Hlavní obsah

Leicester - Sevilla 2:0Shakespeare dokázal, že je hoden slavného jména. Leicester dotáhl do čtvrtfinále Ligy mistrů

Leicester/Turín
Aktualizováno

Někdejší Ranieriho asistent po povýšení na hlavního trenéra Leicesteru dokazuje, že je hoden jména Shakespeare. Stejně jako slavný dramatik před čtyřmi stoletími se postaral i on o zápletku, ve kterou mohl anglický mistr po bídné letošní sezóně těžko doufat. V Premier League Craig Shakespeare zařídil dvě výhry v řadě, v Champions League po vítězství nad Sevillou 2:0, na němž měl velkou zásluhu penaltový mág Schmeichel, o postup do čtvrtfinále. V něm doplnil elitní osmičku podle očekávání Juventus Turín, který porazil Porto (1:0) i v odvetě.

Sestřih z utkání Leicester - SevillaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Nemožné přetlačit jamajského obra, to zřejmě Mercadovi nedošlo. Argentinec ve službách Sevilly nechal při trestném kopu domácího stopera rozběhnout a po necelé půlhodině osmifinálové odvety stadión v Leicesteru vyšiloval. Morgan centr Mahríze zužitkoval a Lišky byly v tu chvíli ve čtvrtfinále.

Manko z prvního zápasu smazaly ovšem zaslouženě, neboť pokračovaly v trendu dvou předchozích ligových zápasů, kdy převálcovaly jak Liverpool, tak Hull. Také španělského protivníka přehrávaly, neboť důrazem a agresivitou vyhrávaly osobní souboje, po třicet minut kontrolovaly míč i hru a měly proti zakřiknutě působící Seville navrch.

Morganův gól je však zbrzdil. Jako by si domácí fotbalisté uvědomili, že cesta mezi posledních osm je volná, takže se začali obávat chyby a chtěli hrát na jistotu. Pochopitelně že tím Španělům nahráli, ale ti toho nedovedli využít.

Schmeichel i podruhé hrdinou

Naopak deset minut po přestávce sami nahráli Leicesteru na druhý úder. Pro změnu chyboval Rami, jenž vyzval ke skórování svátečního střelce Albrightona a sedmadvacetiletý záložník, jenž v této sezóně dal zatím jeden jediný gól, se parádně trefil.

Liškám nahrávalo všechno. Zvláště, když jim i popudlivý Nasri vyšel vstříc, čtvrthodiny před koncem se nechal strhnout k drcnutí hlavou do Vardyho ála Zidane a šel ze hřiště.

Sevilla si i tak mohla vynutit alespoň prodloužení, protože pět minut poté gólman Schmeichel srazil Vitola a čelil penaltě. Při N´Zoziho exekuci ovšem potvrdil, že je penaltovým mágem. Pokutový kop zlikvidoval v prvním osmifinále Correovi a doma se zaskvěl zase, čímž příběh režírovaný Shakespearem jen podtrhl a posunul Leicester do vysněného čtvrtfinále.

Casillas se s představou loučil už před půlí

Tři minuty před koncem první půle se rekordman v počtu startů v Lize mistrů Iker Casillas musel definitivně rozloučit s představou, že by k 164 utkáním v Champions Legue a k 175 zápasům v evropských pohárech přidal v letošním ročníku Ligy mistrů další duel.

On se s ní vlastně rozloučil o dvě minuty dřív. To když Pereira uviděl červenou a na Porto čekala stejně jako v prvním osmifinále hra v oslabení.

Co měl ale uruguayský obránce vrhající se do střely Higuaína dělat, když míč stejně mířil za Casillasova záda a jeho levou ruku prostě trefil? Červená jasná, o penaltě také nebylo pochyb, a když ji Dybala proměnil, mohl dát španělský veterán v bráně Porta Lize mistrů definitivně sbohem.

Prohra 0:2 doma, gól inkasovaný v odvetě, navíc celá druhá půle v oslabení proti Juventusu, který od začátku ovládl hru, to ve svém souhrnu představovalo vyřešenou postupovou rovnici.

Ostatně, domácí ji mohli rozřešit mnohem dřív, protože Dybala a Mandžukič k tomu příležitosti měli. Juventus vycházející z prakticky nepřekonatelné obrany přehrával portugalského soupeře ve všech směrech.

Tiquino sice mohl po samostatném úniku v úvodu druhé půle dokázat, že ani defenzíva Juve není nepřekonatelná, ale ve velké šanci minul bránu, Jota a Correa dopadli v závěru stejně, takže Porto se nedočkalo ani gólu útěchy a scénu Ligy mistrů opustilo.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Juventus Turín - FC Porto 1:0 (1:0)
Branka: 42. Dybala z pen. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Cuadrado - Layún, André. ČK: 41. M. Pereira (Porto). Diváci: 41.161. První zápas: 2:0, postoupil Juventus.
Juventus: Buffon - Dani Alves, Bonucci, Benatia (60. Barzagli), Sandro - Khedira, Marchisio - Cuadrado (46. Pjaca), Dybala (78. Rincon), Mandžukič - Higuaín. Trenér: Allegri.
Porto: Casillas - M. Pereira, Felipe, Marcano, Layún - Danilo - André, Ó. Torres (80. Otavio), Brahimi (67. Jota) - Tiquinho, André Silva (46. Boly). Trenér: Espirito.
Leicester City - FC Sevilla 2:0 (1:0)
Branky: 27. Morgan, 54. Albrighton. Rozhodčí: Orsato - Di Fiore, Manganelli (všichni It.). ŽK: Vardy, Schmeichel, Ndidi, Mahriz - Vitolo, Nasri. ČK: 74. Nasri. Diváci: 30.000. První zápas: 1:2, postoupil Leicester.
Leicester: Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Mahriz (90. Amartey), Drinkwater, Ndidi, Albrighton - Okazaki (64. Slímání), Vardy. Trenér: Shakespeare.
Sevilla: Rico - Mercado (46. Mariano), Pareja, Rami - Sarabia (46. Jovetič), Iborra, N'Zonzi, Escudero - Vitolo, Nasri - Ben Yedder (68. Correa). Trenér: Sampaoli.

Reklama

Související témata: