Hlavní obsah

Belgický tank Lukaku se mstil. Zničil Akinfejeva i CSKA

Moskva

Čtyřiadvacetiletý belgický tank na hrotu útoku Manchesteru United Romelu Lukaku opět řádil. Ve středu to odneslo CSKA Moskva, které doma dostalo doma čtyři góly. Dva mu dal stokilový Lukaku a po jeho ráně z dorážky přidal další Henrik Mchitarjan. Belgičan, na kterého nemá dobré vzpomínky ani český gólman Tomáš Vaclík odcházel ze Stadiónu CSKA Moskva s úsměvem od ucha k uchu po výhře United 4:1.

Liga mistrů: CSKA - Manchester UnitedVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Takové zápasy miluji. Pomstil jsem se Akinfejevovi. Když jsem proti němu hrál před třemi roky na mistrovství světa v Brazílii, tak jsme sice vyhráli nad Ruskem 1:0, ale chytil mi tehdy několik šancí. Věřil jsem, že ho překonám a dnes to byl večer mojí pomsty," usmíval se před kamerou BT Sport. Dva góly dal během sedmadvaceti minut první půle. Mezi tím proměnil penaltu Anthony Martial a dílo zkázy završil již zmíněný Mchitarjan.

Mourinhova pochvala

Lukaku odmítl, že by pro Manchester byl zápas snadnou záležitostí. „Ne, opravdu to nebylo jednoduché. Museli jsme být neustále koncentrovaní, aby nám domácí něco nevyvedli. Nepříjemní budou určitě i na Old Trafford," pravil. Odmítal však slova chvály. „Přišel jsem do United, abych vyhrával trofeje a užíval si vítězství jako dnes. Vím, co mi ještě chybí a tvrdě na sobě pracuji. Snažím se neustále zlepšovat, učit se z vlastních chyb. Teď se mi daří i díky tomu, že kolem sebe mám výborné spoluhráče, ale všichni se musíme snažit, aby to pokračovalo," dodal čtyřiadvacetiletý kanonýr.

Velmi spokojený byl i kouč José Mourinho. Ten s ruským týmem ještě v Lize mistrů nikdy neprohrál, ať seděl na lavičce Chelsea, Interu Milán, Porta či Realu. „Myslím si, že jsme domácí překvapili svojí hrou a taktikou. Ukázali jsme svoji sílu. Oni nebyli tak slabí, jak ukazuje jednoznačný výsledek. My jsme vykročili dobře, ale ještě před sebou máme čtyři těžké zápasy," řekl k utkání. Pochválil i oba útočníky. „Lukaku potvrdil, že umí dávat důležité góly a trefuje se prakticky v každém zápase. Pro nás je velice důležitý hráč. Má také velkou podporu týmu. Dnes vedle něho odvedl obrovský kus práce Martial. Hru jsme přizpůsobili jeho přednostem, měl volnost, tvořil, připravoval šance a proměnil i penaltu," nešetřil chválou kouč, který je na ni jinak velmi skoupí.

Brzy vypadli z role

Kouč CSKA Moskva Viktor Gončarenko už před zápasem říkal, jak je jeho tým na United dobře připravený a má soupeře přečteného. Po utkání přiznal: „Mourinho mě překvapil rozestavením, nasazením některých hráčů a taktikou. Místo našeho tlaku v úvodu přišel jejich. Brzy jsme vypadli z role. Než jsem stihl předat nové pokyny, už jsme prohrávali o dva góly. Nechali jsme jim příliš mnoho volnosti při tvorbě šancí i zakončení. Lehce jsme ztráceli míče."

Z kritiky vynechal jen gólmana Igora Akinfejeva. „Spoluhráči mu to vůbec neusnadnili, prakticky mu nepomohli. On nás však několikrát podržel. Výsledek mohl být z našeho pohledu mnohem horší. Jsme zklamaní, ale ne nešťastní. Není důvod k panice. Musíme si přiznat, že Manchester je na jiné úrovni. Jeho síla, kvalita i gloriola, která ho provází prostě některé hráče natolik ovlivnila, že nedokázali podat svůj obvyklý výkon, byť se na United těšili a chtěli ukázat, že mají také kvalitu. Porážka je krutá, ale zdaleka není nic z pohledu skupiny ztraceno," zdůraznil kouč moskevského celku.

Reklama