Hlavní obsah

Velký den dvou oslavenců! Di María a Cavani v den svých narozenin zostudili Barcelonu

Paříž/Praha

Potupili velkou Barcelonu, jako to svedlo před nimi jen jedno mužstvo. A dva oslavenci na to pařížskému Saint Germain v prvním osmifinále Ligy mistrů stačili. Ángel Di María slavící v úterý večer 29. narozeniny a Edinson Cavani, jemuž bylo na Valentýna o rok více. „Čtyři roky jsem v Paříži, sehráli jsme tady spoustu výborných zápasů, ale tohle vítězství má pro mě zvláštní příchuť, protože přišlo v můj významný den,“ připomínal Cavani po čtyřbrankové demolici Barcelony, k níž přispěl gólem, své třicátiny.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ángel di María z Paris SG jásá po gólu proti Barceloně.

Článek
Fotogalerie

Byly to pro Uruguayce Cavaniho a Argentince Di Maríu slastné chvíle. Pro španělského trenéra Paris SG Unaie Emeryho tuplem. Když ještě působil doma ve Španělsku, narazil jako kouč Sevilly a Valencie na Barcelonu celkem třiadvacetkrát, ale jen jednou jedinkrát ji porazil.

Teď mu přihrál los Ligy mistrů katalánský velkoklub do cesty po čtyřiadvacáté a on slavil druhou výhru. Slastnou. Ohromující! Čtyřgólovou se dvěma střeleckými autogramy Di Maríi a jedním Draxlera a Cavaniho. A samo sebou s trenérským rukopisem Emeryho, který na Messiho, Neymara, Suáreze a spol. platil a úplně je vymazal. Vždyť francouzský mistr dovolil obávanému barcelonskému trojzubci za celý zápas vystřelit jen jednou na bránu.

„Měl jsem pochopitelně velkou motivaci a teď mám pochopitelně moc příjemný pocit. Předvedli jsme pestrý fotbal, byl to od nás kompletní a hlavně koncentrovaný výkon do poslední minuty," netajil se Emery spokojeností, ale odmítal, že by šlo jen o jeho trenérskou zásluhu, protože nachystaná taktika na Barcelonu dokonale platila.

„Když vyhráváme, vyhráváme všichni. A to stejné platí, když se prohraje."

I jeho svěřenci byli z výhry pochopitelně u vytržení. Vždyť dát Barceloně v Lize mistrů čtyři góly, to se povedlo pouze mnichovskému Bayernu před čtyřmi lety, kdy v semifinále deklasoval Katalánce rovněž 4:0.

„Opravdu krásný den oslavit narozeniny tím, že dáte Barceloně čtyři góly. Ale na nějakou oslavu vítězství a narozenin není čas. Stejně jako jsme dali dneska čtyři branky my, může je v březnové odvetě dát Barcelona," připomínal Di María.

Těžko soudit, nakolik je zběhlý v historických statistikách, takže se sluší připomenout, že ve vyřazovacích bojích Ligy mistrů se ještě nikdy nikomu nepodařilo smazat čtyřbrankové manko.

„Ale my proti sobě budeme mít Barcelonu a na Camp Nou k tomu, takže se musíme důkladně připravit. Fotbal je krásný právě v tom, že nikdy nevíte, co se stane a co přinese," namítal v rozhovoru pro beIN Sports Cavani.

„:Bude to velice obtížné, ale doma se vynasnažíme. Snažíme se vždycky," odmítl po utkání frustrovaný barcelonský Sergio Busquets, že by jeho tým nastoupil v Paříží až příliš uspokojený a jistý si sám sebou.

„Tady nešlo o přístup či postoj, ale o čistě fotbalové věci. On prostě byli lepší ve všem. Takticky, fyzicky, s míčem i bez něho."

„Teď ale není čas mluvit o jednotlivostech. Prohráli jsme, jako jsme už prohráli jiné zápasy, ale to neznamená, že jsme ztratili naději. Věřím svým hráčům a jsem přesvědčen, že cítí odpovědnost za to, co se stalo. Jsou schopni sehrát velké zápasy a dosáhnout velkých výsledků, takže do odvety půjdeme s tím, že musíme dát pět gólů," glosoval debakl barcelonský kouč Luis Enrique.

Na dotaz, nakolik ho zaskočila taktika naordinovaná soupeři jeho španělským kolegou Emerym, který hru Barcelony pochopitelně důkladně zná, reagoval hodně popuzeně: „Vůbec. Byli jsme na ni připraveni."

Reklama