Hlavní obsah

Šílené. Autobus Dortmundu poškodila exploze, stoper Bartra je v nemocnici

Dortmund/Praha
Aktualizováno

Fotbalový svět je v šoku. Před utkáním Ligy mistrů mezi Dortmundem a Monakem došlo u autobusu německého týmu ke třem explozím. Zraněný je stoper Borussie Bartra, který byl převezen do nemocnice. Zápas byl odložen na středu. Hrát se bude od 18:45. Policie vyšetřuje útok jako pokus o vraždu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Policejní motocykl před autobusem fotbalistů Dortmundu, který poničila exploze.

Článek
Fotogalerie

Podle serveru Bild.de došlo k explozím deset kilometrů od stadiónu BVB. Exploze poničily týmový autobus na dvou místech. Vše nyní vyšetřuje policie. Podle Bildu je zraněný španělský stoper Bartra. Hráč byl převezen do nemocnice. Následně se podrobil operaci.

Bombenexplosion am Mannschaftsbus am Mannschaftshotel. Spieler in Sicherheit. Keine Gefahr im und am Stadion. Weitere Infos folgen. #bvbasm

"Celý tým je v šoku. Takovéhle obrázky z hlavy nedostanete. Doufám, že se mužstvo sebere natolik, aby mohlo zítra hrát. V takovéhle krizové situaci budou všichni hráči držet ještě více při sobě," řekl ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke v rozhovoru pro televizní stanici Sky. Bartra podle něj neutrpěl vážné zranění, které by ho jakkoliv ohrožovalo na životě. Média uvádějí, že má ruku pořezanou od střepů.

Kdo mohl, lehl si na zem. Bartra má pořezanou ruku

Brankář Roman Bürki, který seděl na sedadle za Bartrou, uvedl, že španělský fotbalista má ruku pořezanou od střepů. "Po té ráně jsme se všichni schoulili, kdo mohl, tak si lehl na zem. Nevěděli jsme, jestli ještě něco přijde. Policie byla rychle na místě a zabezpečila ho. Všichni jsme v šoku, na fotbal v té chvíli nikdo ani nepomyslel," citoval švýcarského gólmana deník Blick.

"Hráči to dají stranou a budou schopni podat obvyklý výkon," je přesvědčen předseda dortmundského klubu Reinhard Rauball. "Nejhorší by bylo, kdyby ti, co ten útok zosnovali, dosáhli svého," uvedl.

Incident se stal necelé dvě hodiny před plánovaným výkopem. "Hráči jsou v bezpečí. Na stadionu a kolem něj nehrozí žádné nebezpečí," informovala Borussia na svém twitterovém účtu krátce po explozích.

"Tady na stadiónu není žádný důvod k panice," řekl fanouškům hlasatel. Podle policejní mluvčí fanoušci do půl hodiny opustili stadión a jejich odchod se obešel bez problémů. Příznivci Monaka v ochozech skandovali "Dortmund" na podporu domácího klubu. Fanoušci Borussie jim pak prostřednictvím sociálních sítí nabízeli nocleh.

Na liduprázdném stadionu si potom od 21:30 ještě zatrénovali fotbalisté Monaka.

Expert Zelenka: Na stadiónu žádný problém nebyl

"Na stadiónu nikdo netušil, co se stalo. Když to hlasatel oznámil, že byl zápas odložen a z jakého důvodu, jen lidé kroutili hlavami, co se všechno může stát. Na stadiónu bylo vše v pohodě, po oznámení se začalo hlediště pomalu vyprazdňovat," popsal přímo ze stadiónu v Dortmundu expert ČT Sport Luděk Zelenka.

Německý klbu následně nabídl fanouškům soupeře pomoc se zajištěním ubytování, jelikož se zápas má hrát až ve středu. Fandové Monaka na znamení úcty pak ještě v ochozech skandovali: "Dortmund, Dortmund." Podporu zraněnému hráči i všem fanouškům v Dortmundu vyjádřila i Barcelona.

Reklama