Hlavní obsah

Outsidera před lety školil v trénování, teď se po vzájemné konfrontaci děsí krachu

Praha

Juchali a oslavovali, jako kdyby slavného soka složili na lopatky. Ve skutečnosti borci ázerbájdžánského Karabachu s vypětím všech sil při středečním třetím vystoupení v Lize mistrů vybojovali první bod, když jim soupeřem bylo Atlético Madrid. Španělský klub byl na jaře 2014 a 2016 ve finále nejprestižnější pohárové soutěže starého kontinentu, nyní ovšem čelí hrozbě vyřazení.

Sestřih zápasu Karabach - AtléticoVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Tým z Madridu remizoval s AS Řím, následně podlehl Chelsea a ve středu nedokázal pokořit Karabach. „Vytvořili jsme si přitom dostatek šancí, jenže jsme postrádali klid v koncovce. Hráči nedokázali zachovat chladnou hlavu," lamentoval Diego Simeone, trenér Atlétika.

Převaha jeho týmu však nebyla tak drtivá. Procentuální držení míče bylo 48:52 pro španělský tým, střelecké pokusy 8:10, rány na bránu 1:3. Hostům nepomohlo ani když byl po druhé žluté kartě vyloučen Ndlovu a tudíž domácí dohrávali od 75. minuty v deseti.

„Do přestávky jsme si ještě dokázali šance vytvořit, ale po přestávce jsme už prostě jen hráli, aniž bychom ve skutečnosti byli nebezpeční. Nebyli jsme dost dobří v pokutovém území," posteskl si záložník Gabi. „Nemám pocit, že jsme ve skutečnosti byli v situaci, abychom na hřišti Karabachu vyhráli. Domácí ukázali obrovskou sílu. Nám bylo jasné, že budou bránit hodně hluboko a dokázali jsme si připravit šance, jenže je nezbytné, abychom byli efektivnější," lamentoval útočník madridského týmu Antoine Griezmann.

Karabach našel rezervy, o kterých ani nevěděl

„Bojovali jsme ze všech sil, abychom získali první bod v soutěži. Hráči si museli sáhnout na dno fyzických možností, dost možná využili i rezervy, o nichž vůbec netušili, že je mají. Ale byli odměněni," lebedil si Gurban Gurbanov, trenér Karabachu.

„I přes veškerou snahu byly jasně patrné nedostatky. Pustili jsme soupeře do několika nebezpečných šancí, byli jsme nuceni k pracovitosti, s níž se v běžných zápasech nesetkáváme. Opět jsme se přesvědčili, jak je Liga mistrů zcela odlišná od ostatních soutěží a pro náš klub velmi poučná," rozplýval se Gurbanov.

Zatímco jeho svěřenci jsou v Ázerbájdžánu oslavováni jako hrdinové, kteří přepsali dějiny fotbalu v zemi, španělský tým se dostal do svízelné situace. Po třech kolech má na kontě pouhé dva body a s největší pravděpodobností bude potřebovat tři vítězství, aby základní skupina nebyla konečnou v Lize mistrů.

Nemám obavy, že na jaře budeme v soutěži chybět, tvrdí Simeone

„Máme tři zápasy, abychom se dokázali kvalifikovat do jarní fáze soutěže. Je to v našich silách," zůstal optimistou Griezmann. „Věřím v kvalitu našeho týmu. Je jisté, že jsme schopni změnit vývoj situace. Nemám obavy, že bychom měli v jarní fázi soutěže chybět," nepochyboval ani Simeone, že loňský semifinalista projde do vyřazovacích bojů.

Po bitvě v Ázerbájdžánu čelil kritice. Jeho mužstvo nevyhrálo už ve čtyřech duelech po sobě, což je na poměry klubu hodně nepříjemné. „Sami usilujeme ze všech sil o zlepšení. Navíc jsme ve hře o triumf na všech frontách," hájil se Simeone, jehož paradoxně dostal pod tlak klub ze země, která před lety jeho tým sponzorovala.

V roce 2013 dokonce Simeone v Baku uspořádal trenérský kurs, na němž se podíleli i tehdejší hráči španělský týmu Radamel Falcao, Thibaut Courtois a Diego Costa. „Ačkoli se soupeř může zdát slabý, není vůbec snadné získat s ním vítězství. Přesvědčí se o tom i ostatní soupeři," doufal Simeon, že Karabach dokáže ještě bodový účet rozšířit v duelech s Chelsea a AS Řím, čímž by pomohl španělskému týmu.

Reklama

Související témata: