Hlavní obsah

Slavia to bude mít těžké, varuje Ščasný. A radí, jak zaskočil APOEL se Spartou

Nikósie

Soupeře Slavie dobře zná, APOEL se Spartou před dvěma roky ve skupině Evropské ligy dvakrát porazil (doma 2:0, v Nikósii 3:1). Navíc na Kypru před lety hrával i trénoval. „Slavia to bude mít těžké," říká kouč Zdeněk Ščasný před úterním zápasem play off Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný

Článek

Slavia odletěla na Kypr bez Deliho

„Když dostanete v play off Ligy mistrů kyperský tým, svádí to k tomu, že si řeknete - to je pohoda. Je samozřejmě rozdíl stát proti Manchester United nebo když proti vám stojí APOEL. Jenže kyperský celek je nesmírně zkušený, poháry hraje pravidelně," dodává bývalý trenér Sparty, se kterou na jaře 2016 došel do čtvrtfinále Evropské ligy.

Na APOEL v domácím utkání úspěšně použil recept vysokého napadání, tzv. presinku. „Měli s tím velký problém. Dá se říct, že jsme celý zápas měli pod kontrolou," uvádí Ščasný. V jejich současném kádru je stále mnoho fotbalistů z týmu, který se představil na Letné. Kdo může sešívané nejvíc zlobit?

Pozor na Bertoglia

„Důkladně jsme se připravovali na Argentince Bertoglia, velmi dobrý je Carlao, dává důležité góly ze standardek. A velké problémy nám dělal Brazilec Vander. Celkově je to technické mužstvo, silné v kombinaci, sehrané. Nevidím rozdíl mezi jejich zápasy venku a doma," tvrdí Ščasný.

Podle něj byla poslední tři čtyři sezóny kyperská špička, do které patří APOEL, Apollon Limassol, AEK Larnaka, Anothosis a Omonia, srovnatelná s tou českou. „Nenakupují hráče za takové sumy jako momentálně Slavia se Spartou, ale jsou schopni jim dát takové smlouvy. Mají spoustu schopných manažerů, kteří dokáží sehnat bezesporu kvalitní hráče. Působí tam hodně Portugalců a Španělů," uvádí Ščasný.

Pro mužstva z Kypru je v letním období trumfem horké klima. Výkop zápasu je sice v 21.30 tamního času, i tak se prý dá očekávat velké horko. „Sluníčko v době zápasu nebude, ale kvůli obrovské vlhkosti bude nepříjemné vedro. Hrál jsem tam, vím, o čem mluvím," podotýká s úsměvem Ščasný. A přidává letitou vzpomínku na přípravný odpolední zápas, který kdysi jako hráč na Kypru absolvoval.

„Bylo to v srpnu, ve tři odpoledne. Dvacet minut před koncem jsem musel jít ze hřiště, točila se mi hlava. Obecně mám teplo rád, ale tohle bylo to hodně nepříjemné," dodává kouč.

Reklama

Související témata: