Hlavní obsah

Ronaldo se po měsíci probral a oslabený Bayern to odnesl

Dortmund/Mnichov/Madrid
Aktualizováno

Portugalec Ronaldo se probral ze střelecké trýzně trvající celý měsíc a mnichovský Bayern to v prvním čtvrtfinále Ligy mistrů odnesl. Mohl si za to ale sám... Vedl, neproměnil penaltu, jenže ve druhé půli se nechal Martínez vyloučit, čehož Bílý balet díky dvěma Ronaldovým gólům dokonale využil k obratu. Do semifinále má nakročeno i Atlético Madrid, i když vytrvalou územní převahu v duelu s Leicesterem proměnilo jen v hubenou jednogólovou výhru. Dortmund v utkání, které bylo po bombovém atentátu přeloženo na středu, ze sebe nesetřásl stín úterní noci a prohrál doma s Monakem 2:3.

Sestřih zápasu Bayern Mnichov - Real MadridVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Sestřih zápasu Dortmund - Monako

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příjezd fotbalistů Dortmundu na stadión

Neuer se musel moc a moc natahovat, ale na balón, který se po Benzemově hlavičce odrazil od země a mířil za jeho záda přece jen dosáhl. Konečky prstů ho vytáhl na břevno, po osmnácti minutách tak Bayern přežil první kritickou chvíli.

Po Martínezově vyloučení přišel zvrat

I bez Lewandowského laborujícího se zraněným ramenem začal ve velkém stylu, během prvních pěti minut kopal tři rohy, ale přes koncentrovaně hrající obranu Realu se do zakončení nedostával, natož aby si vypracoval šanci. Až při šestém rohu domácí udeřili. Vidal se vřítil do šestnáctky jako uragán, a i když mířil doprostřed brány, neměl Navas proti jeho razantní hlavičce nárok.

Samo sebou že domácím vedení pomohlo. Důrazem, agresivitou, ale i přesnější kombinací a lepším pohybem stupňovali převahu a pět minut před přestávkou nescházelo hlavičkujícímu Vidalovi mnoho, aby ji zúročil podruhé.

Bránu však minul, stejně jako ji přestřelil v nastaveném čase z penalty, která penaltou nebyla. Carvajal skrýval ruku za tělo, Robbenova střela ho trefila do ramene, italský sudí Rivoli přesto pokutový kop nařídil.

Carvajal se hned po přestávce za křivdu pomstil. Naservíroval Ronaldovi perfektní přihrávku a CR7 se po měsíc trvajícím střeleckém trápení konečně trefil. Hlavičkující Bale mohl obrat završit, jenže Neuer se znovu vytáhl

Zlomová chvíle přišla po hodině hry, kdy Martínez viděl v rychlém sledu dvakrát žlutou kartu, takže Bayern dohrával zápas v oslabení.

Odolával, bránil, Neuer se překonával, ale nakonec padl. Ronaldo se o to druhým gólem postaral a nasměroval tak obhájce trofeje už po prvním zápase k branám semifinále. A kdyby platil Rámosův gól v nastaveném čas, mohlo být zřejmě hotovo. Sudí ho však pro ofsajd neuznal, takže Bayern před odvetou ještě dýchá.

Sprint, pád, penalta a bylo rozhodnuto

Neskutečné, jaké sólo předvedl Griezmann. Šedesátimetrový sprint, a přesto ho nedokázal nikdo zastavit. Až před pokutovým územím to Albrigton zkusil, jenže francouzský legionář vykutáleně padl do šestnáctky a vymodlil si penaltu. Sám se ujal její exekuce a vedoucím gólem korunoval úvodní půlhodinu, která byla zcela ve znamení Atlétika.

Jen zúročení dlouho chybělo, protože po Griezmannově střele z 25 metrů rezonovala tyč a Carasco bránu minul. Leicester se jen bránil, spoléhal na Schmeichela a štěstí, které si vybíral. To když kupříkladu Koké pálil těsně vedle...

Ani po změně stran se režie zápasu nezměnila. Atlético hrálo, ale s defenzívou Lišek se rady nevědělo. A když už se Torres či Juanfran přece jen do šance dostali, nedokázali ji proměnit. Atlético se tak muselo spokojit s hubenou jednogólovou výhrou.

Nejdřív gól z ofsajdu, pak vlastenec

Těch ran dopadlo na dortmundskou Borussii až příliš. V úterý bombový atentát a odklad čtvrtfinálového duelu LM, po dvaadvaceti hodinách sice za přísných bezpečnostních opatření zápas s Monakem odehraný, ale na jeho konci prohra 2:3 , která se zrodila i vinou gólu inkasovaném z ofsajdu a vlastní brance Bendera. Na domácích jako by celou první půli ležel stín úterní noci, který sice po změně stran setřásli, ale výsledek už neotočili.

Falcao si na penaltu netroufl. V osmifinále proti Citizens při její exekuci selhal, takže po naplnění první čtvrthodiny dortmundské partie se pokutového kopu přísně nařízeného za faul na Mbappého ujal neomylný Brazilec Fabinho. Tedy neomylný do inkriminovaného okamžiku v Iduna Parku. Během čtyř sezón, co obléká dres Monaka, všechny penalty proměnil, tentokrát však vyhořel. Vůbec netrefil bránu!

Hosty však Fabinhovo zaváhání nerozhodilo a už za čtyři minuty přece jen vedli. Mbappému stačilo nastavit tělo, neboť Lemar ho trefil tak přesně, že se míč odrazil za záda Bürkiho. Osmnáctiletý mladík stál sice v ofsajdu, jenže sudí to nepostřehli, takže Monako vedlo.

Dokonale tak naplnilo záměr, s nímž do zápas vyrukovalo. Oni s ním vyrukovaly oba týmy, neboť si byly vědomy protivníkovy ofenzivní síly. Proto opatrnost, vyčkávání a snaha neudělat chybu. Borussia je ovšem vyráběla, takže byla trestána. Nejdřív Mbappém, po čtvrthodině vlastencem, kterým se po centru Raggiho přímo zaskvěl hlavičkující Bender.

Až střídání Borussii probralo

Zaskočenou, matně působící a ani trochu nebezpečnou Borussii probralo až dvojnásobné střídání o přestávce, neboť hlavně mladý Američan Pulišič hru rozhýbal. On také byl na samém začátku akce, kterou korunoval Dembélé kontaktním gólem do prázdné brány.

Monako se už jen bránilo a trnulo, aby se neopakoval osmifinálový příběh na Manchesteru City, kdy po skvostné první půli přišlo kruté vystřízlivění. Trnulo, ale přitom zároveň čekalo na svou chvíli a smrtící brejk. Falcao ho v 76. minutě v gól nezúročil, Mbappé však po třech minutách pověst kanonýra stvrdil.

Kagawa sice závěr zápasu ještě zdramatizoval, ale prohru už domácí neodvrátili, i když Aubameyang měl v nastaveném čase na hlavě alespoň vyrovnání. Monako tak bude za týden doma nastupovat k odvetě s příjemným náskokem.

Zápas provázela mimořádná opatření a po skončení museli diváci chvíli zůstat na stadionu, protože policie blízko východů ze Signal Iduna Parku prověřovala dva podezřelé batohy.

Úvodní čtvrtfinálová utkání fotbalové Ligy mistrů
Atlético Madrid - Leicester City 1:0 (1:0)
Branka: 28. Griezmann z pen. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švédsko). ŽK: Albrighton, Benalouane , Huth.
Atlético: Oblak - Juanfran, Savič, Godín, Filipe Luís - Saúl, Gabi, Koke, Carrasco (65. Correa) - Torres (74. Partey), Griezmann. Trenér: Simeone.
Leicester: Schmeichel - Simpson, Benalouane, Huth, Fuchs - Mahriz, Drinkwater, Ndidi, Albrighton - Vardy (78. Sliami), Okazaki (46. King). Trenér: Shakespeare.
Bayern Mnichov - Real Madrid 1:2 (1:0)
Branky: 35. Vidal - 47. a 76. Ronaldo. Rozhodčí: Rizzoli - Di Fiore, Meli (všichni Itálie). ŽK: Alonso, Martínez, Vidal - Kroos, Carvajal. ČK: 61. Martínez.
Bayern: Neuer - Lahm, Martínez, Boateng, Alaba - Alonso (64. Bernat), Vidal - Robben, Thiago, Ribéry (66. Douglas Costa) - Müller (81. Coman). Trenér: Ancelotti.
Real: Navas - Carvajal, Nacho, Ramos, Marcelo - Modrič (90. + 1. Kovačič) , Casemiro, Kroos - Bale (58. Asensio), Benzema (83. Rodríguez), Ronaldo. Trenér: Zidane.
Borussia Dortmund - AS Monako 2:3 (0:2)
Branky: 57. Dembélé, 84. Kagawa - 19. a 79. Mbappé, 35. Bender vlastní. Rozhodčí: Orsato - Tonolini, Manganelli (všichni Itálie). ŽK: Papastathopulos, Ginter - Jemerson, Lemar, Dirar, Fabinho, Subašič.
Dortmund: Bürki - Ginter, Papastathopulos, Bender (46. Sahin) - Piszczek, Kagawa, Weigl, Schmelzer (46. Pulišič) - Dembélé, Guerreiro - Aubameyang. Trenér: Tuchel.
Monako: Subašič - Touré, Glik, Jemerson, Raggi - Silva (66. Dirar), Moutinho, Fabinho, Lemar - Falcao (85. Germain), Mbappé. Trenér: Jardim.

Reklama

Související témata: