Hlavní obsah

Promění se Vrbova padesátikoruna v milióny na kontě Plzně a Slavie?

Praha

Vidina podzimu prožitého na evropské pohárové scéně je lákavá. Představa miliónů, které se z fotbalové Evropy v případě postupu valí, pro oba české celky přímo vzrušující. Vždyť jestliže pražská Slavia a Viktoria Plzeň zvládnou dnešní odvety 3. předkola s Borisovem, resp. FCSB Bukurešť, mají garantovaný finanční profit 148 miliónů korun bez ohledu na to, jak v následném play off Ligy mistrů dopadnou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie po utkání 3. předkola Ligy mistrů s Bate Borisov, které vyhráli 1:0. Bude jim v odvetě náskok stačit?

Článek
Fotogalerie

Odlet fotbalistů Slavie do Minsku

Lukrativní bonusy vypsané za postup z 3. předkola Ligy mistrů jsou pro oba české kluby zajímavé bez ohledu na to, zda je vlastní čínský majitel nebo soukromník Tomáš Paclík.

Příkaz od bossů slyšeli oba

„Chci hrát na evropské scéně celý podzim," zavelel ostatně plzeňský boss Paclík, jakmile znovu najal trenéra Pavla Vrbu do svých služeb, čímž mu dal najevo, co od něho očekává.

„Nejsem alibista. Nedostat se do pohárové Evropy by představovalo velké zklamání," prohlásil slávistický šéf Jaroslav Tvrdík a aby kouči Jaroslavu Šilhavému misi usnadnil, nešetřil a koupil mu hned tři legionáře zvučných jmen. Portugalce Dannyho, Ukrajince Rotaně a Turka Altintopa.

Všichni tři jsou pochopitelně v kádru, který má kouč sešívaných k dispozici, aby přemohl běloruského suveréna posledního desetiletí BATE Borisov.

„Byla by to velká úleva dostat se dál. Obrovské povzbuzení také," přiznává Šilhavý, jehož týmu by měla nahrávat domácí výhra 1:0.

BATE Borisov - Slavia Praha
Odveta 3. předkola LM se hraje dnes v 19 h, první zápas 0:1, rozhoduje Nizozemec Van Boekel, vysílá O2 TV Sport.
Viktoria Plzeň - FCSB Bukurešť
Odveta 3. předkola LM se hraje dnes ve 20.15, první zápas 2:2, rozhoduje Španěl Hernandez, vysílá ČT Sport.

„Jenže jednogólový náskok nic neznamená. Borisov bude hrát úplně jinak než před týdnem. Aktivně a útočně, protože musí manko smazat," připomíná slávistický trenér a kvapně dodává: „Navíc už může nastoupit distancovaný Rodionov a zraněný Gordějčuk, útočná síla soupeře."

I proto apel na hráče podložený pohárovou matematikou: „Žádné bránění, ani náznak pasivity. Musíme hrát aktivně a dát gól. Borisov by pak měl těžké vstřelit nám tři."

„Ale toho jsme se přece drželi i v loňské sezóně," přemítal záložník Jaromír Zmrhal, jenž v prvním duelu v sestavě chyběl, ale dnes v den svých čtyřiadvacátých narozenin nejspíš do odvety vyrukuje.

„Aktivně jsme bránili a chodili do rychlých protiútoků, což by nám mělo vyhovovat i proti Bělorusům."

Partitury se vzácně shodují

Jako by si slávistický trenér i jeho svěřenec cestou na východ předčítali, co zaznělo před zápasem v Plzni. A nic na tom nemění, že Viktoria nemá k dobru výhru z prvního utkání, jako Pražané, ale „jen" remízu 2:2 z Bukurešti. Ovšem remízu hodně slibnou, protože dva góly vstřelené v Rumunsku představují její trumf.

Co postačí k postupu?
Slavii po domácí výhře 1:0 postačí k postupu i porážka o jednu branku, pokud ovšem sama nějaký gól také vstřelí. Samozřejmě že ji cestu dál garantuje jakékoli vítězství i remíza.
Plzeň po remíze 2:2 v Bukurešti nesmí v domácí odvetě prohrát, nerozhodný výsledek 0:0 či 1:1 jí postup zaručuje. Výhra pochopitelně také.

„Ale hrát na nula nula by byla sebevražda. V prvním zápase jsme ukázali svou tvář, s níž se chceme představit i doma. Aktivní, disciplinovanou, dokreslenou kombinačním fotbalem. Zvláště, když se jedná o důležité utkání výjimečné pro všechny aktéry, které si žádá výjimečné výkony. A navíc - nejsme Plzeň, která kdysi v evropských pohárech začínala a kdy nikdo z nás nevěděl, co nás čeká. Teď má za sebou šestileté působení v pohárech, což je výhoda" přemítal plzeňský kouč Pavel Vrba s vírou, že jeho svěřenci znovu naplní, co od nich požaduje a že mu i štěstí bude přát.

On ho ostatně má v Plzni předplacené... I včera si ho vybíral. Ještě než se chopil mikrofonu, hbitě se shýbl a ze země zvedl padesátikorunu. „Hele, štěstí," zahlaholil.

Určitě si přitom pohrával s představou, že když on je bohatší o padesátku, proč by nemohl staronovému klubu opět vydělat desítky miliónů, jako při předchozím angažmá.

Vždyť jestliže postoupí přes bývalou Steau nazývanou dnes FCSB, bude mít klub 148 miliónů jistých. A kdyby se dostal ještě dál a kvalifikoval se s Viktorií do Ligy mistrů, profit by se zdvojnásobil. Jen za účast činí prémie 389 miliónů.

I Vrbův slávistický kolega musí takto uvažovat a počítat, i když ruble v Bělorusku ze země nezvedal a k žonglováním s milióny se strhnout nenechal. „Postoupit chceme, takže důležité utkání to pro nás samo sebou je. I když nevím, zda nejdůležitější v rozbíhajícím se podzimu," diplomaticky odvětil Jaroslav Šilhavý.

Kdo postoupí do dalšího kola Ligy mistrů?
Jen Slavia
11,1 %
Jen Plzeň
20,2 %
Oba české kluby
68,7 %
Celkem hlasovalo 5197 čtenářů.

Reklama

Související témata: