Hlavní obsah

V Plzni bude poprvé v Česku využito při fotbale Jestřábí oko

Plzeň

Fanoušci mohou v úterý poprvé na českém území vidět při fotbalovém zápase v akci kamerový systém Jestřábí oko. Technologie k určování, zda míč přešel brankovou čáru, bude využita v odvetném utkání 4. předkola Ligy mistrů mezi Viktorií Plzeň a Ludogorcem Razgrad.

Foto: fcviktoria.cz

Plzeňská Doosan aréna.

Článek

"Pracovníci Goal Line Technology byli v Plzni už od minulého týdne. V Doosan Areně se instalovalo po celém stadionu celkem 14 kamer, které snímají obě branky. Do provozu bylo Jestřábí oko uvedeno dva dny před odvetným zápasem," uvedl na klubovém webu tiskový mluvčí Viktorie Václav Hanzlík s tím, že úřadující mistr je první český tým, který na stadionu tuto technologii má.

Branku sleduje sedm kamer

Systém pracuje tak, že každou z branek sleduje sedm kamer. Zda míč přešel čáru celým objemem, odhalí technologie během sekundy a ihned odešle zprávu do speciálních hodinek na ruce rozhodčích.

Systém kontroly brankové čáry byl ve fotbale na velké akci poprvé použit při mistrovství světa klubů v roce 2012, poté na Poháru FIFA a předloňském světovém šampionátu, kde FIFA vybrala konkurenční projekt GoalControl. Druhý z hlavních systémů Jestřábí oko, známé z tenisu, se už využívá v anglické Premier League, německé bundeslize či italské Serii A.

Plzeň se v odvetě pokusí smazat manko 0:2 z prvního duelu. Zápas začne ve 20:45.

Reklama

Související témata: