Hlavní obsah

Liga mistrů zná první postupující! Do osmifinále míří Paris SG a Bayern

Aktualizováno

První osmifinalisty zná po úterních zápasech čtvrtého kola základních skupin letošní ročník fotbalové Ligy mistrů. Mezi posledních šestnáct míří ze skupiny B pařížský SG doprovázený mnichovským Bayernem. Švýcarská Basilej s českými legionáři Vaclíkem a Suchým v sestavě naopak svou první příležitost ke stvrzení postupu propásla. Nad moskevským CSKA dlouho vedla, jenže v závěru dvakrát inkasovala a jisté tak ještě nemá nic. Blízko k postupu je naopak Manchester United a Barcelona.

Sestřih zápasu AS Řím - ChelseaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání PSG - Anderlecht

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Manchester United - Benfica

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Celtic - Bayern

Sestřih zápasu Basilej - CSKA

Rudí ďáblové si způsobili zbytečné komplikace sami. Na Old Trafford se jim po čtvrthodině nabídla příležitost, aby šli do vedení, jenže Martial pokutový kop neproměnil. Nectil zásadu, že faulovaný hráč penaltu nekope a vystřelil tak mizerně, že gólman Svilar jeho ránu zneškodnil. Čtvrthodinu poté se dostal do velké šance Lukaku, ale ani on neuspěl a bránu přestřelil. Nakonec to byl nešťastný Svilar, kdo Manchesteru United pomohl k vedoucímu gólu. Matičova bomba v poslední minutě první půle se totiž odrazila od tyče do jeho zad, odkud pak míč putoval do sítě. Druhý pokutový kop pak Mourinhův celek vysvobodil definitivně. Blind ho proměnil a Manchester tak má jarní osmifinále na dosah.

V druhém zápase skupiny A chtěla Vaclíkova a Suchého Basilej  stvrdit postup do vyřazovacích bojů a více než hodinu se jí to dařilo. Moskevské CSKA jen a jen bránilo a čekalo, kdy dostane ránu z milosti. Zuffi ji ruskému soupeři po půlhodině udělil, jenže hostující Dzagojev po změně stran vyrovnal, švédský legionář Wernbloom přidal jedenáct minut před koncem druhý gól a Basilej splakala nad výdělkem. O tom, kdo ze skupiny postoupí, se tak rozhodne až v dalších zápasech. Rudé ďábly však může o osmifinále připravit jen teorie.

Exhibice Paris SG

Celtic sice začal duel skupiny B proti Bayernu aktivně, jenže když Armstrong hned v 5. minutě pohrdl obrovskou šancí, která se mu nabídla, získal německý mistr půdu pod nohama. Jeho převaha se postupně projevovala a Coman ji po hrubé chybě gólmana Gordona zúročil. Skotský celek se mohl ještě před přestávkou vrátit do hry, ale Démbélemu zkazil radost Alaba, který míč mířící za záda Ulreicha z brány vykopl. Čtvrthodiny před koncem ovšem McGregor mezi nohama vybíhajícího gólmana hostů míč do sítě přece jen propasíroval. Bayern však promptně odpověděl a zásluhou Martíneze slaví postup.

Duel suveréna letošního podzimu Paris SG s Anderlechtem byl jen otázkou skóre. Vždyť před dvěma týdny vyhráli Neymar a spol. v Bruselu 4:0, takže minimálně stejná kanonáda se čekala v Parku princů. Už do přestávky Verratti a Neymar skutečně dva góly dali, hned po změně stran dorazil Neymarovu střelu do tyče Kurzawa do sítě potřetí a utkání se změnilo v exhibici završenou pěti góly a pochopitelně i oslavou postupu do osmifinále. Nejvíc jásal Kurzawa, který jako první obránce v historii soutěže zaznamenal hattrick.

Kalich hořkosti pro Conteho

Pro Chelsea obrovský šok. Možná ještě větší než před dvěma týdny, kdy v zápase s AS Řím vedla doma už dvougólovým rozdílem a nakonec musela brát s povděkem remízu. Z odvety na Olympijském stadiónu uběhlo pouhých 68 sekund a italskému kouči na lavičce Blues Contemu návrat domů zhořkl.

Džeko totiž šťastně přistrčil přihrávku Kolarova nabíhajícímu El Shaarawymu a ten nechytatelnou bombou otevřel skóre. A pro Blues mělo být ještě hůř, neboť deset minut před přestávkou ztrestal jejich liknavou obranu podruhé. Conte si musel ovšem vypít kalich hořkosti až do dna, protože Perotti přidal třetí branku.

Madridské Atlético v zápase s ázerbájdžánským Karabachem znovu potvrdilo trýzeň, kterou na scéně Ligy mistrů prožívá. Žádná převaha, minimum střel a jen náznaky šancí, takže nespokojené tribuny brzy pískaly. A burácely ještě víc, když hlavičkující španělský legionář ve službách Karabachu Míchel poslal hosty pět minut před přestávkou do vedení. Po změně stran ovšem Partey vyrovnal, a když se po hodině hry proměnil hostující Henrique v karatistu, nabídla se Simeoneho svěřencům početní převaha. Jenže ani ta jim nebyla nic platná, protože Savič se nechal rovněž vyloučit a domácí vítězný gól nevstřelili. Dvojnásobný finalista Ligy mistrů z posledních čtyř let tak má na kontě jen tři body a je na pokraji vyřazení.

Olympiakos remizoval s Barcelonou

Řecký Olympiakos měl být pro Barcelonu snadným soustem, jenže jeho organizovaná hra dělala Messimu a spol. až nečekané problémy. Pár nebezpečných střel sice argentinská hvězda na bránu Prota poslala, Suárez také zkoušel štěstí, ale neujala se ani jedna rána. Olympiakos uhájil bezbrankovou remízu a získal v Lize mistrů první bod. Barcelona jich má sice deset, ale postup ještě stoprocentně jistý nemá.

Sporting Lisabon potrápil turínskou Starou dámu už před dvěma týdny v Itálii a i v odvetě se vyhecoval. Dlouho byl lepším, a hlavně aktivnějším týmem, a když po dvaceti minutách poslal Bruno César střelu vyraženou Buffonem do sítě, narostla domácím křídla. Juventus se ale po změně stran probral, hnal se za vyrovnáním a zásluhou Higuaína se ho skutečně dočkal. Postupový rébus je tak dál otevřený.

4. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Manchester United - Benfica Lisabon 2:0 (1:0)
Branky: 45. vlastní Svilar, 78. Blind z pen. Rozhodčí: Mažeika - Šimkus, Kazlauskas (všichni Lit.).
FC Basilej - CSKA Moskva 1:2 (1:0)
Branky: 32. Zuffi - 65. Dzagojev, 79. Wernbloom. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.).
Skupina B:
Celtic Glasgow - Bayern Mnichov 1:2 (0:1)
Branky: 74. McGregor - 22. Coman, 77. Martínez. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.).
Paris St. Germain - Anderlecht Brusel 5:0 (2:0)
Branky: 52., 72. a 78. Kurzawa, 30. Verratti, 45.+4 Neymar. Rozhodčí: Fernández - Cabanero, Barbero (všichni Šp.).
Skupina C:
Atlético Madrid - FK Karabach 1:1 (0:1)
Branky: 56. Thomas - 40. Míchel. Rozhodčí: Aytekin - Kleve, Häcker (všichni Něm.). ČK: 88. Savič - 59. Henrique.
AS Řím - Chelsea FC 3:0 (2:0)
Branky: 1. a 36. El Shaarawy, 63. Perotti. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.).
Skupina D:
Olympiakos Pireus - FC Barcelona 0:0
Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn (všichni Angl.).
Sporting Lisabon - Juventus Turín 1:1 (1:0)
Branky: 20. César - 79. Higuaín. Rozhodčí: Turpin - Gringore, Debart (všichni Fr.).

Reklama

Související témata: