Hlavní obsah

Barcelona - PSG 6:1Neymar řídil zázrak! V 88. minutě jí ještě chyběly tři góly, nakonec je nasázela

Praha
Aktualizováno

Barcelona je víc než všechna ostatní mužstva starého kontinentu. Jako vůbec první v historii evropských pohárových soutěží smazala manko 0:4 z prvního zápasu a podesáté v řadě zamířila do čtvrtfinále Ligy mistrů. Přitom ještě v 88. minutě ji od historického postupu dělily tři góly, jenže ona je skutečna dala. Vyhrála 6:1 a snění Paris SG o největší letošní senzaci Champions League tím uťala. V Dortmundu zase snění Benfiky Lisabon rozmetal hattrickem gabonský legionář Aubameyang, který mezi posledních osm týmů nasměroval Borussii.

Senzace v BarceloněVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Dortmund postoupil do čtvrtfinále LM

V krkolomné pozici sice Meunier balón z brány vykopl, ale měl smůlu. On a PSG s ním. Míč z hlavy Suáreze už byl za čarou. Na zem sice nedopadl, ale branková technologie verdikt sudího potvrdila.

Však také německý sudí Aytekin jásajícího uruguayského snajpra ani chvíli nekrotil, takže Camp Nou už po třech minutách šílel. Barcelona i díky zaváhání brankáře Trappa umazala po rohovém kopu první gól z čtyřbrankového manka.

Pro francouzského mistra samo sebou rána da vazu. Nikoli první, protože pět minut před přestávkou přišla druhá. A ještě zrádnější, protože Iniesta si sice zalaškoval s obranou Pařížanů, ale ke střele by se vůbec nedostal. Chytrá patička, kterou si dezorientovaný Kurzawa poslal do vlastní brány, mu však pomohla.

Barceloně rovněž, neboť i druhé mínus z prvního osmifinále bylo pryč. Kouzlo španělského trenéra Emeryho, jenž díky zkušenostem ze Sevilly svůj tým tak dokonale připravil na první zápas u Seiny, v kotli Camp Nou neučinkovalo. Znervózněná obrana jeho týmu chybovala, středová řada neudržela míč, Cavani se k ohrožení Ter Stegenovi brány nedostal.

A hned po přestávce se zdálo, že z Emeryho kouzla nezbude vůbec nic, protože přes klopýtajícího Meuniera spadl v šestnáctce Neymar a Messi při penaltové exekuci přiblížil svůj tým zázraku.

Ta vize však žila pouze jedenáct minut, protože Barcelona riskovala až příliš a za srovnáním manka se hnala přímo pomateně.

Trenér Emery s tím zřejmě počítal, neboť svým hráčům naordinoval víc odvahy, než jakou prokazovali v první půli. A oni skutečně zužitkovali nahrávku na smeč, jíž se jim dostalo.

První Cavaniho příležitost zůstala ještě nevyužita, ale když nešťastník Kurzawa odčinil vlastní gól tím, že připravil Uruguayci další velkou šanci, bylo s Barcelonou zle. Cavani totiž Ter Stegena propálil a Messi a spol. byli na kolenou. Nervózní, zmatení, odsouzení k vyřazení.

Ovšem jen do 88. minuty, protože Barcelona dokázala, že je víc než všechna ostatní mužstva světa. Drtivým závěrem, Neymarovými góly z trestného kopu a penalty a trefou Sergi Roberta v páté minutě nastavení zázrak nakonec svedla a podesáté v řadě do čtvrtfinále přece jen postoupila.

Aubameyang hrdinou Dortmundu

Hlavičkující gabonský legionář Aubameyang se stal zase domácím hrdinou. A hned třikrát během odvety. Už po čtyřech minutách dostal čas a hlavně volný prostor, aby si naběhl na rohový kop prodloužený Pulisicem a hlavou skóroval.

Marně se gólman Benfiky Enderson natahoval po míči, pohromě už nezabránil. Stav osmifinálové odvety byl srovnán, neboť Dortmund promptně smazal ztrátu z Lisabonu a karty se tudíž rozdávaly znovu.

Domácí jich měli v rukou víc, takže byli zákonitě aktivnější. Vyhrávali osobní souboje, získávali odražené míče, byli přesnější v kombinaci, tlačili se dopředu... Neměli se však k tomu, aby vynesli druhý trumf, protože do vyložené šance se přes spolehlivě pracující obranu Portugalců nemohli dostat. Až Pulisicovi se tři minuty před přestávkou možnost nabídla, ale hlavičkoval z příliš velké dálky, než aby si Enderson se střelou neporadil.

Co mu ale nevyšlo před poločasem, svedl osmnáctiletý Američan čtvrthodiny po něm. Obloučkem přehodil gólmana Benfiky a Borussii tím vyprovokoval k definitivnímu rozuzlení. Aubameyang se o něj šestým gólem v sedmém zápase Ligy mistrů postaral, ale bylo mu to málo, takže završil pět minut před koncem hattrick. V sedmi zápasech Ligy mistrů tak nastřílel sedm branek a dal domácím čtvrtfinálovou jistotu.

FC Barcelona - Paris St. Germain 6:1 (2:0)
Branky: 88. a 90.+1 z pen. Neymar, 3. L. Suárez, 40. vlastní Kurzawa, 50. Messi z pen., 90.+5 Roberto - 62. Cavani. Rozhodčí: Aytekin - Kleve, Häcker (všichni Něm.). ŽK: Piqué, Busquets, Rakitič, Neymar, L. Suárez - Matuidi, Draxler, Verratti. Diváci: 96.290. První zápas: 0:4, postoupila Barcelona.
Barcelona: Ter Stegen - Mascherano, Piqué, Umtiti - Busquets - Rafinha (76. Roberto), Rakitič, Iniesta - Messi, L. Suárez, Neymar. Trenér: Enrique.
PSG: Trapp - Kurzawa, Thiago Silva, Marquinhos, Meunier (90.+3 Krychowiak) - Matuidi, Rabiot, Verratti - Draxler (75. Aurier), Cavani, Lucas (55. Di María). Trenér: Emery.
Borussia Dortmund - Benfica Lisabon 4:0 (1:0)
Branky: 4., 61. a 85. Aubameyang, 59. Pulisic. Rozhodčí: Atkinson - Child, Burt (všichni Angl.). ŽK: Castro, Dembélé, Piszczek - Samaris. Diváci: 65.849. První zápas: 0:1, postoupil Dortmund.
Dortmund: Bürki - Piszczek, Papastathopoulos (88. Ginter), Bartra - Durm, Castro, Weigl, Guerreiro, Dembélé (81. Kagawa) - Aubameyang (86. Schürrle), Pulisic. Trenér: Tuchel.
Benfica: Ederson - Nélson Semedo, Luisao, Lindelöf, Eliseu - Salvio (64. Jonas), Samaris (74. Živkovič), Pizzi, André Almeida - Mitroglou, Cervi (82. Jiménez). Trenér: Vitoría.

Reklama

Související témata: