Hlavní obsah

Kabina je napnutá, připouští Šilhavý před bojem o Ligu mistrů. Doufá v efekt miliónových posil

Praha

Monstrózní nákupy, suverénní triumf v generálce a příprava bez prohry. Až úterní večer bude však skutečnou ukázkou síly fotbalové Slavie Praha. V úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů narazí doma (v 19 hodin) na běloruský Borisov. Ve srovnání se zvučnými jmény protivníků v přípravě nenápadný tým, který by neměl být překážkou. Však jsou také tribuny v Edenu vyprodané, aby si užili vítězný vstup. „Jde však o mimořádně silného protivníka," varuje Jaroslav Šilhavý, trenér Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jaroslav Šilhavý na tréninku před úvodním duelem 3. předkola Ligy mistrů.

Článek

Co zažíváte krátce před vstupem do bojů o Ligu mistrů, kdy vedení deklarovalo, že postup je povinnost?

Jde o pochopitelné vyjádření ve spojitosti s klubem, kterým Slavia je a chce být. Je však třeba současně respektovat sílu soupeře. Jde o velmi zkušený tým. Pravidelně figurují v evropských pohárech. Navíc běloruská liga je v plném proudu, takže protivník je rozehraný.

Váš tým má v nohách sedm přípravných zápasů proti týmům jako je West Bromwich Albion, Celtic Glasgow či Nice. Ale soutěžní zápas žádný. Může jít o handicap?

Soupeř je určitě v jiné fázi, než můj tým, ale nemělo by nás to limitovat či nějak vystrašit.

Během přípravy jste nepoznali hořkost porážky a získali velmi cenné skalpy. Dodávají vám výsledky z duelů v posledním měsíci jistotu a sebevědomí?

My jsme generálku s Nice zvládli vítězně (4:1), ale pořád šlo jen o přípravu. Soupeř nebyl v úplně nejsilnější sestavě. Nešlo o body, nešlo o postup, tlak chyběl. Půjde skutečně o zcela jiný zápas. Borisov z fanouškovského hlediska není tak atraktivní jako třeba Celtic či právě Nice, ale musíme být připravení ve všech směrech.

Máte už představu, jakým způsobem by měla vést cesta do play off o Ligu mistrů?

Borisov je v domácí soutěži opakovaně řadu sezón dominantní. Prezentují se skvěle dopředu, mají rychlostně výborně vybavené hráče. Ale jak doma jasně kralují, nejsou tolik prověření v defenzivě. V ofenzivě jsou velmi organizovaní, s obrannou částí ale nemají tolik zkušeností z těžkých zápasů. Tímto směrem budeme zaměřovat naši taktiku, abychom si vytvořili dobrý výsledek pro odvetu.

S čím budete tedy po úterním duelu spokojený?

Líbilo by se mi vítězství s čistým kontem. Ale nechci to zjednodušovat a přehlížet sílu soupeře. Absolutně neexistuje nějaké podcenění. Jestliže nás bookmakeři vidí jako jasného favorita, já tak jednoznačně souboj o postup nevidím.

Ukáže se hned od prvních chvil přínos posil, které klub za desítky milionů angažoval z důvodu vidiny postupu do Ligy mistrů?

Až ostré zápasy ukážou, jak se adaptovali. Jsem přesvědčený, že nám pomohou. Kvalitou a zkušenostmi. Nejen na hřišti, ale i v kabině, kam by měli přinést klid, rozvahu a povzbuzení.

Nemůže být větším soupeřem než Borisov vlastní nervozita a tlak očekávání postupu před vyprodaným stadiónem?

Kabina je napnutá. Věřím, že očekávání nás nebude svazovat, ale naopak bude mít motivační efekt. A doufám, že fanouškům uděláme radost.

Reklama

Související témata: