Hlavní obsah

Vaclík a Suchý narazí v Lize mistrů i na Manchester United

Zbylí dva čeští zástupci ve fotbalové Lize mistrů brankář Tomáš Vaclík a obránce Marek Suchý z Basileje narazí v základní skupině A na Benficu Lisabon, Manchester United a CSKA Moskva. Obhájce trofeje Real Madrid se v "háčku" utká s Dortmundem, Tottenhamem a přemožitelem pražské Slavie ze 4. předkola APOELem Nikósie. Rozhodl o tom dnešní los v Monaku.

Foto: Jan Tauber

Tomáš Vaclík

Článek

Český tým v základní skupině počtvrté za sebou chybí, naposledy startovala v hlavní fázi nejprestižnější klubové soutěže Plzeň v sezoně 2013/14. Slavia letos vypadla ve 4. předkole mistrovské části s APOELem, Plzeň ještě o předkolo dříve v nemistrovské části s rumunským FCSB.

Program základních skupin Ligy mistrů začne 12. září a nový vítěz bude korunován po finále 26. května v Kyjevě. Real v minulé sezoně po finálové výhře 4:1 nad Juventusem Turín jako první v novodobé historii soutěže dokázal obhájit triumf a bude usilovat o vítězný hattrick.

Basilej s dvěma českými reprezentanty nemusí být ve skupině A bez šance na postup a má dobré vzpomínky i na vzájemný souboj s největším favoritem Manchesterem United. V roce 2011 totiž v rozhodujícím přímém duelu o postup do vyřazovací fáze porazila doma "Rudé ďábly" 2:1 a odsunula je na třetí místo. Zajímavý duel čeká kouče United Josého Mourinha, jenž v začátcích trenérské kariéry působil v Benfice.

Real si ve skupině zopakuje loňské souboje s Dortmundem. Oba duely tehdy skončily remízou 2:2 a Borussia před pozdějším vítězem soutěže vyhrála základní skupinu F.

"S Dortmundem se dobře známe, vždy nám zápasy hodně znepříjemnil. Tottenham patří v poslední době do anglické špičky a APOEL bude nebezpečný hlavně v domácím prostředí," řekl ředitel Realu Emilio Butragueňo.

"Je to skupina smrti, nejtěžší ze všech. Real jsme už měli několikrát, takže jsem si přál spíš někoho jiného. Ale před rokem jsme dokázali skončit ve skupině před Realem, tak proč by se to nemohlo povést znovu?" uvedl kapitán Dortmundu Marcel Schmelzer.

Repríza souboje z minulého ročníku čeká také ve skupině D na Juventus Turín a Barcelonu. Italský šampion ve čtvrtfinále doma zvítězil 3:0 a poté si pohlídal postup bezbrankovou remízou v odvetě na Nou Campu. Oba celky se navíc utkaly předloni ve finále a tehdy naopak zvítězila Barcelona 3:1.

"Přestože Barcelona udělala po minulé sezoně několik změn, pořád zůstává mimořádně nebezpečným soupeřem. Určitě bude mít motivaci nám oplatit vyřazení," mínil generální manažer Juventusu Giuseppe Marotta.

Na atraktivní zápasy dalších dvou spolufavoritů na celkové prvenství se mohou těšit fanoušci ve skupině B, kde Bayern Mnichov narazí na Paris St. Germain s čerstvou posilou útočníkem Neymarem. Bitvy dvou gigantů se nemůže dočkat italský kouč bavorského celku Carlo Ancelotti, který v letech 2011 až 2013 vedl soupeřův tým.

"Bude to pro mě úžasné potkat bývalý tým, je to vzrušující skupina," řekl Ancelotti. "Jsme s losem velmi spokojeni. Spolu s Bayernem budeme favority, ale Celtic Glasgow a Anderlecht Brusel budou hlavně doma velmi nebezpeční soupeři. Nicméně chceme skončit první," dodal kouč PSG Unai Emery.

Los základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Benfica Lisabon
Manchester United
Basilej (Vaclík, Suchý)
CSKA Moskva
Skupina B:
Bayern Mnichov
Paris St. Germain
Anderlecht Brusel
Celtic Glasgow
Skupina C:
Chelsea
Atlético Madrid
AS Řím
Karabach
Skupina D:
Juventus Turín
FC Barcelona
Olympiakos Pireus
Sporting Lisabon
Skupina E:
Spartak Moskva
FC Sevilla
Liverpool
Maribor
Skupina F:
Šachtar Doněck
Manchester City
Neapol
Feyenoord Rotterdam
Skupina G:
Monako
FC Porto
Besiktas Istanbul
Lipsko
Skupina H:
Real Madrid
Borussia Dortmund
Tottenham
APOEL Nikósie

Reklama

Související témata: