Hlavní obsah

Už mi bylo mnohem hůř, připomínal po barcelonském výprasku Guardiola lekci, kterou dostal od Realu

Barcelona/Praha

Vrátil se na svůj Camp Nou a znovu schytal debakl. A tentokrát dokonce ještě větší než loni v květnu s Bayernem, protože na lavičce Citizens přihlížel ve středečním duelu Ligy mistrů koncertování Messiho a spol., jež nakonec skončilo čtyřgólovým výpraskem. A jen u něho zůstat nemuselo, kdyby Neymar proměnil penaltu. „Nebyla to nejhorší prohra mé trenérské kariéry, s Realem to bylo mnohem horší,“ připomínal kouč fotbalistů Manchesteru City Pep Guardiola, že jeho konfrontace se španělskými celky se už tradičně mění v kalvárii.

Foto: Albert Gea, Reuters

Hvězdný Lionel Messi se raduje z třetího gólu proti Manchesteru City.

Článek
Fotogalerie

Tentokrát se v kalvárii proměnila zase. „Sešlo se toho spoustu. Chyby, kterých se dopouštěli hráči, stejně jako chyby, jež jsem udělal v sestavě já," přiznával někdejší trenér Barcelony Guardiola svůj díl viny na debaklu.

„Citizens se skutečně dopouštěli závažných chyb, což pro nás znamenalo velké plus. A právě tyto chyby představovaly klíč k naší hladké výhře, protože jsme jich dovedli využít," přitakával domácí kouč Luis Enrique.

Messi jako na školním hřišti

Klíčovým momentem ostře sledované partie bylo vyloučení gólmana Manchesteru City Brava osm minut po přestávce. V té době prohrávali hosté pouze 0:1, ale chilský legionář mezi tyčemi Ostrovanů chyboval. Nejprve nahrál domácímu Suárezovi, vzápětí si na jeho lob sáhl před šestnáctkou rukou a musel ze hřiště.

V deseti se hosté položili. Zvláště po dvou slepených gólech Messiho během pouhých osmi minut.

„Naše hra byla vyvážená v obraně i útoku, jako v zlatém věku Barcelony," liboval si Enrique.

„A hlavně byl na hřišti zase Messi, který si počínal, jako by hrál někde na školním hřišti. Lehce, uvolněně, s radostí," připomněl návrat argentinské hvězdy, která po problémech s třísly proti Citzizens koncertovala.

„Základ byl ale v tom, že jsme hráli kolektivně. Nebýt toho, Manchester bychom tak vysoko neporazili, protože soupeř má v mužstvu velice kvalitní hráče."

Ani čestný gól nedali

Guardiolovi se podobná slova poslouchala těžko. Když loni odjížděl z Camp Nou jako trenér Bayernu s tříbrankovou prohrou, cítil hořkost na duši. Teď na tom byl ještě hůř.

„Barcelona je obrovsky kvalitním mužstvem, takže nás trestala. Ale o nejhorší prohru mé trenérské kariéry se rozhodně nejednalo. S Realem před dvěma lety to bylo mnohem horší," připomínal výprask 0:4, který ještě jako trenér mnichovského celku utrpěl doma s Bílým baletem.

„To jsme totiž byli úplně bez šance a nevytvořili si jedinou gólovou příležitost. Tentokrát jsme sice také čtyřikrát inkasovali, ale hru jsme v některých pasážích kontrolovali a minimálně jednu dvě branky jsme vstřelit mohli," tvrdil, že v minulosti už mu na lavičce hůř bylo.

Reklama

Související témata: