Hlavní obsah

Září i po zlomenině nohy. Pro Barcelonu prašivý pes, pro Starou dámu luxusní terno

Praha

Zřekli se ho jak prašivého psa. Ale zatímco Barcelona už Ligu mistrů sleduje jen zpovzdálí, Dani Alves se s Juventusem těší na finále nejprestižnější klubové soutěže Evropy. A čtyřiatřicetiletý obránce byl k radosti italských fanoušků a smutku katalánského giganta klíčovým mužem klubu z Apeninského poloostrova při tažení do posledního duelu soutěže v Cardiffu.

Sestřih utkání Juventus - MonakoVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Alves přišel do Turína v létě jako volný hráč. Juventus za něj nemusel zaplatit ani korunu! Ale zkušený Brazilec dokazuje, že má v nádrži stále dostatek paliva a jeho motivace po osmi letech v Barceloně nijak neochabla.

Alves vybojoval v katalánském dresu třiadvacet trofejí: šestkrát ovládl španělskou ligu, čtyřikrát tamní pohár a také Superpohár, třikrát Ligu mistrů, Evropský Superpohár a mistrovství světa klubů. Nastoupil do 391 zápasů, 286 jich Barcelona vyhrála. V éře Josepa Guardioly byl po Messim druhým nejúspěšnějším hráčem...

„V Barceloně byli falešní"

Jenže Barcelona o Alvese nestála. Prodloužení kontraktu mu nabídla jen proto, že měla zakázané přestupy. A údajně ještě za výrazně horších podmínek pro zkušeného fotbalistu.

„Lidé, kteří vedou Barcelonu, nemají tušení, jak zacházet se svými hráči. Během posledních tří sezón na Nou Campu jsem pořád slyšel, že odcházím. Ale nikdy mi nikdo nic neřekl do tváře. Byli velmi falešní a nevděční. Nerespektovali mě. Smlouvu mi dali jen kvůli trestu FIFA. Musel jsem hrát jejich hru. Proto jsem se rozhodl hledat štěstí jinde," posteskl si v rozhovoru pro server goal.com.

Pro Juventus se ukázalo jako terno, když Brazilci dal dvouletý kontrakt s opcí. Když si v listopadu zlomil lýtkovou kost při utkání s Janovem, mnoho lidí se obávalo o jeho budoucnost. Ale Alves, který v zimě odmítl nabídku lukrativního fotbalového důchodu v Číně, se vrátil v plné formě.

Sladká odplata

A v pravý čas, aby pomohl vyřadit Barcelonu ve čtvrtfinále Ligy mistrů. „Jestli to byla sladká odplata? Vážně musím odpovídat," smál se Alves, když Barcelona nedokázala ve dvou zápasech Juventusu vstřelit ani gól.

A Alves byl v obou zápasech excelentní. Stejně jako v semifinále s Monakem, kdy byl v odvetném utkání vyhlášen Mužem zápasu. „Pořád je nejlepší na své pozici. Je fantastický s míčem, skvěle si jej pokryje, výborně brání v případě potřeby. Prostě splňuje veškeré nároky na fotbalistu moderní derby. Viděli jste Daniho v konfrontaci s Neymarem? Strčil ho do kapsy," rozplýval se Rio Ferdinard, bývalý vynikající fotbalista.

Alves bez problémů pracuje v jakémkoliv systému, který trenér Allegri týmu naordinuje.  „Je neuvěřitelně všestranný. Hraje ve fantastické formě. Když vezmu jen souboj s Monakem, byl excelentní," rozplýval se Glen Hoddle, vynikající anglický trenér, nad výkony Alvese.

Technik jako Messi

Není pochyb, že Juventus udělal terno. „Stará dáma se ukazuje jako nejlepší tým v získávání volných hráčů. Vždyť stejně získali Pirla, Pogbu či Khediru. Přišli za nic a byli jako zlatý důl. Jestli byl Pirlo nejlepší transfer všech dob, Alves ho může vyrovnat," vychvalují média v Itálii Alvese a jeho trefu do sítě Monaka označuje za jednu z nejkrásnějších v historii Ligy mistrů.

Brazilec se však nenechává ukonejšit. "Chci vyhrát Ligu mistrů s jiným klubem, než s Barcelonou," předsevzal si, že bývalým šéfům z Katalánska ukáže, jak velkou chybu udělali, když se jeho služeb zřekli.

A v Juventusu si lebedí. "Dani hraje fotbal světové úrovně," chválil hráče Massimiliano Allegri, trenér Juventusu. "Technicky je na stejné úrovni jako Messi," prohlásil Giorgio Chiellini, zkušený obránce turínského klubu. "Zpočátku to měl těžké. I proto, že v naší kultuře se jeho osobnost zdá být někdy trošku bláznivá. Do šatny vnesl hodně nové energie. Je to skvělý člověk," doplnil Chiellini v připomínce brazilského temperamentu nové posily, jež má být pro Juventus jednou z ingrediencí, která pomůže na pátý pokus vyhrát finále Ligy mistrů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články