Hlavní obsah

Teenager držel Mourinhovy hochy na uzdě. Pak rekordní zápis pošpinil fatálním selháním

Praha

Rekordní zápis v historii Ligy mistrů patří od čtvrtečního večera belgickému brankáři Mile Svilarovi hájícímu barvy Benfiky Lisabon. V pouhých osmnácti letech a dvaapadesáti dnech nastoupil k duelu nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu. Na konfrontaci s Manchesterem United však bude rozhodně vzpomínat s hodně rozpolcenými pocity. Po řadě bravurních zákroků vyrobil chybu, která triumf přisoudila anglickému týmu.

Sestřih zápasu Benfica - Manchester UnitedVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Rekord je pro mě důležitý, ale je to jen hra. Netrpěl jsem přehnanou nervozitou. Trenér mi před duelem ani neříkal nic speciálního. Jen ať prostě hraju a chytám, jako vždy," krčil rameny borec, který do Lisabonu přišel v průběhu letošního léta.

Dlouho dokázal krotit všechny nebezpečné pokusy borců v dresech Manchesteru United. Jenže pak fatálně selhal v 65. minutě, když Marcus Rashford zahrával od postranní čáry přímý kop. Střílený centr sice přeletěl všechny hráče v pokutovém území, jenže mířil přímo na branku, kde jej sice Svilar lapil, nicméně i s míčem zacouval až za čáru. Německý sudí Zwayer bez otálení ukázal do středového kruhu, vzápětí mu jeho verdikt ještě potvrdil technologie hlídající brankovou čáru.

„Samozřejmě jsem mohl situaci vyřešit jinak a mnohem lépe. Ale už daný okamžik zpět nevrátím. Prostě jde o součást procesu vývoje. Chyba mě štve hlavně kvůli fanouškům, protože byli úžasní a ztratit duel na domácím stadiónu je strašně mrzuté," litoval Svilar, jehož po zápase konejšili nejen spoluhráči, ale i borci Manchesteru United.

„Věděli jsme, jak dobrý Svilar je. A hráče jsem upozornil, že je skutečně mimořádným brankářem. Ale měli jsme statistiky a informace, co mu dělá problémy. Věděli jsme, že hodně riskuje. Tudíž jsme se ho při standardních situacích snažili dostat pod tlak," popisoval trenér Manchesteru United José Mourinho, že na mladého brankáře ve službách portugalského klubu byli dobře nachystaní.

Jeho tým zápas jednoznačně kontroloval. „Duel byl zcela v naší režii. Ani v jednom okamžiku jsem si nemyslel, že bychom mohli inkasovat. Měli jsme velmi solidní defenzivu. Někdy mám pocit, že být dobrý v obraně je zločin. Ale jde přeci jen o jeden z kroků, jak dosáhnout cíle v podobě vítězství," přemítal Mourinho po třetím triumfu jeho družiny ve skupině Ligy mistrů.

Nejmladší brankáři v Lize mistrů
Mile Svilar 18 let, 52 dnů Benfica-Manchester United (18. 10. 2017)
Iker Casillas 18 let, 117 dnů Real Madrid-Olympiakos (15. 9. 1999)
Nikolay Mihajlov 18 let, 124 dnů Levski Sofia-Werder Brémy (31. 10. 2006)
Igor Akinfejev 18 let, 159 dnů CSKA Moskva-FC Porto (14. 9. 2004)
Adrian Semper 18 let, 245 dnů D. Záhřeb-Lyon (14. 9. 2016)
Maksim Kabanov 18 let, 262 dnů Spartak Moskva-Feyenoord (18. 9. 2001)
Jose Reina 19 let, 61 dnů Barcelona-Fenerbahce (31. 10. 2001)
Timon Wellenreuther 19 let, 77 dnů Schalke-Real Madrid (18. 2. 2015)
Petr Čech 19 let, 121 dnů Sparta Praha-Bayern Mnichov (18. 9. 2001)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.