Hlavní obsah

Ajax se ve finále Evropské ligy utká s United. Česká naděje na Ligu mistrů žije!

Praha
Aktualizováno

Česká naděje na přímý postup do Ligy mistrů žije! Do finále Evropské ligy se totiž probojovaly Manchester United a Ajax Amsterdam. Právě tyto dva renomované kluby totiž mohou českého šampióna posunout přímo do základní skupiny příštího ročníku fotbalové Champions League. Stačí jediné, aby si vítěz Evropské ligy, zajistil ve své domácí ligové soutěži přímý postup do Ligy mistrů. Na té však momentálně ani z finalistů není. Vítěz MOL Cupu by ale v tom případě mohl za určitých okolností proklouznout přímo do skupiny Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Milan Škoda během utkání s Jabloncem.

Článek

České kluby aspirující na titul před semifinále Evropské ligy věděly, že musí držet palce Manchesteru United i Ajaxu, aby naděje na stovky miliónů žila dál. A povedlo se. Ajax i Manchester jsou ve finále, které se bude hrát 24. května ve švédském Stockholmu.

Kdyby se český mistr dostal do základní skupiny Ligy mistrů, znamenalo by to pohádkový příjem ve výši skoro půl miliardy korun. Vidina takového balíku jistě motivuje Slavii i Plzeň v ligovém finiši. Zatím je první tým z Edenu, když má k dobru tři kola před koncem dva body. Jenže v plánech na Ligu mistrů z hlediska české účasti je zádrhel a nikoliv zanedbatelný.

Momentálně totiž ani jeden ze zmíněných gigantů ve své lize není na takové příčce, z níž by se do Champions League kvalifikoval přímo. Ajax je v nizozemské lize před posledním kolem druhý a na přímý postup do LM ztrácí jeden bod. Manchester United má v Premier League před sebou sice ještě tři zápasy, ale manko na přímý postup do LM je pět bodů. A trenér Mourinho už vyhlásil, že šance dostat se do Ligy mistrů z Premier League, je mizivá...

Finalisté MOL Cupu jsou v pozoru

Na druhou stranu článek 3.06 v reglementu UEFA pro vstup klubů z jednotlivých zemí do Evropské ligy má na svědomí skutečnost, která ještě zvýší motivaci fotbalistů Zlína a Opavy v boji o zisk MOL Cupu. Za určitých okolností by totiž mohl jít vítěz domácího poháru přímo do skupinové fáze Evropské ligy.

Ve zmíněném reglementu se říká: Pokud se vítěz Ligy mistrů nebo vítěz Evropské ligy kvalifikuje do Evropské ligy (rozuměj skupinové fáze) prostřednictvím umístění v domácích soutěžích, pak se jejich místo v Evropské lize uvolní (není nahrazeno jiným týmem ze stejné asociace). A vítěz nebo vítězové poháru z nejvýše postavených asociací budou přesunuty o kolo výše.

Převedeno do praxe to znamená, že Česko je na 13. místě v žebříčku UEFA, je tedy nejvýše postavenou asociací a jeho vítěz poháru by zaujal uvolněné místo.

Kdy se uvolní místo ve skupině Evropské ligy?
Pokud by Manchester United vyhrál Evropskou ligu a zároveň v Premier League neskončil do 4. místa, ale bude na pátém místě, nebo na šestém místě (v případě, že by pohár vyhrála Chelsea nebo Arsenal, který by ale zároveň byl do pátého místa v Premier League

Reklama