Hlavní obsah

V bitvě gigantů psali Citizens historii! Bylo to o vítězné mentalitě, tvrdí hrdina zápasu

Manchester/Praha

Nebyl to jen skalp Barcelony, který navíc ukončil Guardiolovo čekání na výhru trvající šest zápasů, vítězství nad bývalým klubem znamenalo pro kouče fotbalistů Manchesteru City mnohem víc. „Je to inspirace pro tuto i budoucí generaci našeho klubu. Sebevědomí, které jsme získali, neboť ve srovnání s Barcelonou, Realem či mnichovským Bayernem nám chybí historie. Vždyť na rozdíl od nich jsme po čtvrt století v pohárové Evropě nehráli, zatímco oni tam byli jako doma,“ připomínal Pep Guardiola po úterní výhře v Lize mistrů nad svým bývalým celkem 3:1.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilkay Gündogan z Manchesteru City jásá po vyrovnávacím gólu proti Barceloně.

Článek

Manchester City s Barcelonou prohrál všech pět předchozích zápasů se skóre 2:11 a téměř čtyřicet minut to v úterý vypadalo s Citizens zase bídně. Po Messiho trefě prohrávali a Barcelona je ve čtvrtém díle základní skupiny Ligy mistrů jasně přehrávala.

Čtyřicet minut Barceloně nestačilo

„Dvacet třicet minut jsme hráli skutečně hodně nervózně," přiznával do kamer BT Sport hrdina zápasu Ilkay Gündogan.

„Kdyby Barcelona přidala druhý gól, bylo by asi hotovo," uznával i trenér Manchesteru United Pep Guardiola.

„Úvodních čtyřicet minut bylo tím nejlepším, co jsme hráli. Na soupeřově hřišti a proti tak kvalitními soupeři docela určitě," mohl se rozplývat nad výkonem svých svěřenců kouč Katalánců Luis Enrique.

Ještě před pauzou se režie zápasu změnila

Jenže ještě před přestávkou mu sklaplo. Sergi Roberto se dopustil chyby, Gündogan ji ztrestal a režie zápasu se rázem změnila.

„Bylo to stejné, jako v našem prvním vzájemném utkání v Barceloně, kdy uklouzl Ferdinando a Messi skóroval,"připomínal Guardiola podobnost s partií na Camp Nou, která skončila čtyřbrankovým výpraskem jeho svěřenců.

Obrat přímo neuvěřitelný

„Mohli jsme nakonec vyhrát stejně vysokým rozdílem, protože jsme kromě tří gólů měli celou řadu dalších šancí," prohlašoval německý reprezentant Gündogan, který se zapsal mezi střelce dvakrát. „Jakmile jsme vyrovnali, získali jsme zpátky sebevědomí a druhá půle byla v našem podání přímo neuvěřitelná."

„Hráli jsme kompaktně, napadali a presovali soupeře, získávali většinu míčů. A k tomu přidali precizní defenzivu a protiútoky. Proto jsme porazili nejlepší mužstvo světa," kvitoval Guardiola výkon, který jeho svěřenci podali.

„Po změně stran jsme chtěli zase ovládnout hru, ale nešlo to. Dopouštěli jsme se mnoha chyb, ke kterým nás ale nutil i soupeř agresivitou a tlakem, jenž na nás vyvíjel. Má kvalitní hráče, takže chyb samozřejmě využíval," neomlouval barcelonský Enrique porážku ani absencí zraněného tria Iniesta, Piqué, Alba.

„Ta výhra nebyla ani tak o taktice, jako o mentalitě. O vítězné mentalitě. A my ji měli," naznačoval Gündogan, že Citizens toužili po vítězství mnohem víc, a proto k němu nakonec v bitvě gigantů zaslouženě dokráčeli.

„Znamená víc než jen pouhé tři body. Je inspirací pro současné hráče, kteří si ověřili, že jsou schopni porazit i nejlepší tým světa a že to klidně svedou znovu, výhra je inspirací i pro budoucí hráčské generace našeho klubu, jemuž schází evropské pohárová historie. Tentokrát ji hráči začali psát s takovým zápalem, jaký jsem od nich v Lize mistrů v minulosti zřídkakdy viděl," připomínal Guardiola po zápase.

„Proto vítězství a výkon proti Barceloně znamená pro Manchester City podle mého totiž, jako když Hart, Kompany a spol. vyhráli dvakrát Premier League."

Reklama