Hlavní obsah

Nevídané choreo! Chlapec měl hlaveň u hlavy, ze sirény i v horku mrazilo

Varšava
Aktualizováno

V horkém večeru mrazilo v zádech! Potlačené Varšavské povstání z dob druhé světové války, od něhož uplynulo 73 let, si připomněli fandové při utkání předkola Ligy mistrů Legia - Astana. Siréna nečekaně syrově podkreslovala akt spojený s historickou událostí, která se temně vryla do polských dějin. Vzpouru tehdy německá strana tvrdě potlačila. Chlapec s hlavní u hlavy drsně symbolizoval hrůzy okamžiků ze srpna a dalších měsíců roku 1944. Na fotbale nečekaný moment...

Uchvacující připomínka Varšavského povstání na fotbaleVideo: Sport.cz

 
Článek

Krátce před začátkem zápasu se nad kotlem varšavských fandů objevilo obří choreo, za chlapcem s německým vojákem diváci přímo v hledišti ještě vše doplnili polskou vlajkou a letopočtem, v němž se 63 dnů trvající bojová akce odehrávala. Němečtí okupanti povstání krvavě potlačili, bylo zabito 160 000 lidí, z nichž tisíce byly děti.

Akce polských fandů si získala na sítích mimořádnou pozornost, ovšem UEFA, jež často trestá kluby za politická vyjádření či symboly, označila transparent za "nedovolený". Legii hrozí velká pokuta, neboť už v minulosti byla penalizována za násilnosti fanoušků a v jednom případě také za obří transparent, jenž tvrdil, že UEFA staví peníze nad fotbal.

Legia v sestavě i s Adamem Hlouškem mocně podpořená fandy ovšem vyhrála jen 1:0, na postup přes soupeře z Kazachstánu to nestačilo, protože ten vyhrál na domácí půdě 3:1. Polskému celku určil páteční los 4. předkola EL v Nyonu moldavský Sheriff Tiraspol, Astana si o základní skupiny Ligy mistrů zahraje s Celticem Glasgow.

Reklama

Související témata:
Druhá světová válka