Hlavní obsah

Trapný, ponížený, zneuctěný Bayern. Pro tuhle blamáž neexistuje omluva, přiznal po prohře v Rusku kapitán Lahm

Rostov na Donu/Praha

Takovou blamáž mnichovský Bayern léta nezažil. Prohrát v Rusku. A dokonce s šestým týmem tamní ligy! Ke všemu předvést trapný výkon a odcházet ponížený a zneuctěný. Však také po středeční prohře v pátém díle fotbalové Ligy mistrů v Rostově na Donu dostává co proto a nic ho neomlouvá. Ani pět absentujících hráčů základní sestavy, ani mráz a drsné klimatické podmínky, s nimiž se nedokázal vyrovnat. „Na nic se nemůžeme vymlouvat. Jsme Bayern a jako Bayern jsme tady měli vyhrát. Bez ohledu na teplotu i místo, kde se hrálo,“ přiznal po prohře 2:3 kapitán německého mistra Philipp Lahm.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Radost fotbalistů Rostova na Donu po výhře nad Bayernem.

Článek
Fotogalerie

Nejdřív euforie a do celého světa vysílané poselství, že Bayern se stal po Realu Madrid a Barceloně třetím evropským týmem, který v Lize mistrů od roku 1992 nastřílel 400 gólů. To když se po šestatřiceti minutách trefil v Rostově brazilský legionář Douglas Costa a zařídil Němcům vedení.

Historicky nejlépe střílející mužstva v Lize mistrů
Real Madrid481
Barcelona449
Bayern Mnichov401
Manchester United350
Arsenal275

Kanonáda podobná té zářijové, při níž Bayern smetl doma ruského protivníka 5:0, se však nekonala. Rostov ve skutečně drsných podmínkách, kdy rtuť teploměru klesla až k mínus deseti stupňům a stadiónem Olimp 2 se proháněl ledový vítr, na konci první a začátku druhé půle skóre otočil a na Bernatovo vyrovnání odpověděl třetím gólem. Vítězným, jímž připravil německému šampiónovi nejen porážku, ale sebral mu i první místo ve skupině.

Nezasloužili jsme si vyhrát, přiznal Rummenigge

„To nebyl Bayern, jak ho známe. Chybělo mu úplně všechno," netajila před kamerami Sky Sports roztrpčení legenda německého fotbalu Lothar Matthäus.

„Musíme být sebekritičtí. Pokud dovolíme dát soupeři tři góly, nezasloužíme si vyhrát," přidával se šéf představenstva mnichovského klubu Karl-Heinz Rummenigge poukazující na to, že někteří hráči jsou viditelně z formy.

„Potřebují se vrátit zpátky na zem. A někteří - jako třeba Boateng - by si potřebovali odpočinout."

Boateng zápas nedohrál, ale nevrle prohlásil, že důvodem nebyl jeho výkon, ale zranění. „Nebylo to kvůli hře, ale potížím se svalem," zabručel, když odcházel ze hřiště.

„Naše hra se úplně rozpadla, dostali jsme příliš laciné góly, musíme prostě bránit mnohem lépe. Nejen jako jednotlivci, ale jako celý tým."

Ancelotti vzal ostudu na sebe

Italský kouč Carlo Ancelotti se nevymlouval na absenci zraněného Manuela Neuera, Artura Vidala, Kingsleyho Comana či Arjena Robbena a Javiho Martíneze. Uznával, že i bez nich měl a musel Bayern v Rusku vyhrát. Tedy, kdyby předvedl alespoň svůj průměrný výkon.

„Jako trenér beru veškerou zodpovědnost na sebe. Nehráli jsme dobře, udělali jsme příliš mnoho chyb. Je to pro nás obtížná situace, ale mým úkolem je dostat mužstvo co nejdřív zpátky," těžko skousával po ligové prohře s Dortmundem a remíze s Hoffenheimem do nebe volající blamáž.

Němečtí komentátoři a fotbaloví experti z ní viní i Rummeniggeho. Ten totiž ještě před výkopem utkání v Rusku prohlásil, že nejdůležitějším zápasem tohoto týdne je pro Bayern sobotní bundesligový zápas s Leverkusenem, čímž se přičinil o pokles motivace svých hráčů.

I proto půjde Bayern do osmifinále Ligy mistrů poprvé od roku 2009 z druhého místa, neboť skupinu nakonec vyhrálo Atlético Madrid.

Reklama

Související témata: