Hlavní obsah

Los semifinále LM: Real si v derby s Atlétikem zopakuje loňské finále, Monako hraje s Juventusem

Nyon/Praha
Aktualizováno

Španělsko bude mít čtvrtým rokem po sobě zastoupení ve finále Ligy mistrů. Los totiž rozhodl o tom, že v semifinále se utká madridský Real obhajující trofej s městským konkurentem Atlétikem. Druhou dvojici pak tvoří Monako a turínský Juventus. Z této čtveřice vzejdou finalisté, kteří se 3. června utkají ve velšském Cardiffu na stadionu Millennium o vítězství v letošním ročníku.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Velšan Ian Rush vytáhl míček se jmenovkou Juventusu Turín.

Článek
Fotogalerie

Madridské semifinále mezi Realem a Atlétikem bude vlastně reprízou loňské finálové partie, která se odehrála na milánském San Siru. Ta skončila i po prodloužení nerozhodně 1:1, takže o vítězství Bílého baletu nakonec rozhodoval penaltový rozstřel.

V roce 2014 se obě madridská mužstva utkala rovněž ve finále. Po devadesáti minutách skončil v Lisabonu zápas nerozhodně, v prodloužení triumfoval 4:1 Real.

„Navzájem se dokonale známe, i když nevím, jestli je to zrovna výhoda. Hodně bude záležet na výsledku prvního zápasu, v němž musíme uhrát dobrý výsledek, který bychom pak mohli v odvetě bránit," nechal se slyšet jeden z ředitelů Realu Emilio Butrageňo v Nyonu hned po losování a připomínal, že obě mužstva se v Lize mistrů potkala v posledních letech už čtyřikrát.

„Lišíme se jako den a noc, každé mužstvo je jiné. My útočně ladění, Atlético s kvalitní obranou, která dostává málo gólů, a přitom s hráči pro rychlé protiútoky. Je to velmi obtížný soupeř."

Naposledy se oba celky utkaly v 31. kole španělské ligy, které se hrálo 8. dubna. Zápas na Santiago Bernabéu skončil remízou 1:1. Momentálně je v ligové tabulce Real na první příčce se 75 body a jedním zápasem k dobrý. Atlético je třetí, přičemž na Bílý balet ztrácí deset bodů.

Se složením druhé semifinálové dvojice, o kterém rozhodla ve švýcarském Nyonu velšská fotbalová legenda Ian Rush, musel být navýsost spokojen zástupce turínského Juventusu Pavel Nedvěd. Nejlepší defenziva Liga mistrů zosobněná Buffonem a spol. totiž narazí na nejlépe střílející mužstvo ve všech významných evropských soutěžích Monako.

"Vyřazení Barcelony bylo rozhodujícím krokem na cestě do Cardiffu, ale ten další musíme ještě udělat," nechal se slyšet trenér Staré dámy Massimiliano Alegri. „Další kus historie byl napsán. Ale nejkrásnější je vždycky to, co ještě nebylo řečeno," připojoval se Gianluigi Buffon, který sní o tom, že si zachytá třetí finále Ligy mistrů a konec ho vyhraje.

„Monako má mladý, hodně běhavý a pohyblivý tým, který nemá co ztratit. O to víc ale bude nebezpečný. Musíme být připraveni na tuto výzvu, protože se chceme dostat tak daleko, jak je to jen možné, ale přitom ukázat fanouškům dobrý fotbal," hlásil z Nyonu viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd.

Juventus se s Monakem potkal na evropské scéně naposledy předloni, kdy měl po čtvrtfinálových výsledcích Ligy mistrů 1:0 a 0:0 navrch a postoupil do semifinále.

Real se utká s Atlétikem nejprve 2. května na Santiago Bernabéu, odveta se hraje 10. května na stadiónu Vincente Calderóna, Monaco začíná doma 3. května, odvetu uvidí Turín 9. května.

Los semifinále fotbalové Ligy mistrů:
První zápasy:
2. května:
Real Madrid - Atlético Madrid,
3. května:
AS Monako - Juventus Turín.
Odvetné zápasy:
9. května:
Juventus Turín - AS Monako,
10. května:
Atlético Madrid - Real Madrid.

Reklama