom, jak úspěšný pro ni bude letošní podzim. V případě, že neprohraje a gól vstřelí, bude mít na evropské scéně pohárovou jistotu.

Jedno, kdo se v Baku trefí

Jenže právě střelba a zakončení představuje pro Plzeň v úvodu podzimu neskonalý problém. Na závěr ostré letní přípravy v Rakousku dala jen dvě branky, v prvních dvou soutěžních zápasech o dvou tref rovněž zůstalo. A to je v sobotu v Jihlavě navíc museli obstarat záložníci, protože ani loňský plzeňský snajpr Ďuriš, ani navrátilec z Liberce Bakoš či střídající Krmenčík si na konto žádný zásah nepřipsali.

„Je jedno, kdo branky střílí, hlavně abychom nějaké dali. Věřím, že i útočníci se probudí a střelecky se začnou prosazovat," zachovává klid trenér Pivarník, podle něhož půjde hlavně o to, aby se jeho tým prosadil vlastní hrou.

„Nesmíme čekat, s čím přijdou domácí. Musíme hrát náš fotbal. Aktivní od první minuty, se snahou dostávat se k zakončení a dát gól, který nám k potřebnému kroku do další kvalifikační fáze pomůže," nabádal své svěřence.

Těm by měl nahrávat i začátek zápasu. V Baku je o dvě hodiny víc než v Čechách, takže odveta začne ve 20.30. Nehrozí tudíž, že by postupové naděje plzeňských fotbalistů spálilo horké ázerbájdžánské slunce.

Reklama

Související témata: