Hlavní obsah

S českým kapitánem za postupem a rekordním ziskem! Basilej se dme pýchou

Praha

Juchání borců v bílých dresech nebralo konce. Byť v ochozech zůstala už jen hrstka fanoušků Basileje, hráči švýcarského klubu si na stadiónu lisabonské Benfiky po dvoubrankové výhře vychutnávali pocity osmifinalisty Ligy mistrů. Tým, který k postupu v roli kapitána dovedl český obránce Marek Suchý, vytvořil klubový rekord v počtu získaných bodů. A těší se na hvězdného protivníka.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Marek Suchý (vlevo) v obraně Basileje bojuje s domácím Andrijou Živkovičem z Benficy Lisabon.

Článek

Jak dlouho jste Marku vstřebával postupový duel?

Po večeři na hotelu jsme se spoluhráči zůstali společně na baru a dali si drink. Nikdo nic nenamítal, tudíž jsme si objednali pivo, připili si na postup a kolektivně jsme duel probírali. Ještě i následně na pokoji se mi zápas honil hlavou hodně dlouho. Usnul jsem až někdy kolem čtvrté hodiny.

Potřebovali jste vyhrát, aby nebylo nutné hledět na výsledek duelu CSKA Moskva na hřišti Manchesteru United. Když jste se už po pěti minutách ujali vedení, věřil jste v postup?

Věděli jsme, že výhra nám dává jistotu, ale současně bylo jasné, že Benfica bude chtít získat první body, aby nekončila účinkování v Lize mistrů s nulou. Záměrem tudíž bylo hrát v bloku, spíše zataženě a chodit do brejků. Hned první se nám podařil, což nám dalo klid. Soupeř pak musel hru otevírat, což nám hrálo do not. Nedávali jsme hráčům Benfiky prostor, a pokud si nějaké příležitosti vytvořili, pochytal je Tomáš Vaclík. Po druhém gólu jsme pak definitivně získali klid.

Postup jste vybojovali ziskem dvanácti bodů, což představuje v klubové historii rekord. Jak reagovalo vedení?

Po zápase všichni funkcionáři přišli do šatny. Byli šťastní a hrdí za letošní účinkování ve skupině, kdy jsme se několikrát zapsali do klubové historie. Podzim v Lize mistrů byl prostě výjimečný. Užíváme si ty pocity. A přáli bychom si hodně zvučného soupeře pro osmifinále.

Když se ohlédnete zpět, dělal jste si po losu naděje na tak velký bodový zisk a postup do další fáze soutěže z druhé příčky?

Dvanáct bodů na našem kontě nečekal nikdo! Před skupinou byly určité prognózy. Jasným postupujícím měl být Manchester United, s ním měla jít dál Benfica. Jenže neudělala z prvních dvou duelů ani bod, pak absolvovala bez zisku dvojzápas s Manchesterem United a byla out. My jsme těžili z našeho systému, nedělali jsme zbytečné chyby. Tedy až na jeden zápas s CSKA Moskva doma, který jsme ztratili.

Představovalo i pro vás úlevu, když jste v Lisabonu zvítězili a zpečetili postup s ohledem na fakt, že právě domácí duel s CSKA vám nevyšel ideálně a podepsal jste se pod prohru, která mohla v konečném účtování rozhodnout v neprospěch Basileje?

Nebral jsem to tak. Hned po zápase jsem říkal, že občas prostě člověk takový duel hraje. Ale rozhodující je situace na konci skupiny. Už určitou dobu hraju a vím, že člověk se musí nad trable povznést a klíčové je, zda tým postoupí či nikoliv. To jsme splnili. A já místenku v osmifinále nebral jako satisfakci, nešlo o žádnou úlevu. Prostě jsem byl rád, že budeme mezi šestnácti nejlepšími.

Švýcarská média hodně vyzdvihují přínos trenéra Raphaela Wickyho, jenž na lavičku Basileje usedl v létě. Byly jeho korekce tak výrazné?

Pro Ligu mistrů zvolil systém se třemi obránci, čtyřmi záložníky a třemi útočníky, což se může zdát odvážné, ale našemu týmu to sedlo. Byli jsme docela produktivní a zápasy nám vyšly. A jak přibývaly, věřili jsme si stále více. Přitom začátek podzimu nebyl ideální, neměli jsme výsledky. Ale nikdo nepanikařil. Hra nebyla špatná, nebyli jsme mrtví. Celý klub však věřil v úspěch. A postupně jsme se rozjeli.

Cítil jste z pozice kapitána větší hrdost, než když jste postup před časem s Basilejí zažil coby řadový hráč?

Cítil jsem velkou odpovědnost, takže radost je páskou umocněná. Ale já nemám  individuální oslavování rád. Jde o týmovou hru. Neberu to tak, že právě já jsem dovedl tým k postupu.

Když si prohlédnete seznam týmů na prvních místech skupin Ligy mistrů, koho byste si přál do osmifinále?

Je jasné, že nás čekají giganti. Mám tušení, že náš koeficient bude ze šestnácti týmů nejmenší. Přál bych si někoho, s kým jsem se ještě nepotkal. Proti Bayernu Mnichov jsem nikdy nehrál, šlo by o zajímavou zkušenost.

Kdy Basilej postoupila v Lize mistrů
2011/12
Triumf ve skupině slavila Benfica Lisabon. Basilej na druhé příčce přeskočila Manchester United a Otelul Galati, když měla na kontě jedenáct bodů. V osmifinále nejprve švýcarské mužstvo doma porazilo Bayern Mnichov 1:0, v odvetě však prohrálo o sedm branek.
2014/2015
Ve skupině skončil švýcarský tým na druhé pozici za Realem Madrid, když předstihl Liverpool a Ludogorec Razgrad ziskem sedmi bodů. V osmifinále Basilej vyřadilo Porto.

Reklama

Související témata: