Hlavní obsah

Funus mi chystejte, ale nikdo na něj nepřijde, vysmál se skvělý Buffon kritikům

Lyon/Praha

Chystali mu pohřeb. Posílali ho do důchodu. V kvalifikaci o postup na světový šampionát v Rusku se veterán mezi tyčemi squadry Gianluigi Buffon dopustil proti Španělům minely, v ligovém zápase s Udine přidal další. I mladý český legionář Jankto se ostatně divil, že jeho střela mohla tak zkušeného gólmana překvapit. „Vyslechl jsem si v posledních týdnech mnohé, ale jen jediná připomínka byla pravdivá a musel jsem s ní souhlasit. Buffon má na víc,“ měl osmatřicetiletý gólman Juventusu po senzačním výkonu, který předvedl v úterním zápase Ligy mistrů v Lyonu (0:1), samozřejmě nad svými kritiky navrch.

Foto: Profimedia.cz

Gianluigi Buffon v brance Juventusu kryje penaltu Alexandrea Lacazettea (není na snímku) v utkání Ligy mistrů v Lyonu.

Článek
Fotogalerie

Doslova se překonával. Po pětatřiceti minutách zlikvidoval Lacazetteovu penaltu, což se mu povedlo poprvé od roku 2003, přímo zázračně vyrazil tečovanou střelu Fekira, hlavičku Tolissa rovněž lapil.

„Po třech kolech máme sedm bodů a co je hlavní - stále jsme ještě neinkasovali. Dnes večer za to vděčíme Buffonovi," připomínal kouč Staré dámy Massimilliano Allegri, že hrdinou lyonského večera byl jeho gólman. On měl zásluhu na tom, že Juventus nad Lyonem vyhrál, i když hrál od 54. minuty jen v deseti bez Gabonce Lemina, který musel po druhé žluté ze hřiště.

Buffon však uváděl domácí hráče svými zákroky v zoufalství. „Co jsme mohli ještě udělat lépe? Co jsme měli udělat víc? Dali jsme do zápasu úplně všechno, jenže v jejich bráně  stál Buffon v mimořádné formě," krčil bezmocně rameny kapitán Lyonu Maxime Gonalons.

Osmatřicetiletý veterán mezi tyčemi Juve cítil pochopitelně velké zadostiučinění. Zvláště po kritice, která ho v posledních týdnech a dnech drtila.

Jediná pravdivá připomínka: Buffon má na víc

„Mnohokrát jsem řekl, že sám k sobě jsem velmi kritický a nepotřebuji naslouchat těm, kteří se jen snaží využít situace k tomu, aby se o druhých vyjadřovali bez jakékoli úcty a spravedlnosti. Nehledejte v mých slovech žádnou aroganci, ale slyšel jsem v poslední době o sobě mnoho hloupých věcí. Jen jediná připomínka byla pravdivá a musel jsem s ní z celého srdce souhlasit. Buffon má na víc."

V Lyonu ukázal, že na víc má a je pořád světovou brankářskou extratřídou. „Pohřeb mi chystat můžete, ale nikdo na něm nebude," ulevil si Buffon do kamer Mediaset Premium.

K výkonu Juventusu však byl navzdory výhře, o kterou se postaral střídající Cuadrado, hodně kritický.

„To, že jsme šli i v deseti za vítězstvím, sice ukazuje sílu našeho ducha, ale zlepšit se musíme, protože s podobným výkonem bychom neušli dlouhou cestu, kterou máme před sebou. Naštěstí na to budeme mít do března dost času," připomínal, že o postupu Juventusu ze skupiny H není pochyb a že do jarních vyřazovacích bojů Ligy mistrů půjde Stará dáma docela určitě lepší a mnohem silnější.

Reklama