Hlavní obsah

Kolaps Liverpoolu! Vedl o tři góly, Sevilla však vyrovnala. APOEL dostal nařezáno od Realu

Neapol/Sevilla
Aktualizováno

Fotbalisté Liverpoolu pohrdli v pátém dějství Ligy mistrů postupem do jarního osmifinále Ligy mistrů. V Seville v zápase pro silné nátury vedli už po půlhodině 3:0, což jim účast mezi šestnácti nejlepšími zaručovalo, jenže po změně stran se Španělům povedl obrat. Manko smazali v nastaveném čase, takže rozřešení ve skupině E se odkládá. Účast v osmifinále si naproti tomu zajistil obhájce trofeje Real Madrid, který spustil na Kypru hotovou kanonádu, na sedmý pokus se do jarní fáze Ligy mistrů dostal po remíze s Portem i Besiktas.

Sestřih z utkání Sevilla - LiverpoolVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Sestřih z utkání APOEL - Real Madrid

Sestřih z utkání Monaco - Lipsko

Sestřih z utkání Dortmund - Tottenham

Moskevský Spartak se mohl v případě výhry nad Mariborem výrazným způsobem přimíchat do boje o postup ze skupiny E. Po nezáživném prvním poločase sice ruský celek svůj tlak vystupňoval a legionář z Kapverdských ostrovů Zé Luis jednu z přemíry šancí přece jen proměnil, jenže v nastaveném čase přišel pro domácí šok. Tavares se pohrál s obránci a střídající Mešanovič po devíti minutách na trávníku nemohl prázdnou bránu minout.

Postup do osmifinále však pro Spartak ztracen není. Sevilla totiž s Liverpoolem jen remizovala, i když slůvko „jen" je nutno brát s rezervou. V úvodu domácího zápasu totiž úplně zkolabovala, neboť před svým publikem už půlhodině prohrávala 0:3. Její zkázu odstartoval už po třech minutách Firmino, k němu se po akci jako přes kopírák přidal Mané, a když Firmino přidal do prázdné brány třetí gól, mohl domácí kouč Berizzo hodit na trávník ručník. Nic takového ale neudělal, místo toho rozpoutal v šatně bouřku a jeho tým nastoupil do druhé půle jako vyměněný. Během čtvrthodiny dal francouzský legionář Ben Yedder dva góly a utkání se proměnilo v drama, které v nastaveném čase vygradovalo vyrovnávací trefou Pizarra.

Situace ve skupině tak zůstala otevřená, neboť na postup dál může myslet Liverpool, Sevilla i Spartak Moskva.

Neapol stále žije

Manchester City, jenž měl postup zaručený už před zápasem s Feyenoordem, začal hodně vlažně, takže trenér Guardiola několikrát vystartoval z lavičky. A to přesto, že v porovnání s  posledním ligovým zápasem pořádně zamíchal sestavou a postavil hned sedm náhradníků. Pomohlo to, neboť Citizens přidali na obrátkách, ale gól nepřicházel ani po střelách Agüera či Sterlinga, ani po faulu Amrabata na Agüera, po němž se domácí marně dožadovali penalty. Hubenou výhru znamenající stoprocentní bodový zisk ve skupině jim nakonec zajistil až dvě minuty před koncem Sterling.

Neapol měla sice proti Doněcku herně navrch, ale s dobře organizovanou obranou Ukrajinců a výtečně chytajícím Pjatovem si dlouho nevěděla rady. Ke gólu měl dokonce blíž Šachtar, ale Taison v obrovské šanci minul bránu, střelu naturalizovaného Brazilce Marlose v dresu Doněcku zlikvidoval Reina. Italové udeřili až po změně stran, kdy jim Insigne zařídil tvrdou bombou vedení. Od té chvíle se Neapol uklidnila, přidala další dvě branky a po výhře 3:0 si uchovala šanci na postup.

Besiktas trnul, ale postoupil

Istanbulský Besiktas potřeboval k postupové jistotě bod a ten získal, takže na sedmý pokus se mu konečně podařilo postoupit do jarního osmifinále. Nervy si ale v utkání skupiny G prožil a fanoušci s ním. Porto začalo velice aktivně, drželo míč a po půlhodině šlo zásluhou brazilského legionáře Felipeho do vedení. Naštěstí pro Turky další z Brazilců Talisca po krásné individuální akci Tosuna ještě před přestávkou střelou do prázdné brány vyrovnal. Po změně stran se domácí soustředili na bránění nerozhodného výsledku. Málem se jim to vymstilo, protože po břevnu nastřeleném Babelem a nádherné střele, kterou vypálil Quaresma, začalo Porto zase zlobit. Ricardo Pereira, stejně jako Marcana mohli rozhodnout, ale Fabrio chytal skvěle, takže Besiktas bod získal a slavil.

Šok je slabé slovo pro trauma, které zažilo Monako v první půlhodině proti Lipsku. Německý nováček Ligy mistrů se dostal vůbec poprvé na polovinu domácích, Sabitzer zkusil centrovat do šestnáctky, kde brazilský nešťastník Jemerson tečoval míč tak smolně, že se po něm brankář Subašič jen podíval. Tři minuty na to další z Brazilců v dresu Monaka Jorge vyzval laxní přihrávkou k sólu Kampla, po jehož akci přidal Werner druhou branku. A aby domácímu utrpení nebyl konec, po půlhodině přidal Werner z penalty třetí gól a bylo hotovo. Zápas sice ještě před přestávkou pokračoval gólovou přestřelkou, ale po změně stran si Lipsko výhru a naději na postup ze skupiny nenechalo sebrat.

Real spustil kanonádu

Kyperský APOEL, který v kvalifikaci vyřadil pražskou Slavii, byl pro madridský Real snadným soustem. Zatímco v prvním vzájemném zápase na Santiago Bernabéu vzdoroval alespoň poločas, doma hrál v křeči, nedařilo se mu vůbec nic a už o půli prohrával čtyřbrankovým rozdílem poté, co se dvakrát prosadil Benzema a jednou Modrič a Nacho. A protože se po změně stran rozstřílel i Ronaldo, skóre narůstalo, aby nakonec Bílý balet vyhrál 6:0 a potvrdil tak očekávanou účast v osmifinále.

Dortmundu šlo v konfrontaci s Tottenhamem o čest a omluvu fanouškům za poslední bídné výkony a výsledky. Vždyť Borussia nevyhrála už pět zápasů v řadě a v Lize mistrů se vysloveně trápí. Proti Spurs se však zpočátku zablýsklo na lepší čas. Postaral se o to Aubameyang, který si odseděl klubový trest za pozdní návrat z reprezentačního soustředění a vrátil se do sestavy. První velkou šanci ještě zahodil, po půlhodině ale skóroval. Kohouti mohli odpovědět ještě před přestávkou, ale ani Eriksen, ani Alli vyrovnat nedokázali. O obrat se postarali až po změně stran Kane a Korejec Son, takže Tottenham si první místo ve skupině udržel, zatímco trápení Borussie pokračuje.

5. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina E:
FC Sevilla - Liverpool 3:3 (0:3)
Branky: 51. a 60. z pen. Ben Yedder, 90+3. Pizarro - 2. a 30. Firminho, 22. Mané.
Spartak Moskva - Maribor 1:1 (0:0)
Branky: 82. Zé Luís - 90.+2 Mešanovič. Rozhodčí: Collum - McGeachie, Connor (všichni Skot.)
Skupina F:
Neapol - Šachtar Doněck 3:0 (0:0)
Branky: 56. Insigne, 81. Zielinski, 83. Mertens.
Manchester City - Feyenoord Rotterdam 1:0 (0:0)
Branka: 88. Sterling. Rozhodčí: Kružliak - Balko, Somolani (všichni SR).
Skupina G:
Besiktas Istanbul - FC Porto 1:1 (1:1)
Branky: 41. Talisca - 29. Felipe. Rozhodčí: Lahoz - Cebrián, Del Palomar (všichni Šp.).
Monako - Lipsko 1:4 (1:4)
Branky: 43. Falcao - 9. a 31. z pen. Werner, 6. vlastní Jemerson, 45. Keita. Rozhodčí: Undiano - Alonso, Yuste (všichni Šp.).
Skupina H:
Dortmund - Tottenham 1:2 (1:0)
Branky: 31. Aubameyang - 49. Kane, 73. Son Hung-min. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore (všichni Fr.).
APOEL Nikósie - Real Madrid 0:6 (0:4)
Branky: 39. a 45.+1 Benzema, 49. a 54. Ronaldo, 23. Modrič, 41. Nacho. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portug.).

Reklama

Související témata: