Hlavní obsah

Arsenal drtí trable, přesto sní o zázraku. Wenger si tlak nepřipouští: To já klub vybudoval!

Smazat čtyřbrankové manko z prvního duelu osmifinále Ligy mistrů zkusí fotbalisté Arsenalu při domácí bitvě s Bayernem Mnichov v úterní odvetě nejprestižnější klubové soutěže Evropy! Nikdo v historii soutěže však takový kousek dosud nesvedl. Londýnský klub navíc trápí nepřesvědčivá forma a také čelí velkému tlaku.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Alexis Sánchez z Arsenalu v souboji s Matsem Hummelsem z Bayernu Mnichov.

Článek

Výprask v Mnichově totiž nebyl jediným problémem týmu Kanonýrů v minulých týdnech. Vždyť z posledních čtyř zápasů Premier league má Arsenal jen tři body. Fanoušci si žádají odchod trenéra, v médiích se navíc objevily spekulace, že kouč Arséne Wenger zamíří po sezóně do Barcelony.

A aby nebylo komplikací málo, nespokojený útočník Alexis Sánchez zavdal mnohoznačným komentářem na sociálních sítích důvod k prohloubení spekulací o odchodu: „Skutečný válečník nebojuje proto, že nenávidí ty před sebou, ale protože miluje ty za sebou."

Nejsme politická strana

Za dané situace se zdá skoro nemožné, aby Arsenal smazal hrozivé manko. „Nejsme politická strana, jsme jeden z nejlepších fotbalových klubů světa. Musíme ukázat hrdost, odhodlání a jinou tvář než v Mnichově," prohlásil Wenger s nadhledem.

Spekulace o možném přestupu chilského útočníka pak přešel s noblesou. „Sánchez nikam neodchází. Chápu, že média potřebují naplnit zprávy. Má patnáct měsíců do vypršení kontraktu, tudíž jeho osud je zcela v režii Arsenalu," prohlásil sebejistě Wenger a ujistil, že nehodlá podlehnout žádným tlakům.

„Chci zdůraznit, že správní rada klubu vybírá trenéra, nevolí si ho hráči. V žádné firmě na světě nenajdete stoprocentní jednotu. Já jsem vybudoval tento klub a je mým největším zájmem, aby byl úspěšný. Na prvním místě je v Arsenalu výkon týmu, nikoliv individualit. Naše hra je postavena na kolektivním projetí," uvedl Wenger.

Zázraky se už staly

Arsenal, kde působí brankář Petr Čech, může hledat inspiraci v historii. V novodobé historii Ligy mistrů nikdo nedokázal dohnat čtyřbrankové manko. Ovšem evropské poháry podobný „zázrak" pamatují. Real Madrid v Poháru UEFA v sezoně 1985/86 s Mönchengladbachem po úvodní prohře 1:5 doma zvítězil 4:0, Partizan Bělehrad v Poháru UEFA v sezoně 1984/85 na půdě Queens Park Rangers prohrál 2:6, ale v odvetě zvítězil 4:0, Leixoes v PVP v ročníku 1961/62 s La Chaux-de-Fonds vymazal ztrátu 2:6 domácím triumfem 5:0

„Nemáme příliš alternativ, jak hrát. Musíme útočit a pokusit se dát góly. Bude to velmi těžké, protože čelíme jednomu z nejlepších týmů v Evropě. Ale základ je ukázat vášeň a nejlepší možný výkon," přál si Wenger.

Reklama