Hlavní obsah

Skvělý, vynikající, velebí kouč Římanů Schicka. To on byl lakmusovým papírkem, říká po vyřazení Barcelony

Řím/Praha

Řím se topí ve fotbalové euforii, mladý český legionář Patrik Schick je jeho novým hrdinou. „Skvělý hráč, to on byl tím lakmusovým papírkem,“ vynášel ho až do nebe kouč AS Řím Eusebio Di Francesco poté, co jeho tým vyřadil z Ligy mistrů favorizovanou Barcelonu, na čemž měl Schick velký podíl. A nic na tom nemění, že mezi třemi střelci gólů, po nichž se Messi a spol. poroučeli ze scény už po čtvrtfinálové konfrontaci s momentálně čtvrtým celkem italské Serie A, jeho jméno nefigurovalo, i když střelecké příležitosti rovněž měl.

Sestřih zápasu AS Řím - BarcelonaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Na Camp Nou prohráli Římané před týdnem 1:4, ale jejich trenér vůbec nepřipustil, že by tenhle výsledek znamenal konec postupových nadějí.

Vždyť jeho svěřenci si dali dva vlastní góly.

Vždyť sehráli perfektní partii a měli spoustu šancí.

Vždyť jen sterilita v koncovce je připravila o přijatelnější výsledek.

Tohle všechno opakoval celý týden hráčům. „A všechny nás přesvědčil a infikoval nám svou víru. Měl pravdu - najednou jsme si uvědomovali, že Barcelona je sice pořád kvalitním mužstvem, ale už zdaleka není tím, čím bývala kdysi," prozrazoval čtyřiatřicetiletý kapitán Daniele De Rossi, že všichni hráči přijali trenérovu víru za svou.

Katalánce je možné porazit. A nejen to - je možné je i vyřadit.

Zvláště, když kouč Di Francesco přišel s novým rozestavením a taktikou, o které byl přesvědčen, že bude proti Barceloně účinná. A právě Schick v ní hrál důležitou roli.

„Dva dny před odvetou nám začal svou filosofii vtloukat do hlav a dokázal s ní divy. Barcelonu jsme skutečně vyřadili, takže prožívám nejkrásnější den kariéry. Je to senzace, ale nikoli zázrak," rozpovídal se De Rossi.

„Vytvořil jsem nový systém s třemi útočníky, abychom začali ofenzivně a hlavně hráli rychle, protože jsem byl přesvědčen, že na stárnoucí mužstvo Barcelony bude tato taktika platit. Pochopitelně násobena patřičnou agresivitou a naší mentalitou, protože náš problém v prvním zápase nebyl v nohou, ale v hlavách," nechával nahlédnout trenér AS Řím do svých úvah.

„Systém byl vytvořen i pro Schicka, abych mu pomohl. Chtěl jsem, aby byl blízko Džekovi a on sehrál skvělý, ba přímo vynikající zápas. Byl velice nebezpečný, ocitl se v několika závarech, jeho výkon se blížil taktické dokonalosti, stejně jako se jí blížil výkon celého mého mužstva," rozplýval se Di Francesco se nad českým legionářem a vůbec všemi svými svěřenci.

Právem. Vždyť AS Řím je po La Coruně a Barceloně teprve třetím mužstvem v historii Ligy mistrů, jemuž se podařilo smazat třígólové manko z prvního zápasu a postoupit.

„Tím ale naše mise v Lize mistrů nekončí. Hned po zápase jsem hráčům řekl, proč by neměli chtít ještě víc?! Proč by neměli věřit, že dojdeme až do finále v Kyjevě? Odvedli skvělou práci, ale ze semifinále nesmí být spokojeni a musí pomýšlet ještě výš," prozrazoval trenér Di Francesco, jak ke svým svěřencům promlouval v šatně poté, co byla jedna z největších senzací v historii Champions League dokonána.

„A vlastně proč ne? Vyřazení Barcelony se zdá neuvěřitelné, ale postupem do semifinále jsme ještě nedosáhli maxima. Můžeme pokračovat, i mezi posledními čtyřmi se můžeme postarat o další šok," bylo ze slov kapitána Giallorossi Daniele De Rossiho patrné, že i hráči už jsou trenérovou vírou nakaženi.

Reklama