Hlavní obsah

Kluci se ptali, jestli budu chytat Ligu mistrů za Basilej nebo Benfiku, smál se po losu Vaclík

Praha

Osmadvacetiletý gólman FC Basilej Tomáš Vaclík je spokojený s losem základní skupiny Ligy mistrů, kde ho čeká Manchester United, Benfica Lisabon a CSKA Moskva. Těší se i na kvalifikační duel s mistry světa z Německa, jak řekl pro Právo a Sport.cz. A musel také zodpovídat uštěpačný dotaz spoluhráčům...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík

Článek

V létě o něj projevila zájem Benfica Lisabon. Basilej sice řekla ne, ale podle Vaclíkova manažera Davida Nehody celá záležitost ještě u ledu neskončila... „O zájmu vím, ale tím, že se kluby nedomluvily, protože Basilej řekla, že mě nepustí, jsem to pustil ze zřetele. Ani nevím, jestli je můj manažer David Nehoda a vedení Basileje s Benfikou ještě v kontaktu. Moji spoluhráči si ze mne na tréninku před losem dělali legraci, že večer nám vytáhnou Benfiku, a za koho vlastně budu chytat," smál se do telefonu.

Těší se na Old Trafford

„Je to velice atraktivní los, my i fanoušci se můžeme těšit na pěkné zápasy. Nejvíc se těším na Manchester United. Klub s obrovskou tradicí, je to slavná fotbalová značka. Co jméno, to pojem. Jen namátkou Pogba, Lukaku, Fellaini, Rashdfod, vrátil se Ibrahimovic... Mají nádherný stadión, zahrát si na Old Trafford, to bude sám o sobě obrovský zážitek. Spolufavoritem je právě Benfica, mnohonásobný portugalský šampión, velký klub. Sezónu v lize rozjeli výborně. Je vidět, že jsou v dobré kondici. Hraje za ni švýcarský útočník Haris Seferovič, takže i on bude pro fanoušky lákadlem," nabídl svůj pohled na soupeře ve skupině A.

Rozhodně ale nebere postup za předem ztracený a CSKA Moskva nevidí jako soupeře, přes něhož by švýcarský mistr měl jít do jarní fáze Evropské ligy. „Vůbec ne! Podle mne je CSKA nejsilnější tým ze čtvrtého koše, jaký jsme mohli dostat. Postoupili přes Young Boys Bern, takže jsme je viděli a máme už nějaké informace. Věřím, že to bude zajímavá skupina až do samého konce a my se popereme o postup do jarního play off. Vždyť na podzim roku 2011 Basilej postoupila právě na úkor United, které doma porazila 2:1 a u nich remizovala 3:3, dál šla společně s Benfikou, s níž doma sice prohrála 0:2, ale v Lisabonu uhrála cennou remízu 1:1. Proč by se historie nemohla opakovat. Věřím, že nás čekají napínavé a vyrovnané zápasy," zdůraznil český gólman.

Nepovedený začátek ligy

Basileji se vstup do nového ročníku švýcarské nejvyšší soutěže moc nepovedl. V pěti zápasech už ztratila pět bodů. „Byl to nejhorší vstup do sezóny za tři roky, co jsem tady. Úvodní prohra v Bernu ale nebyla tak překvapivá. Hrál jsem tam asi šestkrát a vyhráli jsme jen dvakrát. Pak jsme odehráli v řadě tři dobré zápasy, ale mrzí nás domácí remíza s Luganem, nehráli jsme dobře a inkasovali až v závěru. Kdybychom to utkání zvládli, tak bychom vedli ligu. Jenže o kdyby fotbal není... Musíme v neděli bodovat v Sionu," vypočítal Vaclík.

Na velké změny ale nepovedený úvod nechce svádět. „Nechci se na to vymlouvat, ale něco na tom je. Máme nového prezidenta, sportovní vedení i trenéra. S ním přišla i nová herní koncepce, kouč Raphaël Wicky preferuje rozestavení 1 - 3 - 5 - 2. Změnil se i kádr. Delgado po prvním kole oznámil konec kariéry, odešli Doumbia, Traoré, Janko a další. To je znát. Zapracovávají se noví hráči. Tým si sedá, ale hra už má tvář," konstatoval a uvedl dva největší soupeře v boji o titul... „Především Curych, který se veze na vítězné vlně, a tradičně Bern, tedy týmy, které jsou momentálně v tabulce před námi."

S Němci alespoň bod a vyhrát v Belfastu

V pondělí má sraz česká fotbalová reprezentace, kterou čeká už v pátek kvalifikační duel s německými mistry světa a další pondělí klíčový souboj o druhé místo v severoirském Belfastu. „Opravdu se v tomhle dvojutkání bude lámat chleba. Obavu ze zápasu s Němci nemám, moc se těším, protože s mistry světa nehrajeme každý den. Už jsem s nimi hrál loni v Hamburku, kde ale pro nás zápas nedopadl dobře. Věřím, že náš tým přijdou povzbudit fanoušci a my uhrajeme solidní výsledek. Němci nemají matematicky postup ještě jistý, takže přijedou v silné sestavě. Bude to těžké, ale pokusíme se je překvapit a bodovat," zdůraznil.

Na v tabulce druhé Severní Irsko Češi ztrácejí čtyři body. Ani to prý není nesmazatelná ztráta. „Věřím, že ne. Tím spíš potřebujeme nějaký bodík s Němci a pak vyhrát v Belfastu. Skupina by se mohla ještě zamotat, protože Severní Irsko má těžký los. Samozřejmě musíme také vyhrát říjnové zápasy v Ázerbájdžánu a doma se San Marinem. Pořád máme o co bojovat," pravil Tomáš Vaclík optimisticky.

Reklama

Související témata: