Hlavní obsah

Vaclík se Suchým si zahrají osmifinále Ligy mistrů! Dál jdou i Manchester United, Juventus a AS Řím

Praha
Aktualizováno

Čeští legionáři Tomáš Vaclík s Markem Suchým oblékající dres Basileje si zahrají osmifinále fotbalové Ligy mistrů. V posledním díle základní skupiny vyhrál jejich tým v Lisabonu nad Benfikou 2:0 a zajistil si tak postup mezi posledních šestnáct. Spolu s Basilejí nakonec postupuje za skupiny A Manchester United, jenž ve druhé půli během dvou minut otočil výsledek s CSKA Moskva. Seznam osmifinalistů doplnily v úterý dva italské celky - AS Řím po výhře nad Karabachem a turínský Juventus, jemuž k postupu stačila jednogólový výhra v Řecku nad Olympiakosem.

Liga mistrů, Benfica - BasilejVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Liga mistrů, Bayern - Paris St. Germain 3:1

Liga mistrů, Manchester United - CSKA

Liga mistrů, AS Řím - Karabach

Liga mistrů, Chelsea - Atlético

Basilej začala klíčový duel v Lisabonu ve stejném stylu, jako když hrála s Benfikou doma. Tam potřebovala na první gól dvě minuty, na Stadiónu světel ho dal norský legionář marockého původu Elyounoussi o tři minuty později. Ale parádně, protože proti jeho hlavičce neměl domácí brankář Svilar sebemenší nárok. A když po změně stran přidal Oberlin hlavou druhý gól, mašírovala Basilej do osmifinále, zatímco domácí se loučili se základní skupinou Ligy mistrů šestou prohrou v řadě.

Mourinhův Manchester se nemínil spokojit s tím, že mu postup zaručí i remíza, takže na Old Trafford se vrhl od prvních minut do útočení. Šancí měl spoustu, ale ani Rashford, ani Shaw na Akinfejeva nevyzráli. A to měli oba po dvou příležitostech. V samém závěru první půle zažili Rudí ďáblové šok - Dzagojeva trefil do zad jeden ze spoluhráčů a míč putoval za záda domácího gólmana Romera. Až po hodině hry se dostal duel do předpokládaných kolejí, neboť nejprve Lukaku přetlačil ruského obránce a vyrovnal, dvě minuté poté pak Rashford výsledek otočil. Dzagojev měl sice pět minut před koncem obrovskou příležitost skóre srovnat, ale sám před brankářem selhal, což byla pro další účinkování CSKA v Lize mistrů konečná.

Bayernu úplná odplata nevyšla

V mnichovské Allianz aréně šlo o prestiž, protože jak fotbalisté Bayernu, tak hostujícího Paris SG měli osmifinále jisté. Domácí však byli motivováni mnohem víc, neboť museli Neymarovi a spol. oplácet třígólovou prohru z prvního zápasu. I proto začali Heynckesovi svěřenci mnohem aktivněji a už po osmi minutách jim Lewandowski zajistil vedení. Neymar měl po necelé půlhodině možnost skóre srovnat, ale pálil vedle a už za tři minuty toho hořce litoval. Domácí přidali druhý gól a dál se hnali za tím, aby vrátil soupeři porážku od Seiny i s úroky. Hlavičkující Mbappé je sice zbrzdil, ale francouzský legionář v barvách Bayernu Tolisso svým druhým gólem oplatil hvězdnému souboru Pařížanů alespoň onu trojku ve skóre, když už se německému šampiónovi nepovedlo vrátit soupeři prohru z prvního duelu se vším všudy.

V duelu Celticu s Anderlechtem šlo o třetí příčku ve skupině, a tudíž o jarní fázi Evropské ligy, ale na hřišti se rozhodně netaktizovalo a nevyčkávalo. Blíže k vedení měli domácí, a nakonec gól skutečně vstřelili. Jenže do vlastní sítě, protože Šimunovič nešťastně tečoval centr Appiaha a Gordon se natahoval po balónu marně. Anderlecht sice poprvé v Lize mistrů vyhrál, ale na třetí příčku ve skupině to stejně nestačilo.

Jediná trefa Italům stačila

Římský AS potřeboval bezpodmínečně vyhrát, aby nebyl vydán na milost výsledku z londýnského Stamford Bridge. Vývoj zápasu tomu odpovídal, jenže gólman Karabachu Šehič si počínal skvěle. Nepřekonali ho ani Džeko, ani Manolas či Nainggolan, takže klid do domácích řad vnesl až hlavičkující Perotti osm minut po přestávce. Jediná trefa nakonec italskému celku k postupu stačila.

Chelsea už nemohla o postup přijít, čehož mínilo Atlético využít. Začalo aktivně, ale s přibývajícími minutami převzali aktivitu domácí. Morata ovšem ve dvou a Zappacosta v další příležitosti však Oblaka nepřekonali. Po změně stran proto přišel zákonitý trest. Luís nejprve trefil tyč, vzápětí neuspěl hlavičkující Koke, do třetice už se ale Saúl trefil a Atlético vedlo. Blues si samozřejmě chtěli před svými diváky zachránit reputaci, ale po dalších promarněných šancích Moraty a Christensena jim k tomu musel dopomoci vlastní gól smolaře Saviče.

Juventus si postup pohlídal

Turínská Stará dáma potřebovala v Řecku bezpodmínečně vyhrát, aby nemusela spoléhat na výsledek druhého střetnutí v Barceloně. Od prvních vteřin šla za svým a po první velké šanci, v níž Dybala neuspěl, se po čtvrthodině dočkala. Sandro se dostal do šestnáctky Olympiakosu, přesným centrem našel nabíhajícího Cuadrada a ten tři kroky před prázdnou bránou nemohl minout. Juventus byl v ten moment v osmifinále a své jistoty se v dalším průběhu zápasu držel, aby v poslední minutě dal pečeť na postup do osmifinále střídající Bernardeschi.

Barcelona měla postup jistý, takže trenér Valverde nepostavil nejsilnější sestavu a opory šetřil. Třeba Messi zůstal na lavičce, takže i díky tomu Sporting vzdoroval a držel bezbrankové skóre. Přitom Suárez měl už do přestávky dvě obrovské příležitosti, ale trefil se až hlavičkující Paco Alcácer po hodině hry. Vzápětí přišel na trávník Messi a Barcelona sevřela portugalského soupeře do kleští, z čehož se nakonec ve druhé minutě nastavení rekrutovala druhá branka. Vlastní, protože centr Denise Suáreze si srazil do sítě Mathieu.

Závěrečné 6. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Manchester United - CSKA Moskva 2:1 (0:1)
Branky: 64. Lukaku, 66. Rashford - 45. Vitinho. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Tonolini (všichni It.).
Benfica Lisabon - FC Basilej 0:2 (0:1)
Branky: 5. Elyounoussi, 65. Oberlin. Rozhodčí: Gil Manzano - Nevado Rodríguez, Sobrino (všichni Šp.).
Skupina B:
Celtic Glasgow - Anderlecht Brusel 0:1 (0:0)
Branka: 62. vlastní Šimunovič. Rozhodčí: Jug - Žunič, Vidali (všichni Slovin.).
Bayern Mnichov - Paris St. Germain 3:1 (2:0)
Branky: 37. a 69. Tolisso, 8. Lewandowski - 50. Mbappé. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.).
Skupina C:
AS Řím - FK Karabach 1:0 (0:0)
Branka: 53. Perotti. Rozhodčí: Stieler - Pickel, Seidel (všichni Něm.).
Chelsea FC - Atlético Madrid 1:1 (0:0)
Branka: 75. vlastní Savič - 56. Saúl Níguez. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.).
Skupina D:
Olympiakos Pireus - Juventus Turín 0:2 (0:1)
Branky: 16. Cuadrado, 90. Bernardeschi. Rozhodčí: Fernández Borbalán - Cabanero, Barbero Sevilla (všichni Šp.).
FC Barcelona - Sporting Lisabon 2:0 (0:0)
Branky: 59. Alcácer, 90.+1 vlastní Mathieu. Rozhodčí: Thomson - Mulvanny, Stewart (všichni Skot.).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články