Hlavní obsah

Liga mistrů zůstává pro Spartu 11 let prokletím

Praha

Už je to sedm kulí jako v Sarajevu. Do renomé, sebevědomí i rozpočtu klubu. Fotbalová Sparta v Bukurešti neslavně uzavřela sedmý marný pokus o návrat do Ligy mistrů. A je třeba vyzdvihnout, že dvojzápas se Steauou patřil pohříchu k těm nejméně nadějným...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Bořek Dočkal po domácí remíze se Steauou Bukurešť.

Článek
Fotogalerie

Letná se probírá z dalšího šoku. Jako nasazený tým byla Sparta mírným favoritem, hodlala prodat zkušenosti z tažení Evropskou ligou. „Věřím, že v létě budeme na další pokus o Ligu mistrů lépe připraveni. Kdybychom šli na CSKA Moskva teď, třeba bychom dopadli líp," doufal trenér Zdeněk Ščasný po vyřazení ve čtvrtfinále.

Reálný předpoklad však byl jen zbožným přáním. Sparta ve 3. předkole vyhořela.

Jak ztroskotává Sparta
2016/17Steaua Bukurešť1:1 a 0:2
2015/16CSKA Moskva2:2 a 2:3
2014/15Malmö4:2 a 0:2
2010/11Žilina0:2 a 0:1
2009/10Panathinaikos Atény3:1 a 0:3
2008/09Panathinaikos Atény1:2 a 0:1
2007/08Arsenal0:2 a 0:3
2005/06Poslední účast - poslední místo ve skupině.
Tučně vytištěny domácí zápasy.
S výjimkou sezóny 2010/11 (play off) šlo vždy o 3. předkolo Ligy mistrů.

Steaua byla lépe připravená - Rumunský vicemistr se připravil mnohem lépe. Ščasný na rovinu uznal, že soupeř byl lepší, Sparta ani v jednom zápase nepodala optimální výkon. Proto bude třetí rok po sobě zachraňovat pohárovou sezónu v play off EL.

Nezvládají klíčové zápasy - Další výbuch jen zapadá do rámce posledních let. Když se láme chleba, Letenští klíčové zápasy prostě nezvládají. Ať už jde o partie s hratelným Malmö, duel o postup ze skupiny v Bernu či ideálně rozehranou odvetu s CSKA Moskva. A asi není náhoda, že doma si vypěstovali mindrák z mistrovské Plzně.

Krutě platí za nedisciplinovanost - Jsou nepoučitelní. Ani jednu ze tří posledních odvet 3. předkola nedohráli kompletní! V Malmö byl vyloučen Vácha, s CSKA Moskva zase Matějovský a v Bukurešti tým potopil Brabec. „V každém zápase, kdy o něco jde, dostaneme červenou. Je to pořád dokola, jsme nedisciplinovaní," uznává Lukáš Vácha.

Bez titulu je šance malá - Dostat se do hlavní soutěže z nemistrovské části kvalifikace není příliš reálné. I kdyby Sparta vyřadila Steauu, narazila by v play off na Manchester City, Porto či Villarreal. Prvním předpokladem je zisk domácího titulu, díky schůdnější cestě z mistrovské části teď má do Ligy mistrů do třetice nakročeno Plzeň. Blíží se doba, kdy i český šampión půjde rovnou do základní skupiny. Času je však možná málo, bohaté kluby netají, že Platiniho demokratický model je jim proti srsti. A pokud si prosadí svou, malé svazy odnesou reorganizaci jako první. Už teď Sparta čeká 11 let...

Reklama

Související témata: