Hlavní obsah

Messi jen na lavičce?! I superstar potřebuje odpočinek, vysvětluje trenér Barcelony

Praha

Nevěřili vlastním očím! Fanoušci na tribunách stadiónu Juventusu Turín a milióny dalších u televizních obrazovek byli šokovaní, když Lionel Messi chyběl ve středečním večeru v základní sestavě Barcelony při pátém dějství skupiny D Ligy mistrů. Argentinská fotbalová superstar naskočila do utkání na hřišti úřadujícího italského šampióna až v průběhu zápasu, na bezbrankové remíze ale nic nezměnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih Juventus - BarcelonaVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Lionel nebyl zraněný," prohlásil bezprostředně po zápase trenér Barcelony Ernesto Valverde. Už v průběhu zápasu musel klubový mluvčí čelit dotazům, proč největší hvězda Katalánců zůstala zachumlaná v bundě jen mezi náhradníky.

„Bylo překvapení, že Messi zůstal je na lavičce. Ale současně jsme si uvědomovali, do jak nebezpečné situace se můžeme dostat, protože nebylo pochyb, že až do hry naskočí, bude odpočinutý a hladový. I proto bylo dobré na to vůbec nemyslet," usmál se útočník Juventusu Turín a Messiho krajan Paolo Dybala.

Jde o věc vskutku nevídanou. Messi totiž ve španělské lize v dosud odehraných dvanácti zápasech nechyběl ani minutu, stejnou bilanci měl až do středečního večera i v Lize mistrů. Pokud byl třicetiletý argentinský útočník v posledních dvanácti měsících v nominaci k zápasu, vždy nastoupil v základní sestavě.

Mezi náhradníky zůstal naposledy 15. října 2016, kdy naskočil v 55. minutě do hry proti La Coruni při domácím duelu 8. kola La Ligy. Tehdy byl ovšem po svalovém zranění, v jehož důsledku vynechal dvě utkání. Šlo o jednu ze dvou výjimek celé sezóny. O měsíc dříve vstoupil do hry až po šedesáti minutách při utkání španělské ligy, v němž Alavés senzačně obral Barcelonu o body na jejím hřišti.

Valverde: Messi potřeboval klid

V Lize mistrů dokonce Messi chyběl v základní sestavě Barcelony naposledy v sezóně 2012/2013. Tehdy však nebyl argentinský útočník zcela fit, a navíc semifinálová bitva už byla vyřešená po prvním duelu ve prospěch bavorského klubu.

„Rozhodli jsme se, že potřebuje odpočívat. Hrál hodně zápasů v poslední době. A pochopitelně jsme kalkulovali s myšlenkou Lionelova nasazení v průběhu zápasu, kdy budou obránci soupeře unavení," říkal Valverde.

„Pochopitelně jsme očekávali, že domácí budou velmi urputní a pozorní v defenzivě. Byl předpoklad, že po přestávce bude hra otevřenější. A v tu chvíli nám byl Messi moc prospěšný," vysvětloval Valverde a připomínal, že jeho tým čeká v neděli souboj ve Valencii, která drží ve španělské lize druhou příčku pouhé čtyři body za Barcelonou.

Čelili obrovské síle

Messiho poslal do hry v 56. minutě a Katalánci od té doby rozhodně působili nebezpečnějším dojmem, jejich akce získaly na síle a přímočarosti. Nicméně gólové odměny se Barcelona nedočkala.

„Mám ze zápasu dobrý pocit. Navíc jsme splnili cíl, máme jistý postup a vítězství ve skupině. Nicméně je třeba si přiznat, že nás podržel brankář, který má aktuálně skvělou formu," vracel se Valverde k okamžiku, kdy Marc-André ter Stegen zmařil stoprocentní příležitost Dybaly.

I proto Barcelona vybojovala remízu, která jí garantuje postup do jarní fáze soutěže. Zato Juventus bude žít v nejistotě až do posledního zápasu. Olympiakos Pireus by nicméně neměl být nad síly italských šampiónů.

„Vítězství v Řecku nám zajistí postup. V opačném případě bychom museli doufat, že Barcelona porazí Sporting. Nicméně jsme povzbuzeni výkonem, jímž jsme se prezentovali. Je třeba si uvědomit, že jsme čelili Barceloně, která je vážně fantastická. Do přestávky jsme dokázali být nebezpeční, ale když soupeř uzavřel všechny prostory na stranách, bylo to marné," uznal trenéra Massimiliano Allegri, jenž byl potěšen defenzivním výkonem. „Vzdorovali jsme obrovské síle. A ubránili ji," radoval se v připomínce faktu, že Juventus ve třinácti ligových duelech inkasoval čtrnáct branek.

Reklama

Související témata: