Hlavní obsah

Tottenham uštědřil lekci madridskému obhájci trofeje a postupuje, dál míří v Lize mistrů i Citizens

Londýn/Neapol
Aktualizováno

Další dva týmy se ve středečních zápasech Ligy mistrů přiřadily k jistým účastníkům jarního osmifinále, jimiž se už v úterý stali fotbalisté Paris SG a Bayernu Mnichov. V největším šlágru kola uštědřil Tottenham dokonalou lekci obhájci trofeje Realu Madrid, v londýnském Wembley ho porazil 3:1 a má jistý postup. Dál míří i druhý anglický celek. Manchester City zvítězil ve skupině i ve čtvrtém střetnutí a poté, co porazil Neapol na jejím hřišti 4:2 je rovněž v osmifinále. Blízko postupu je i přes remízu s Monakem turecký Besiktas a navzdory prohře také Real, protože Dortmund i v odvetě s APOEL Nikósie jen remizoval 1:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Tottenhamu si poradili v Lize mistrů se slavným Realem MadridVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

APOEL si v Lize mistrů odvezl cennou remízu z Dortmundu

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Neapole rozjetý Manchester City v Lize mistrů nezastavili

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Porta vyhráli v základní skupině G Ligy mistrů doma nad Lipskem

Seville šlo o odplatu za dva týdny starý debakl v Rusku, kde s moskevským Spartakem prohrála vysoko 1:5. Úvod zápasu jí vyšel, neboť už po půlhodině se dostala po rohovém kopu a hlavičce nehlídaného Lengleta do vedení. Domácí se tím uklidnili a režírovali utkání k obrazu svému. Řadu šancí sice zahodili, ale Banega jim nakonec výhru pojistil, takže dostal svůj celek ve skupině E na druhou postupovou příčku. Spartak se už jen zmohl na to, aby prohru zmírnil.

Pro favorizovaný Liverpool měl být duel s Mariborem zase jen otázkou skóre, jenže slovinský mistr se Anfield Road dlouho držel. Reds sice měli velkou územní převahu a spoustu šancí, jenže ani z těch největších Oxlade-Chamberlain či Firmino gól nedali. Až po změně stran obstaral Salah domácím konečně vedení. Milner ho mohl vzápětí z penalty pojistit, ale Handanovič jeho střelu zlikvidoval. Emre Can však druhou branku přece jen dal, Sturridge přidal v poslední minutě třetí a Liverpool povinné tři body získal. Rekordní kanonádu 7:0, kterou rozpoutal před dvěma týdny ve Slovinsku, však před svými diváky nezopakoval.

Divoká přestřelka pod Vesuvem

V partii pod Vesuvem potřebovala domácí Neapol bezpodmínečně vyhrát, aby si udržela naděje na postup. Začala skutečně slibně, protože po narážečce s Mertensem ji dostal Insigne do vedení. Citizens ovšem už po třinácti minutách odpověděli... Otamendi se v šestnáctce prosadil hlavou, za pár minut trefila bomba stopera Stonese břevno a Guardiolův tým získal půdu pod nohama.

Hned po změně stran trefil hlavičkující Stones břevno zase, míč se od něho odrazil za brankovou čáru a poté putoval do rukavic brankáře Reiny. Brankový sudí ovšem postřehl, že balón byl za čárou, takže gól platil. Jorginho sice z penalty skóre srovnal, ale rozjetý Guardiolův tým šel za výhrou a postupem. A Agüero ho nekompromisní bombou stvrdil a Sterling v nastaveném čase ještě přikrášlil čtvrtým gólem.

Pro Doněck začal zápas hraný v Charkově šokem. Feynoord, který zatím neuhrál ani bod a byl ve skupině F za otloukánka, hned z prvního útoku skóroval. Ukrajinského mistra tím ovšem vyprovokoval k náporu, během něhož Argentinec Ferreyra a naturalizovaný Brazilec Marlos během tří minut otočili skóre. Od té chvíle měl Šachtar jasně navrch. Ferreyra orazítkoval břevno, Marlos přidal třetí gól a nebylo co řešit. Doněck má dvě kola před koncem skupiny 9 bodů a postup na dosah.

Besiktas se pomoci nedočkal

Besiktas chtěl v domácím prostředí ke třem předchozím výhrám přidat čtvrtou a zajistit si s předstihem postup ze skupiny G. Monako se ale Turkům v divoké partii postavilo a mělo k vítězství blíž. V nastaveném čase první půle se dostalo do vedení zásluhou velice aktivního Lopese, který měl už předtím obrovskou šanci. Besiktas se vzpamatoval až po změně stran, kdy z penalty nařízené za faul na Quaresmu vyrovnal, ale to bylo všechno, nač se zmohl. Vítězný gól nevstřelil, takže oslavy postupu musel odložit.

Mohlo mu pomoci Lipsko za předpokladu, že v Portu vyhraje, jenže rychle inkasovaný gól po rohovém kopu jeho naděje zmrazil. Hned po změně stran však Werner nádhernou střelou skóre srovnal a německý nováček Ligy mistrů rázem vyrostl o třídu. Jenže mu to nebylo nic platné... Portu dokonale vyšla standardní situace, kterou hlavičkující Pereira zužitkoval ve druhou branku, v nastaveném čase přidali domácí ještě třetí a přihlásili se znovu do hry o postup ze skupiny.

Kohouti mají osmifinále jisté

V nesledovanější partii středečního večera vyrukoval Tottenham proti Realu už se svou uzdravenou hvězdou a Kane o sobě dával opravdu vědět. Na gólmana Casillu si ovšem nepřišel. To až Alli ho po necelé půlhodině překonal a odčinil tak selhání v sobotní ligové partii na Old Trafford. Za přihrávkou Trippiera šel skluzem a obrana Realu ho nezastavila. Kane mohl před přestávkou vedení Kohoutů zvýšit, jeho střelu mířící do brány však vyrazil Ramos. Domácí sice reklamovali ruku hostujícího beka, ale turecký sudí Cakr ji neodpískal.

Fotbalový Bůh však byl spravedlivý a domácí odměnil. Za přispění Ramose, který po půli tečoval ránu Alliho tak smolně, že Casilla neměl šanci zasáhnout. Bílý balet tak byl ztrestán za hodně chabý výkon, který ve Wembley předváděl a do něhož zapadl tentokrát i Ronaldo. Po třetím gólu, který dal Eriksen, už byli hosté na pokraji debaklu, zatímco výborně hrající Pochettinovi svěřenci mířili do jarního osmifinále. Ronaldo už dokázal výsledek jen zkorigovat

Dortmund se musel svým divákům omluvit za ostudnou remízu před dvěma týdny na Kypru i poslední nevalné výsledky. Měl sice proti APOEL od prvních minut jasně navrch, šance si vytvářel jako na běžícím pásu (Aubameyang, Pulišic), ale trefil se až Guerreiro. Trýzni Borussie však neměl být konec. Měla sice jasně navrch, držení míče i střely na bránu mluvily výrazně v její prospěch, jenže když po přestávce Poté vyrovnal, domácí fanoušci začali pískat. A měli důvod, protože jejich tým ani na druhý pokus Kypřany neporazil a jeho postupové naděje se změnily v bohapustou teorii.

Výsledky středečních zápasů 4. kola základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina E:
Liverpool - Maribor 3:0 (0:0)
Branky: 49. Salah, 64. Can, 90. Sturridge. Rozhodčí: Kružliak - Balko, Sobolani (všichni SR).
FC Sevilla - Spartak Moskva 2:1 (1:0)
Branky: 30. Lenglet, 59. Banega - 78. Luís. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portug.).
Skupina F:
Šachtar Doněck - Feyenoord Rotterdam 3:1 (2:1)
Branky: 17. a 68. Marlos, 14. Ferreyra - 12. Jörgensen. Rozhodčí: Sidiripulos - Kostaras, Dimitriadis (všichni Řec.).
Neapol - Manchester City 2:4 (1:1)
Branky: 21. Insigne, 62. Jorginho z pen. - 34. Otamendi, 48. Stones, 69. Agüero, 90.+2 Sterling. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.).
Skupina G:
FC Porto - Lipsko 3:1 (1:0)
Branky: 13. Herrera, 62. D. Pereira, 90.+3 M. Pereira - 48. Werner. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.).
Besiktas Istanbul - Monako 1:1 (0:1)
Branky: 54. Tosun z pen. - 45.+1 Rony Lopes. Rozhodčí: Tagliavento - Giallatini, Meli (všichni It.).
Skupina H:
Dortmund - APOEL Nikósie 1:1 (1:0)
Branky: 29. Guerreiro - 51. Poté. Rozhodčí: Jug - Žunič, Vidali (všichni Slovin.).
Tottenham - Real Madrid 3:1 (1:0)
Branky: 27. a 56. Alli, 65. Eriksen - 80. Ronaldo. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongur (všichni Tur.).

Reklama

Související témata: