Hlavní obsah

Pro gólmana dvojnásobná svízel! Laštůvka si Bělorusy vůbec neosahal

Borisov/Praha

Dost svízel nachystat se na Borisov. Pro gólmana obzvlášť... „Vždyť Bělorusové na mou bránu za celý zápas nevystřelili,“ připomíná slávistický gólman Jan Laštůvka týden starou partii v pražském Edenu, kdy se soupeř sešívaných spokojil jen s bezuzdnou defenzívou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Jan Laštůvka.

Článek

„Celkem logicky, když hráli sedmdesát minut v deseti. Bránili by i v jedenácti, natož když jich bylo o jednoho méně," měl celkem pochopení pro taktiku protivníka, který ani nenaznačil, jaká je jeho útočná síla, natož aby ho vyzkoušel.

V dnešní kvalifikační odvetě 3. předkola Ligy mistrů to bude zřejmě jiné, protože Borisov musí doma dohnat a smazat jednobrankové manko z prvního střetnutí.

„A dopředu on hrát umí, i proto v posledních letech suverénně kraluje běloruské lize," potvrzoval Laštůvka varování pronesené trenérem Šilhavým a jeho zvědy, kteří soupeře opakovaně sledovali a po sobotní ligové výhře Borisova nad Gomelem 3:0 před ofenzívou Bělorusů varovali.

Co vyčetl z videa?

„Snaží se posílat pasy do obrany a využívat volných prostorů, které se jim nabídnou. Od gólmana to bude vyžadovat, aby dobře četl hru," prozrazuje Laštůvka, co vyčetl u videa.

Sám totiž s běloruskými útočníky žádnou zkušenost neudělal, protože před týdnem se na dostřel jeho brány nedostali a mezi tyče se ani jednou netrefili. A hlavně - distancovaný střelec Rodionov nesměl nastoupit a šikovného Gordějčuka operujícího na křídle vyřadily ze sestavy zdravotní problémy.

„To ovšem neznamená, že bychom měli Borisov snadno přejet, jak si mnozí myslí, a bez problémů postoupit do dalšího kola. Máme sice k dobru výhru a gól z prvního zápasu, ale odveta bude hodně náročná. Proto zůstáváme na zemi. Nesmíme jen bránit náskok z Prahy, musíme hrát aktivně a vstřelit gól," připomíná zkušený pětatřicetiletý slávistický gólman, že sázka na podobnou taktiku, jakou zvolil Borisov v prvním střetnutí, by představovala cestu do záhuby.

„Něco takového si nepřipouštím. Vždyť jsem přišel do Slavie i proto, abych si zachytal Ligu mistrů," netají před odvetou v Borisovu Laštůvka.

Postoupí fotbalisté Slavie do 4. předkola Ligy mistrů?
Ano
75,5 %
Ne
24,5 %
Celkem hlasovalo 6548 čtenářů.

Reklama

Související témata: