Hlavní obsah

Jsou to zabijáci, varuje před ofenzivní hrozbou Monaka kouč Citizens

Manchester

Arsenal by mohl vyprávět. Chelsea a Manchester United ostatně také. I proto kouč Citizens Pep Guardiola před večerním prvním osmifinálovým duelem Ligy mistrů (od 20:45, vysílá ČT Sport, podrobná on-line reportáž na Sport.cz) před fotbalisty Monaka varuje. „Pozor na ně. Jsou to vrazi,“ připomíná, že předloni na francouzském protivníkovi skončil Arsenal a v sezónách předchozích další dva anglické celky, protože Monako na Ostrovany prostě umí. Z pěti posledních dvojzápasů mělo čtyřikrát navrch. A on by přitom měl Manchester City zopakovat minimálně loňské semifinále, neboť proto přece Guardiolu majitelé klubu z Etihad Stadium angažovali.

Foto: Facebook

Na střelecké kvality Radamela Falcaa pěje trenér Pep Guardiola samou chválu.

Článek

Není to jen strašení. A alibi si předem Guardiola také nevytváří, protože momentální forma Monaka vzbuzuje skutečně respekt. „Podívejte se, kolik gólů ve francouzské lize nastřílelo. Žádné mužstvo v celé Evropě nadalo víc gólů než Monako," nabádá kouč Citizens.

Má pravdu. V Německu nastřílel vedoucí Bayern 46 gólů, v Anglii Chelsea 52, v Itálii Juventus 53, ve Španělsku Real 56. Ve francouzské lize už ovšem Monako zatížilo konto soupeřů 76 brankami.

„Trenér Jardim odvádí v Monaku skvělou práci," skládá Guardiola před večerním vzájemným duelem poklonu portugalskému kolegovi. Ofenzivní síle jeho mužstva samozřejmě také. „Jsem až ohromen, jak jsou dobří. Fotbalově, technicky, fyzicky," přiznal kouč Citizens poté, co si byl protivníka prohlédnout na vlastní oči v Paříži při ligovém utkání se Saint-Germain.

„Jako divákovi se mně na jejich fotbal hezky koukalo, jako trenér ale musím před jejich sílou varovat. Falcao a Germain na hrotu útoku, to jsou dva zabijáci. Oba krajní obránci jsou vlastně krajními záložníky a záložníci - mimochodem inteligentní, velice silní a pronikající až do soupeřovy šestnáctky - zase útočníky, takže Monako každou obranu přečíslí. Není náhoda, že je nejlépe střílejícím týmem v celé fotbalové Evropě," shrnoval Guardiola poznatky, jež si přivezl.

Falcao ve Francii ožil

Přímo nadšený byl přitom hlavně z Falcaa, který se po těžkém zranění kolena a dlouhé absenci znovu dostal do famózní formy a dává gól za gólem. V posledních 14 zápasech jich nasázel třináct.

„Už v madridském Atlétiku odváděl úžasnou práci a vytáhl mužstvo nahoru, teď se po zranění dostal zase tam, kde byl během španělského angažmá. A navíc herní systém praktikovaný Monakem mu maximálně vyhovuje," vychvaloval Guardiola jednatřicetiletého kolumbijského legionáře.

„Ale těším se na ten zápas. A moc, jako jsem se těšil na každé utkání Ligy mistrů bez ohledu na to, zda jsem ho hrál s Barcelonou, Bayernem nebo v této sezóně s Citizens. A nic na tom nemění problémy, se kterými se musím vyrovnat," připomněl, že se musí obejít bez Jesuse, jenž je po skvostném vstupu na scénu Premier League zraněný a bude chybět stejně jako Kompany. Navíc i start Clichyho laborující s bolavými zády je krajně nejistý.

Reklama

Související témata: