Hlavní obsah

Červená je vždycky hloupá, kaje se Brabec. Má pocit, že českému fotbalu ujíždí vlak

Bukurešť

Nevyšlo mu nic. Na první gól míč nešťastně přiťukl Stanciuovi, hned po přestávce se nechal vyloučit. Stoper Jakub Brabec se stal nešťastnou postavou odvety v Bukurešti, kterou fotbalisté Sparty nezvládli, se Steauou 0:2 prohráli a ve 3. předkole Ligy mistrů vypadli. „Dostat červenou kartu je vždycky hloupé,“ uznává 23letý obránce v rozhovoru pro web sparta.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Zdeněk Ščasný (druhý zprava) zuří. Jeho tým právě oslabil obránce Jakub Brabec (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

Docela paradox, že mužstvo poslal do kolen právě on. Během tažení Evropskou ligou ho UEFA opakovaně zařadila do sestavy kola, na jaře se nedávný kapitán jedenadvacítky dostal do reprezentačního áčka a řekl si o zájem belgických klubů.

Během léta dlouho nevěděl, zda ven přestoupí, nakonec na Letné zůstal. Kdekoho tak napadne, zda ještě nemá myšlenky jinde.

„Spekulace o mém přestupu neměly vliv. Na jednu stranu jsem byl rád, že už se to vyřešilo. Samozřejmě, byla to příležitost dostat se dál, ale těšil jsem se na Ligu mistrů, nebo alespoň na její play off," ujišťuje Jakub Brabec.

Jít do deseti každý tým rozhodí

Za červenou kartu se musel spoluhráčům omluvit, o deseti už byli bez šance. „Vyloučení je mi líto. Jít do deseti každý tým rozhodí, zvlášť když jsme prohrávali. Steauu to určitě nakoplo," uvědomuje si.

Trenér Ščasný označil jeho první žlutou kartu za stupidní a druhou za hloupou. „Mrzí mě obě. První přišla jako určitá záchrana, bylo to lepší, než soupeře pustit do vápna. Ta druhá... Nevím. To bylo na posouzení rozhodčího."

Každopádně zbytečně ostrý zákrok vzhledem k tomu, že už z první půle jednu žlutou měl. „V té chvíli jsem vůbec nepřemýšlel, že by karta mohla přijít. Takových soubojů je v zápase mnoho, vůbec jsem to neřešil," tvrdí Brabec.

Většina soupeřů je individuálně kvalitnější

Není sám, kdo z letenských hráčů přiznává, že na Steauu neměli. „Byli kvalitnější, ale věděli jsme, že to přijde. Asi pracují jinak, lépe, nebo mají kvalitnější hráče..."

To je v případě vicemistra dost hořké zjištění pro celý český fotbal. „Já ho mám už delší dobu, třeba z mládežnických reprezentací, kde byla většina soupeřů individuálně kvalitnější. Týmově jsme ale dokázali něco uhrát," líčí Brabec.

Steaua se na dvojzápas každopádně lépe připravila, Sparta nemá na startu sezóny odpovídající formu. „Myslím, že individuality měli lepší oni. Ale mohli jsme je psychicky rozhodit na Letné v prvním poločase a postoupit. Teď budeme hrát o všechno v dalším kole," připomíná Brabec pro klubový web, že jeho týmu znovu zbylo jen play off Evropské ligy.

Reklama

Související témata: