Hlavní obsah

Deset let čekání má utnout muž, který při jediném postupu Slavie do Ligy mistrů snil o záchraně

Praha

Deset let je stará historicky jediná účast fotbalové Slavie Praha v Lize mistrů. Když na podzim 2007 prošla přes nizozemský Ajax do základní skupiny, nynější trenér týmu z Edenu začínal trenérskou dráhu. V provinčním Kladně snil o záchraně. Teď před ním stojí úkol postoupit do milionářské soutěže znovu. Jako první stojí v cestě běloruský Borisov, s nímž se úřadující český šampión poměří v úterý v 19 hodin v úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý v přípravě proti Celtiku Glasgow.

Článek

Slavii se nikdy nepodařilo na úspěch, jehož tehdejší tým dosáhl pod taktovkou trenéra Jarolíma, navázat. I proto, že po krachu v kvalifikaci o rok později při konfrontaci s Tiraspolem, upadla Slavia do doby temna. Až v minulém ročníku vyválčila titul a právo bojovat o Ligu mistrů.

„Když hrála Slavia Champions League naposledy, já o téhle soutěži nesnil ani náhodou. Mým přáním bylo, aby se Kladno zachránilo v lize," vzpomínal s úsměvem Jaroslav Šilhavý, trenér Slavie.

Na podzim 2007 po několika letech v roli asistenta na Žižkově a v pražské Spartě vstoupil na nejvyšší scénu. „Tehdy jsem byl na začátku. Měl jsem radost, že mohu vést prvoligový tým," potvrdil Šilhavý, že skromnost mu byla vždy vlastní. „Rozhodně jsem si nemyslel, že jednou vyhraju ligový titul s Libercem a následně se Slavií. To by bylo hodně troufalé," přemítal Šilhavý.

Když Slavia s čínským majitelem v zádech v úvodu minulé sezóny tápala a hledala muže, který resuscitovaný klub s bobtnajícími ambicemi dovede na vrchol, sáhla po rodákovi z Plzně. Ten dotáhl Pražany k titulu a nyní stojí před výzvou v podobě postupu do základní skupiny Ligy mistrů. „Věřím, že moje cesta nekončí a se Slavií dokážeme mnohem více," usmál se Šilhavý při vidině střetu s Borisovem.

Už jednou o Ligu mistrů usiloval. Jenže s Libercem přes rumunskou Kluž na podzim 2012 nepostoupil. Nyní je pod tlakem. Vedení klubu z Edenu s předstihem prohlásilo, že cokoliv jiného, než vítězství a postup přes Borisov je nepřípustné. „V klubu, kterým Slavia chce být, je velké očekávání a tlak pochopitelný. Chceme vítězit, chceme postupovat," netajil ambice Šilhavý.

Zadání pro výrazně obměněný tým letními nákupy je prosté: „Líbilo by se mi vítězství s čistým kontem. Ale nechci přehlížet sílu soupeře a už vůbec nemůže být řeč o nějakém podcenění. Jde o mimořádně silného protivníka, který domácí soutěži vládne v řadě už jedenáct let. Navíc je rozehraný, protože liga v Bělorusku je v plném proudu. Každopádně by nás ale jejich rozehranost neměla vystrašit nebo limitovat."

Pro Slavii půjde o první ostrý test po sérii přípravných zápasů, kdy Šilhavý do týmu zabudovával zvučné posily. Vždyť vidina Ligy mistrů přilákala Dannyho z Petrohradu, Altintopa z Augsburgu, Rotaně z Dněpropetrovsku, Laštůvku z Karviné či Jugase ze Zlína. A ze sedmi duelů předcházejících úterní bitvě s Borisovem Pražané v žádném neprohráli a mezi čtyřmi výhrami se vyjímá triumf nad anglickým West Bromwich Albion či francouzským Nice.

„Ale až ostré zápasy ukážou, jak se všichni kluci adaptovali. Jsem přesvědčený, že nám pomohou. Tři zahraniční hráči by měli přinést kvalitu a zkušenosti. Nejen na hřišti, ale i v kabině, abychom měli klid, rozvahu a povzbuzení."

Reklama

Související témata: