Hlavní obsah

Absurdní divadlo, zíral i trenér Dortmundu na rekordní přestřelku s polskou Legií

Dortmund/Praha

Scénu Ligy mistrů opustí fotbalisté Legie Varšava jako otloukánci, dva primáty si přesto po úterní přestřelce v Dortmundu odnesou. Postarali se totiž o rekordní počet gólů, který v jednom zápase Champions League padl, navíc se stali prvním týmem, jemuž v Champions League ani čtyři vstřelené branky nestačily na bodový zisk. „Ale už to, že jsme dokázali čtyřikrát skórovat, pro nás znamená hodně. Vždyť Borussia je jedním z nejlepších týmů světa,“ bral divoké skóre s nadhledem švýcarský legionář ve službách polského mistra Alexandar Prijovič, který se mezi střelce zapsal hned dvakrát.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Dvanáct branek. Víc gólů v Lize mistrů ještě nikdy nepadlo.

Článek
Fotogalerie

Doma dostali Poláci od Borussie šestigólový příděl, v odvetě dokonce osmibrankový. Pravdou ale je, že sami dali čtyři branky, takže výsledkem 8:4 se postarali o rekordní kanonádu, která se kdy v Lize mistrů zrodila.

Až dosud patřil primát fotbalistům Monaka a La Coruni, kteří v roce 2003 hráli 8:3. Absolutně nejvíc branek pak padlo v duelu Poháru mistrů evropských zemí, tedy soutěže, jež byla předchůdcem Ligy mistrů. Před sedmačtyřiceti lety deklasoval Feyenoord Roterdam islandský KR Reykjavík 12:2.

„Každopádně to bylo absurdní divadlo a samozřejmě i vítězství," glosoval divokou partii trenér Borussie Thomas Tuchel, který dal příležitost celé legii náhradníků jistý si tím, že si s polským soupeřem poradí.

Zvládli to, i když čtyři inkasované branky byly na vkus Tuchela příliš. „Neskutečné, nikdy jsem nic takového neviděl, ani nezažil. Naše obrana nechávala soupeři strašně prostoru i času, měli jsme v defenzivě spoustu problémů. Vyráběli jsme nehorázné chyby, jimiž se budu zabývat," netajil domácí kouč rozladění.

Vynechal přitom náhradního gólmana Weidenfellera, jenž býval v Borussii dlouho jedničkou mezi tyčemi a nosil dokonce kapitánskou pásku. Teď ovšem vysedává na lavičce náhradníků a do brány se dostal právě v úterý večer.

„Je mi ho upřímně líto," pravil Tuchel při hodnocení zápasů.

Zato jásal nad návratem Marka Reuse, který se na konci minulé sezóny zranil, dlouho laboroval se zhmožděnými třísly a až proti Legii se objevil zase v sestavě a hned se blýskl hattrickem.

„Museli jsme na něho hodně dlouho čekat, ale byl to úžasný comeback. Fantastické, jak po takové době zahrál."

Polský mistr si sice z Dortmundu odvezl náramný příděl, přesto zase až tolik netruchlil. Konstelace ve skupině F mu totiž pořád dává naději, že by mohl přežít v pohárové Evropě zimu a na jaře se objevit v Evropské lize.

„Dobré je, že máme všechno ve svých rukou. Když porazím v posledním zápase Sporting Lisabon, kvalifikujeme se do Evropské ligy. Sporting má sice skvělý tým, ale věřím, že to svedeme," plánoval autor dvou gólů Legie Prijovič.

Reklama