Hlavní obsah

Vaclíkova černá noc. Zabiják Pérez mu při premiéře v Lize mistrů nasázel hattrick, takže Arsenal skupinu vyhrál

Basilej/Praha

Na Ostrovech prohráli koncem září ještě se ctí, v domácí odvetě však Vaclík, Suchý a jejích spoluhráči z Basileje dostali od Arsenalu tvrdou lekci. „Jen se potvrdilo, jaký je rozdíl mezi námi a špičkovými evropskými kluby. A jak se stále zvětšuje, což ovšem neplatí jen pro nás,“ pragmaticky přiznával kouč švýcarského mistra Urs Fischer po prohře 1:4, která znamenala, že Basilej v Lize mistrů končí a ani Evropskou ligu si na jaře nezahraje. Po sedmi letech se s pohárovou Evropou loučí už na podzim.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Ač se natahoval sebevíc, na míč brankář Basileje Tomáš Vaclík nedosáhl a útočník Arsenalu Lucas Pérez (druhý zprava) zkompletoval hattrick.

Článek
Fotogalerie

Arsenalu přitom šlo v posledním dějství základní skupiny jen o jedno - trumfnout na dálku Paris SG, který hostil doma bulharský Ludogorec Razgrad, a obsadit v tabulce první příčku.

„V předchozích sezónách jsme dopláceli na to, že jsme postupovali z druhého místa a naráželi v osmifinále na silné soupeře," připomínal kouč Kanonýrů Arséne Wenger hráčům prokletí, jež je pravidelně provázelo a které v posledních pěti letech stálo za jejich vyřazením už mezi posledními šestnácti.

Vaclík s trojkou, Suchý s dvojkou

„Svou práci jsme na rozdíl do Francouzů zvládli, i když před utkáním jsme měli teoreticky malou šanci skončit ve skupině první. Ale chtěli jsme ji vyhrát. S ohledem na soupeře, s nímž se potkáme, stejně jako proto, že osmifinálovou odvetu budeme hrát doma, což představuje rovněž výhodu," radoval se po demolici Basileje obránce Arsenalu Laurent Koscielny.

Podepsal se pod ní muž z lavičky Lucas Pérez, který překonal českého reprezentačního gólmana mezi tyčemi Basileje Tomáše Vaclíka hned třikrát a připravil mu černou noc. Však si také ve známkování švýcarského Blicku vysloužil na šestibodové stupnici, v níž je šestka nejlepší, známku tři - slabý. Marek Suchý dopadl ještě hůř, neboť byl hodnocen dvojkou - velmi slabý.

„Prokázal instinkt zabijáka. Už když jsem ho v létě z La Coruni kupoval, věděl jsem o něm, že je rozeným střelcem s vrozeným instinktem a citem pro výběr místa a hledání gólových situací. Tentokrát využíval příležitostí, které si mé mužstvo vytvářelo," chválil trenér Wenger osmadvacetiletého španělského legionáře Péreze, kterého koupil za 17 milionů liber, a jenž si při premiérovém startu v Lize mistrů vedl tak báječně.

Bude první příčka výhodou?

Teď bude pochopitelně i Wenger s napětím čekat, jak se osmifinálový los zachová a kterého soupeře postaví jeho mužstvu do cesty. První příčka totiž nemusí být zdaleka takovou výhodou, jak by se mohlo zdát. Může se totiž stát, že Arsenal narazí třeba na mnichovský Bayern, nebo některý tým z dvojice Borussia Dortmund - Real Madrid.

„Cíl jsme splnili, teď už musíme jen čekat," zachovával stoický klid francouzský kouč vědom si ovšem toho, že i postup z prvního místa má svá úskalí. Jen mimochodem - z první příčky ve skupině postoupil Arsenal poprvé po pěti letech, takže teď musí být sám zvědav, zda to bude skutečně představovat terno.

Reklama

Související témata: