Hlavní obsah

Slavia i Plzeň jsou o krok výš. Kypřanům o nich ale nic neřeknu, slibuje Rezek

Robert NeumannSport.czPrávo

Na Kypru strávil Jan Rezek čtyři sezóny, oblékal dresy tří tamních klubů. Po pátečním losu, který Slavii v play off fotbalové Ligy mistrů přisoudil APOEL Nikósii a Plzni ve 4. předkole Evropské ligy Larnaku, nynější záložník Teplic tvrdí: „České kluby jsou favority."

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalový záložník Jan Rezek

Článek

Logicky těžšího soupeře má mistrovská Slavia. APOEL je na Kypru dlouhodobě jedničkou, což Rezek pocítil při svém působení v Anorthosisu, Apollonu Limassol i v Ermisu.

„Není to typický kyperský klub. Většina tamních týmů přivede každý půlrok deset, dvanáct nových hráčů. To APOEL nedělá, drží si svoji kostru. Když se podívám na soupisku, minimálně čtrnáct lidí ještě budu znát. Jsou sehraní i zkušení, neboť poháry hrají pravidelně. Před pěti lety dokonce hráli čtvrtfinále Ligy mistrů, to je obrovská věc. Loni osmifinále Evropské ligy. Slavia to bude mít, především na Kypru, hodně těžké," myslí si Rezek, který okamžitě vypálí od boku jméno největšího esa APOELU.

„Portugalec Morais, který prošel Chelsea. V klubu působí několik sezón, patří mezi nejlepší fotbalisty v lize," říká Rezek, který však varuje i před sílou Larnaky. „Pozor, je hned v závěsu za APOELEM. Má silného sponzora, nový stadión," upozorňuje někdejší záložník Plzně, s níž v roce 2011 dobyl premiérový triumf v české lize.

I Larnaka se podle Rezka vymyká kyperským zvykům. Je konsolidovaným týmem, produkujícím podobný styl jako Viktoria. „Když jsem působil na Kypru, tehdejší kouč Larnaky si přivedl deset španělských fotbalistů. Tou cestou jde klub pořád. Co si pamatuji, hráli fotbal jako Plzeň. Drželi míč, čekali na správný moment, kdy udeřit. Bude to zajímavé srovnání. Ale i tady vidím favorita v českém klubu. Slavia i Plzeň mají o krok vyšší kvalitu," tvrdí Rezek, který se dobře zná se sportovním ředitelem APOELU Šapuričem i týmovým kondičním koučem APOELu.

Šapurič si ho z pozice trenéra vytáhl před časem do Číny, druhý tehdy v Čchang-čchunu působil v roli asistenta. „Očekávám, že po mě budou chtít nějaké informace o Slavii a Plzni. Ale nic jim neřeknu," slibuje s úsměvem Rezek.

Reklama

Související témata: