Hlavní obsah

Ospina je gólmanem světové třídy. Čech si Ligu mistrů jen tak nezachytá, naznačil Wenger

Nechápali Wengerovo rozhodnutí, klepali si významně na čelo, když kouč Arsenalu oznamoval, že v úvodním duelu Ligy mistrů pošle do brány místo Petra Čecha kolumbijského gólmana Davida Ospinu. Po partii v pařížském Parku princů je však Ospina hrdinou a Wenger trenérským géniem. „Všem svým kritikům ukázal, že je gólmanem světové třídy,“ velebil osmadvacetiletého Kolumbijce kouč Kanonýrů poté, co Ospina předvedl v zápase proti Paris SG celou sérii skvělých zákroků, chytil minimálně pět šest gólů a zasloužil se o remízu 1:1, kterou Gunners uhráli.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Brankář Arsenalu David Ospina děkuje fanouškům za podporu po zápase s Paris St. Germain. A fanoušci zase mohli děkovat jemu, vždyť zajistil Kanonýrům z Paříže bod.

Článek
Fotogalerie

Musel se připadat jako ve zlém snu. Poprvé v této sezóně se Ospina postavil mezi tyče Arsenalu a hned po 42 sekundách inkasoval.

Stejně jako proti Southamptonu

„Naštěstí hned v první minutě, takže jsme měli dost času, abychom zaváhání napravili. Nebylo to poprvé, v ligovém zápase se Southamptonem jsme v úvodu také spali," připomínal stoper Laurent Koscielny, že i v sobotu jeho tým dostal branku rovněž v první minutě. A dokonce vlastní, protože po trestném kopu se míč odrazil od břevna na Čechova záda a putoval do sítě.

„V dalších zápasech se musí náš přístup změnit," apeloval na všechny kolem sebe Koscielny.

V Paříži se Arsenal hledal vlastně celý první poločas a nebýt Ospiny, prohrával by minimálně o tři čtyři góly. Vždyť jen autorovi vedoucí trefy Cavanimu zlikvidoval několik stoprocentních šancí.

„V loňském ročníku Champions League chyboval v zápase s Panathinaikosem a všichni se na něho vrhli. V Paříži ale ukázal, jak dovede chytat. Pro nás byl jeho výkon rozhodující, protože nás v klíčových momentech podržel," připomínal trenér Wenger loňskou Kolumbijcovu minelu, kterou bohatě odčinil v úterním večeru v Parku princů.

„Teď jen mohu opakovat, že mám dva brankáře světové třídy - Čecha a Ospinu. Příjemné konstatování, ale zároveň i obtížná situace, protože když je nenecháte chytat, těžko je v klubu udržíte," naznačovall Wenger, jaké dilema musí řešit.

Role gólmanů jsou rozdělené

Při vstupu do Ligy mistrů udělal mezi tyčemi rošádu, která mu dokonale vyšla, ale že by snad šlo o řešení trvalé a Čech měl i nadále zůstat na lavičce náhradníků, o tom zřejmě Wenger neuvažuje.

„Jejich role jsou jasně rozdělené a oni to vědí," reagoval ostatně trenér Kanonýrů na dotaz, zda se Ospina po skvělém výkonu proti Paris SG postaví do brány i v sobotním ligovém střetnutí proti Hullu.

„Před startem sezóny jsem jim jasně řekl, jaké jsou jejich role a jaká budou platit pravidla. A také jsem jim řekl, že pokud se role změní, dozví se to ode mne první oni. Teď proto platí jediné - Ospina si svým výkonem řekl o místo v bráně i pro příští zápas Ligy mistrů," naznačil Wenger, že duely Premier League budou dál patřit Čechovi a účinkování na scéně Ligy mistrů Ospinovi.

Nesesypali jsme se, těšilo Francouze

Zvláště, když si Arsenal odvezl z Paříže bod, který je pro něj vzhledem k průběhu střetnutí a spoustě vyložených šancí, které Kolumbijec pochytal Cavanimu a spol., doslova zlatý.

„Důležité bylo, že máme z Ligy mistrů spoustu zkušeností, takže jsme po brance inkasované po pár desítkách vteřin nepropadli panice a byli jsme schopni se ve druhém poločase do utkání vrátit," poznamenal Wenger.

„Ale to jen proto, že Cavani řešil své příležitosti vysloveně špatně," připomněl někdejší útočník Arsenalu Ian Wright ve studiu televize BT Sport Football.

„A také proto, že za domácí už nehraje Zlatan Ibrahimovic. Kdyby v útoku Pařížanů nastoupil, kdo ví, jak by to s Arsenalem dopadlo," přidal se Rio Ferdinand.

Reklama

Související témata: