Hlavní obsah

Nemohu fotbalem jen bavit, kvitoval Guardiola jednu z nejcennějších výher kariéry

Prozřel a korigoval své priority. „Nejsem tady, abych fotbalem jenom bavil, jsem tady, abych vyhrával,“ prohlásil kouč Citizens Pep Guardiola už několikrát v průběhu této sezóny a po úterní konfrontaci na scéně Ligy mistrů se suverénem italské série A Neapolí svá slova jen zopakoval. Obvyklý podzimní střelecký koncert Manchesteru City se totiž nekonal, Guardiolův tým se musel spokojit s nejtěsnější výhrou, o kterou se v průběhu druhé půle ještě strachoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Manchester City - NeapolVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Svého však Citizens dosáhli a další tři body mají. Hlavně díky gólmanovi Edersonovi, jenž v prvním poločase zlikvidoval Mertensovi penaltu a lídra italské ligy tak přibrzdil. Mimochodem - šlo už o šestou penaltu, která se proti Manchesteru City kopala a zůstala neproměněna.

„Edersonovi musíme poděkovat, protože v tu chvíli nás podržel. Byl to hrozně důležitý moment," chválil brazilského gólmana obránce Kyle Walker.

I Guardiola pro něho měl slova uznání, stejně jako jím zahrnoval celý svůj tým. „Hráli jsme proti jednomu z nejlepších soupeřů, kterého jsem ve své trenérské kariéře potkal. I proto si výkonu svého mužstva a výhry nesmírně cením," přiznával španělský kouč do mikrofonů BT Sport.

Diváci namlsaní předchozími vysokými výhrami Citizens na ligové scéně pochopitelně očekávali podobnou kanonádu i v duelu s italským protivníkem. Zvláště, když domácí vedli už po třinácti minutách dvougólovým rozdílem, což Neapolí pochopitelně zacloumalo.

„Jenže Neapol je soupeřem, proti němuž nemůžete mít míč pod kontrolou po celých devadesát minut. Něco takového je prostě nemožné," připomínal Guardiola, že tým kolem kapitána Hamšíka v letošní sezóně obrovsky narostl, což jeho výsledky potvrzují.

Něco z Mourinhova pragmatismu

„A já nemohu fotbalem jen bavit, musím vyhrávat," naznačil, že působení na Ostrovech ho naučilo přijmout něco z Mourinhova pragmatismu a jeho trenérské filosofie.

„Byl to úžasný zápas a od nás perfektní výkon. Hráli jsme agresivně s míčem i bez něho, určenou taktiku naplnili bezchybně, vedli jsme si opravdu velice dobře. Ostatně, kdyby tomu tak nebylo, neměli bychom šanci, abychom Neapol porazili," nešetřil tentokrát komplimenty.

Hostům zněly krásně, jenže co jim byly platné, když na Etihad stadium prohráli a po polovině základní skupiny figurující na třetí příčce se třemi body.

Sarri kvitoval: Neutopili jsme se

„Chvála se poslouchá hezky a je pravdou, že jsme nakonec svou čest uhájili. Pětadvacet minut jsme se topili a všechno nasvědčovalo tomu, že nás City zničí, jako ničí všechny soupeře. Nevěděli jsme si s hrou domácích vůbec rady. ale pak jsme je jako jedni z mála potrápili," kvitoval kouč Neapole Maurizio Sarri, že se jeho svěřenci po dvou direktech inkasovaných v rychlém sledu sebral a vzdoroval.

„Nakonec jsme vyplavali na hladinu a neutopili se, což svědčí o posunu, který jsme v porovnání s předchozí sezónou udělali," připomínal kalvárii, kterou loni zažila Neapol v zápase s Realem a jež se na Ostrovech neopakovala.

„Zlepšujeme se a za dva týdny to doma v odvetě s Citizens předvedeme," je Sarri přesvědčen, že navzdory zisku pouhých tří bodů a třetí příčce za Manchesterem City a Doněckem jeho mužstvo ze skupiny postoupí.

Reklama