Hlavní obsah

AC Milán se může zúčastnit předkola Ligy mistrů

Fotbalisté AC Milán se mohou zúčastnit třetího předkola Ligy mistrů. Jejich start v prestižní evropské soutěži ve středu potvrdila Evropská fotbalová unie UEFA, která projednávala případ italského klubu potrestaného za korupci. Její funkcionáři nakonec zjistili, že v podstatě nemají jinou možnost než přihlášku přijmout.

Článek

Milán po odvolání v korupční kauze přišel v tabulce uplynulé sezony "jen" o třicet místo původních čtyřiačtyřiceti bodů, takže mu nakonec pořadí v Serii A zajistilo právo na start v elitní soutěži. Italové ho nominovali a nakonec to potvrdila i UEFA, která kvůli pochybnostem kolem dodržování etických pravidel sestavila pro tento případ zvláštní komisi.

Po dlouhém jednání se zjistilo, že neexistuje právní opora pro vyloučení Milána z evropské soutěže kvůli "zvláštním okolnostem". "Zvláštní komise klubu jasně sdělila, že jeho přijetí má daleko k tomu, aby bylo učiněno z velkého přesvědčení. AC Milán těžil ze skutečnosti, že UEFA nemá právní základy pro zamítnutí přihlášky klubu," uvedla v oficiálním prohlášení UEFA, která bude uvažovat o změně pravidel.

Ostrá kritika

Vedení evropského fotbalu si neodpustilo ostrou kritiku italského velkoklubu. "Ze stanoviska AC Milán komise usoudila, že si klub ještě neuvědomil problémy, do kterých se dostal, a škody, které už způsobil evropskému fotbalu," uvedla UEFA, která se zaměří na další působení AC na evropské scéně. "UEFA se nebude bát razantně zasáhnout, pokud se AC Milán zapojí do jakýchkoliv aktivit směřujících k ovlivňování zápasů," dodala.

Právní zástupce milánského týmu Leandro Cantamessa takový verdikt očekával. "Nebyly jiné možnosti. Jsme nevinní a věci se nemohly vyvíjet jinak," řekl listu Gazzetta dello Sport.

Šestinásobný vítěz Ligy mistrů bude o start v hlavní soutěži usilovat ve třetím předkole, v němž ho čeká irský Cork City, nebo srbská Crvena Zvezda Bělehrad. Úvodní zápas se bude hrát 8., nebo 9. srpna.

Reklama

Související témata: